Εντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στο Κυπριακό με κορυφαία εξέλιξη την πρόσκληση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο την Τετάρτη, για μια συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέλεξε να συναντήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη σε ένα μομέντουμ κρίσιμο και για τον ίδιο καθώς απέχει μια ανάσα από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Για «ισχυρή διπλωματική επιτυχία με προοπτική» έκανε λόγο στη Λευκωσία το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται για μια κίνηση που αντικατοπτρίζει την «αναβαθμισμένη θέση της Κύπρου στη διεθνή γεωπολιτική σκηνή» και επισφραγίζει μια «νέα εποχή στενότερης συνεργασίας» μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ. Από την πλευρά του, το ΔΗΣΥ μίλησε για μια «πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα», η οποία λαμβάνει χώρα σε μια συγκυρία κρίσιμη για το Κυπριακό, τονίζοντας πως «η πρόσκληση στις ΗΠΑ πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο».
Για την πρώτη επίσκεψη κύπριου προέδρου στον Λευκό Οίκο ύστερα από 28 χρόνια (σ.σ. 1998 / Γλαύκος Κληρίδης), ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς χθες, δήλωσε πως πρόκειται για «ενίσχυση του αποτυπώματος» της Κυπριακής Δημοκρατίας που ενισχύει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ικανοποίηση για τις σημαντικές εξελίξεις εκφράζει και η Αθήνα, τόσο για το γεγονός της επανέναρξης των απευθείας άτυπων συνομιλιών όσο και για όλα τα μικρά ή μεγάλα βήματα προόδου που σημειώνονται καθημερινά, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να αναδεικνύει συνεχώς τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στα όσα τεκταίνονται γύρω από το Κυπριακό η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων αλλά και η επιλογή της ελληνικής διπλωματίας να θέσει ως προτεραιότητα όλο το τελευταίο διάστημα το Κυπριακό.
Η συνάντηση Χριστοδουλίδη – Μπάιντεν (που χρονικά έρχεται αμέσως μετά την άτυπη τριμερή στη Νέα Υόρκη, λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του στρατηγικού διαλόγου των κυβερνήσεων Κυπρου – ΗΠΑ καθώς και μερικούς μήνες μετά την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με το αμερικανικό Πεντάγωνο) αποδεικνύει, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τη βαρύτητα που έχει αποκτήσει η Κύπρος αλλά και την αναβάθμιση του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει στην τρέχουσα κρίσιμη συγκυρία στην ευρύτερη περιοχή. Στην κορυφή της ατζέντας της επικείμενης συνάντησης – που από το επιτελείο Μπάιντεν σχεδιάζεται να αξιοποιηθεί υπέρ των Δημοκρατικών με την ανάδειξή της από το ελληνικό λόμπι ενόψει μιας εκλογικής μάχης που αναμένεται να κριθεί στο νήμα – θα βρίσκεται το Κυπριακό.
Ηδη, την περασμένη εβδομάδα το ένα από τα δύο σημεία στα οποία συμφώνησαν στο άτυπο δείπνο οι δύο πλευρές (τη συνάντηση στη Λευκωσία για συνομιλίες επί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), παρουσίασε πρόοδο καθώς οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, συναντήθηκαν παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, και συμφώνησαν στο ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία τόσο της άτυπης διευρυμένης συνάντησης (πενταμερής συν τον ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ που αναμένεται να προστεθεί προς το τέλος Νοεμβρίου) την οποία έχει αναλάβει να οριστικοποιήσει ο Αντόνιο Γκουτέρες όσο και της συνάντησης των δύο ηγετών στην Κύπρο για το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης, ώστε να προκύψουν αποτελέσματα.
Ο ρόλος της Κύπρου
Πέραν του Κυπριακού, για το οποίο, όπως όλα δείχνουν, αναδύεται ένα πολύ ευνοϊκό μομέντουμ προκειμένου να προκύψουν θετικά αποτελέσματα επί της επανέναρξης των επίσημων συνομιλιών, εξέλιξη την οποία στηρίζει εμφανώς ο πρόεδρος Μπάιντεν, τη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών αναμένεται να απασχολήσει η έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και ο στρατηγικός ρόλος της Κύπρου ως προς την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και διευκόλυνσης σε περιπτώσεις εκκενώσεων πολιτών από εμπόλεμες ζώνες. Ακόμη ένα στοιχείο που υπολογίζεται να δράσει θετικά ως προς το Κυπριακό, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, είναι η πιθανότητα να διαδεχθεί τον Ερσίν Τατάρ σε περίπου έναν χρόνο ο τουρκοκύπριος αρχηγός του ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος Τουφάν Ερχουρμάν, ο οποίος δεν είναι υπέρ της «λύσης δύο κρατών», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την έκβαση των μελλοντικών διαβουλεύσεων.