Αν ήταν πράγματι σουλτάνος, ίσως να έμενε τελικά στην ιστορία ως Ερντογάν «Ο Ευτυχής» καθώς πλέον όλα του πάνε όλο και καλύτερα.

Ακόμα και η προχθεσινή πολύνεκρη επίθεση ουδόλως θα τον βλάψει.

Αντιθέτως, υπηρετώντας άριστα την ατζέντα του, θα συμβάλει τελικά ώστε οι ήδη υπέροχες αυτές ημέρες για τον τούρκο πρόεδρο να γίνουν ακόμα καλύτερες, το άστρο του να λάμπει και η καρδιά του να γεμίζει με τόση ευτυχία εξουσίας όση και η απροσδιορίστου μεγέθους και συνόρων πατρίδα που χωράει.

Η στρατηγική να κάνει «μπου!»

στη Δύση κι εκείνη να τρέμει αποδείχθηκε, για μυριοστή φορά, εξαιρετικά επιτυχής.

Οχι μόνο η γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πανηγυρίζει που η ΕΕ θα του δώσει ακόμα περισσότερα δισ. ευρώ για να την… εκβιάζει ανετότερα με τις μεταναστευτικές ροές (όπως κάνει χρόνια), μα ο, επίσης Γερμανός, καγκελάριος Σολτς ξέχασε ξαφνικά όσα έλεγε και πήγε να… προσκυνήσει την Υψηλή Πύλη.

Είδε προφανώς

ότι ενώ ο Ερντογάν βρίζει νυχθημερόν τις ΗΠΑ, τελικά όχι μόνον έκλεισε, χωρίς αστερίσκους φυσικά όπως η κυβέρνηση εδώ ψευδώς υποστήριζε, τη συμφωνία για τα F16, αλλά βρίσκεται ήδη και σε επανεκκίνηση συζητήσεων για τα F35!

Κάτι που δεν φαίνεται να μπορεί να σταματήσουν ούτε καν το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον – το λαλίστατο ελληνικό, γεμάτο βεβαιότητες που όμως διαψεύστηκαν, έχει πλέον σιγήσει.

Και ο Σολτς, άνθρωπος με αξίες, πήγε να πουλήσει Eurofighter που… δεν θα πουλούσε.

Αυτή θα ήταν μια καλή εξέλιξη

αν ο Ερντογάν σκόπευε πράγματι να αγοράσει ένα αεροσκάφος αποτυχημένο, με ακυρώσεις παραγγελιών και πορεία που βαλτώνει επί δεκαετίες, που το θέτουν σε δεύτερη μοίρα στους εξοπλισμούς τους ακόμα και οι χώρες παραγωγής του.

Δεν ήταν όμως μόνον τα Eurofighter που ήθελε να πουλήσει.

Ηθελε (κυριολεκτικά) να πουλήσει και χιλιάδες μετανάστες – τα αεροσκάφη ήταν ένα «τυράκι». Μα ο Ερντογάν δεν μπήκε στη φάκα – αλίμονο: και γιατί με τόσα που ήδη πήρε για το τίποτα από τις Βρυξέλλες;

Ολα αυτά όμως δεν ήταν τίποτα δίπλα στο μεγάλο νέο που σίγουρα τον γέμισε ευτυχία.

Ο πάλαι ποτέ «αδελφός» του και εδώ και χρόνια ορκισμένα μεγαλύτερος μέχρι θανάτου εχθρός του, κάποτε πνευματικός ιδεολογικός καθοδηγητής του, τότε ως ιμάμης, Γκιουλέν, έφυγε από τη ζωή στις ΗΠΑ όπου και διαβιούσε νέα καριέρα δισεκατομμυριούχου με σκοτεινές πλευρές όπως και ο εχθρός του: ουδείς έχει πλήρη εικόνα αν, τι και για ποιον πραγματικά έκανε ο Γκιουλέν, τουλάχιστον από το 2016 και έπειτα, όταν ο Ερντογάν τον κατηγόρησε ως τον εγκέφαλο του (υποτιθέμενου ή μη) γνωστού πραξικοπήματος.

Πάντως, μαζί με τον Γκιουλέν,

έφυγε για τον Ερντογάν και ένα τεράστιο βάρος από ένα μίσος πρωτοφανές ακόμα και για αυτόν, που οι πραγματικές αιτίες του δεν φαίνεται να έχουν αποκαλυφθεί πλήρως μέχρι σήμερα, αν και τα όσα είναι γνωστά μοιάζουν ίσως υπεραρκετά, με κορωνίδα τη δράση των φανατικών γκιουλενιστών εισαγγελέων στην πρώτη περίοδο της εξουσίας Ερντογάν, όταν, προφανώς κατόπιν εντολής, στράφηκαν ακόμα και εναντίον του.

Η πιθανότητα συνεπώς να γίνει για τον Γκιουλέν προσευχή στο τζαμί «Αγία Σοφία» (τι, δεν πρέπει να ενοχλεί αυτό, η Ελλάδα δεν αντέδρασε πάντως πραγματικά…) είναι μάλλον μηδαμινές – εκτός κι αν ο Ερντογάν ήθελε να του δώσει τη μορφή «ρωμαϊκού θριάμβου».

Αλλά δεν τον έχει ανάγκη, οπότε ο Γκιουλέν δεν θα έχει την τύχη του Χαμίγια, τα προσωπικά δισ. δολάρια του οποίου στις τουρκικές τράπεζες έχει κατασχέσει ο Ερντογάν και δεν δίνει στα παιδιά του.

Οσο για την Ελλάδα,

εν αναμονή της επίσκεψης Φιντάν για την… επίσημη έναρξη του «βαθέος διαλόγου», η Αγκυρα εκδίδει… NAVTEX που θεωρεί ως τουρκική υφαλοκρηπίδα την περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου και απαιτεί τον έλεγχο για την πόντιση ελληνικού καλωδίου ανάμεσά τους! Τέτοιος διάλογος γίνεται…