«Ο πρόεδρος» κατέληξε στον ντιζαϊνάτο χώρο στον Ταύρο «γιατί ταίριαζε στο προφίλ του.
Ηταν κάτι που του άρεσε», ενημέρωσε το φιλοθέαμον κοινό η εκπρόσωπος Τύπου του. Ο ίδιος, προτού καλέσει εκεί τους εθελοντές του προεκλογικού του αγώνα να ξεκινήσουν, να συζητήσουν, να γνωριστούν, έσπευσε να εξηγήσει πως – sic – όλη του η προσπάθεια είναι να είναι υποψήφιος για να επιστρέψει η δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι σύντροφοι της πλειοψηφίας, όμως, δεν πιστεύουν λέξη.
Τα νέα γραφεία αποδεικνύουν ότι πράγματι ο Κασσελάκης απεργάζεται συμφορές για την Κουμουνδούρου, αφού ετοιμάζεται να φτιάξει δικό του κόμμα, λένε.
Ασχετα από το αν ο έκπτωτος αρχηγός
μιλάει ειλικρινά για τις προθέσεις του ή από το πόσο καλά τον έχουν ψυχογραφήσει οι παλιοί συριζαίοι, το ερώτημα τίθεται στην πολιτική αγορά εξαιτίας των αλλεπάλληλων εσωκομματικών κρίσεων στην αξιωματική αντιπολίτευση: Πόσες πιθανότητες έχει ένα κόμμα Κασσελάκη;
Σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων οι οποίες γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, το κασσελακικό στρατόπεδο θεωρεί ότι 11 με 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (από τους 35 που αποτελούν την ΚΟ της μείζονος αντιπολίτευσης) στηρίζουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον Στέφανο Κασσελάκη.
Οι πιο αισιόδοξοι στο επιτελείο του,
μάλιστα, φέρονται να υπολογίζουν ότι οι περισσότεροι θα βρεθούν στο πλευρό του στην περίπτωση που αποφασίσει να ιδρύσει το δικό του κόμμα – κι αυτό, αν συμπληρωθεί ο μαγικός αριθμός 10, θα μπορούσε να αποκτήσει και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, αφού τόσοι εκπρόσωποι του έθνους χρειάζονται σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής για να συσταθεί μια ΚΟ.
Εφόσον εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, το βουλευτήριο θα αποκτήσει τη δέκατη κοινοβουλευτική του ομάδα κι ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει το στάτους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μια και το τρίτο κοινοβουλευτικά ΠΑΣΟΚ έχει 31 βουλευτές.
Η παραπάνω εκτίμηση βασίζεται φυσικά και σε κάποιες ον κάμερα δηλώσεις εθνοπατέρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ας πούμε, ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης
έχει δηλώσει από την προηγούμενη εβδομάδα: «Αν υποθέσουμε ότι ο κ. Κασσελάκης, τούς δώσει φώτιση ο Θεός, και είναι υποψήφιος, τότε θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Αν είναι υποψήφιος και δεν εκλεγεί, όλοι εμείς θα μείνουμε στον ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν είναι υποψήφιος, που το θεωρούμε συνταρακτικό στοιχείο, κάποιοι θα φύγουμε κι ένας από αυτούς είναι μπροστά σας».
Το ίδιο περίπου έχει πει κι ένας από τους δεδηλωμένους θαυμαστές του Κασσελάκη, ο Πέτρος Παππάς.
«Αν αποκλειστεί κάποια υποψηφιότητα, δεν έχω θέση στο κόμμα. Το πρώτο βήμα είναι η ανεξαρτητοποίηση», ανέφερε, προβλέποντας ότι αν στηθούν εσωκομματικές κάλπες χωρίς ψηφοδέλτιο με το όνομα Κασσελάκης «θα φύγει ο μισός κόσμος και παραπάνω του ΣΥΡΙΖΑ».
Οι γνώστες των συριζαϊκών πραγμάτων θυμίζουν επίσης πως η Γιώτα Πούλου παραιτήθηκε από την Κεντρική Επιτροπή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που αποφασίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία ο αποκλεισμός της υποψηφιότητας Κασσελάκη, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως έχει κι άλλα αξιώματα. Η αποστροφή της είχε εκληφθεί τότε από τους 87 ως μια ένδειξη ότι προτίθεται να ακολουθήσει τον αποκλεισθέντα σε όποιο δρόμο κι αν διαλέξει.
Στη λίστα των πιστών του
φιγουράρει πρώτη πρώτη η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντά του σε κάθε σύναξη καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή, βέβαια, εμφανίζεται πολύ πιο προσεκτική στις σχετικές με το θέμα δηλώσεις.
«Θα παραμείνω στον ΣΥΡΙΖΑ αν φύγει ο κ. Κασσελάκης, αλλά και εκείνος θέλει να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ», λέει χωρίς να αναλύει περισσότερο τους τρόπους με τους οποίους ενδέχεται να αποχωρήσει εκείνος στον οποίο ομνύει.
Στον στενό πυρήνα των υποστηρικτών του οι παραπάνω πηγές προσθέτουν και τη Ραλλία Χρηστίδου. Ετσι, καταλήγουν στην υπόθεση εργασίας πως δεν είναι απίθανο συνολικά πέντε νυν συριζαίοι να πορευθούν μαζί του σε μια μετα-ΣΥΡΙΖΑ εποχή – οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι η εκδοχή των δέκα με δώδεκα ταυτόχρονων αποσκιρτήσεων είναι ευσεβής πόθος των κασσελακικών, όχι ρεαλιστικός κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και στο δεύτερο σενάριο
δεν αποκλείεται ο τελευταίος να απολέσει τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – παρότι αρκετοί από τους προαναφερθέντες έχουν κατακεραυνώσει τους πρώην συντρόφους που έφυγαν πέρυσι το φθινόπωρο, μετά τις δύο τελευταίες διασπάσεις, και συγκρότησαν την ΚΟ της Νέας Αριστεράς αντί να παραδώσουν τις έδρες στο κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν.
Θολό τοπίο
Προς το παρόν, πάντως, κανείς δεν διακινδυνεύει ούτε καν ένα στοίχημα για το πόσοι είναι στ’ αλήθεια διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την Κουμουνδούρου για χάρη του αποπεμφθέντος. Το μόνο σίγουρο, άρα, είναι πως για να προκληθεί σοβαρή ζημιά πρέπει να είναι από 5 και άνω. Οποιαδήποτε άλλη πρόγνωση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και το κομματικό αύριο του Κασσελάκη θα έκανε την αστρολογία να φαίνεται αξιόπιστη.