Στα χέρια δύο εισαγγελέων για άμεση επεξεργασία βρίσκονται οι συνολικά 21 μηνύσεις που είχαν καταθέσει οι πολιτικοί, οι οποίοι είχαν στραφεί σε βάρος των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Νοvartis με τις κώδικες ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» που με τις δικές τους καταθέσεις ενεπλάκη το όνομα τους στην πολύκροτη υπόθεση.

Μετά την άρση των μέτρων προστασίας τους, και την ανάκληση της πράξης χαρακτηρισμού τους ως μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος από την Οικονομική Εισαγγελία που σηματοδότησε και το τέλος της ποινικής τους «ασυλίας» οι σχετικές διατάξεις με τα πραγματικά τους ονόματα διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.

Έτσι, αμέσως κινήθηκε η διαδικασία της ανάσυρσης από το αρχείο του συνόλου των μηνύσεων που είχαν καταθέσει  οι πολιτικοί και οι πάλαι ποτέ προστατευόμενοι μάρτυρες αναμένεται σύντομα να κληθούν να καταθέσουν ανωμοτί (σ.σ. χωρίς όρκος ) δίνοντας εξηγήσεις  με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης των καταμηνυόμενων αξιοποίνων πράξεων.

Τα επόμενα βήματα για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης αυτής διαδικασίας και τη  διερεύνηση των μηνύσεων θα γίνει εκ μέρους των εισαγγελικών αρχών με κατεπείγουσες διαδικασίες, λόγω του εξαιρετικά μικρού χρονικού διαστήματος μέχρι την παραγραφή των αδικημάτων.

Σύμφωνα με νομικούς η 8ετία, στο τέλος της οποίας συμπληρώνεται ο χρόνος της παραγραφής των αδικημάτων για τα οποία εγκαλούνται πλέον οι πρώην μάρτυρες κατηγορίας των πολιτικών συμπληρώνεται κατά περίπτωση  και με βάση το την υποβολή των μηνύσεων μέσα  στο χρονικό διάστημα από το  Νοέμβριο του 2025 για τις πρώτες εξ αυτών, μέχρι και τον Φεβρουάριο 2026 για τις τελευταίες μηνύσεις.

Για το λόγο αυτό επελέγη η ανάθεση των μηνύσεων σε δύο εισαγγελείς πρωτοδικών, οι οποίοι καλούνται τώρα να ερευνήσουν την πτυχή αυτή της υπόθεσης της Novartis.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις νομικών, ακριβώς λόγω του χρόνου παραγραφής,  οι δίκες αναμένεται να προσδιοριστούν μέσα στο τρέχον δικαστικό έτος . Οι πολιτικοί που έχουν από την αρχή προσφύγει σε βάρος των  άλλοτε προστατευόμενων μαρτύρων, όπως έχουν πει σε δηλώσεις τους, πέρα από την αναζήτηση των ευθυνών για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που τους ενοχοποίησαν, ενώ αργότερα η ίδια η  δικαιοσύνη εξέδωσε  απαλλακτικές αποφάσεις, θα αναζητήσουν και τυχόν ηθικούς  αυτουργούς, οι οποίοι φέρονται να εμπνεύστηκαν ή να παρότρυναν τα συγκεκριμένα πρόσωπα να καταθέσουν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούσε τότε η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Πάντως, με ενδιαφέρον αναμένεται αν οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες αποφασίσουν να εμφανιστούν στα επόμενα στάδια της ποινικής διερεύνησης αυτοπροσώπως, ώστε να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους τεθούν και να υπερασπιστούν εαυτούς , ή αν θα επιλέξουν να ασκήσουν νόμιμο δικαίωμά τους και να εκπροσωπηθούν από τους δικηγόρους που θα διορίσουν περιμένοντας την κρίση της δικαιοσύνης  μετά και τις τελευταίες εξελίξεις με φόντο την υπόθεση της Novartis .