Τροπολογία για διόρθωση στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ώστε να μην κοπούν οι αυξήσεις, όπως είχαν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», θα ενταχθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να εφαρμοστεί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου 2025, που θα καταβληθούν στο τέλος Δεκεμβρίου.

Η νέα αρχιτεκτονική της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων διορθώνει τις στρεβλώσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τον μηδενισμό των αυξήσεων ή ακόμη και τη μείωση των συντάξεων για συνταξιούχους με συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, οι οποίοι βρίσκονταν στα όρια των κλιμακίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία, όσο αυξάνεται η σύνταξη κατ’ έτος, αντίστοιχα θα αυξάνεται και το κατώφλι κάθε κλιμακίου της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, ώστε κανείς να μην υποστεί μείωση και να επωφελείται πλήρως από την αύξηση.

Ακολουθεί το ποσοστό

Η αύξηση των εισοδηματικών ορίων της ΕΑΣ θα ακολουθεί το ποσοστό της αύξησης των συντάξεων.

Ετσι, όλοι οι συνταξιούχοι θα λάβουν ολόκληρη την αύξηση του 2025 (2,4%) και κανείς δεν θα αλλάξει κλιμάκιο ΕΑΣ, ώστε να επιβαρυνθεί με υψηλότερη κράτηση.

Δημοσιονομικά, η λύση αυτή είναι προτιμητέα, καθώς το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο (δεν υπάρχει ούτε αύξηση ούτε μείωση εσόδων).

Ειδικά για το 2025, η αύξηση των συντάξεων έχει καθοριστεί στο 2,4%, γεγονός που σημαίνει ότι, εκτός από το ποσό των συντάξεων, θα αυξηθούν κατά το ίδιο ποσοστό και τα εισοδηματικά κατώφλια των οκτώ κλιμακίων της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων.

Για παράδειγμα, εάν η αύξηση των συντάξεων είναι 2,4%, τότε από 1ης Ιανουαρίου 2025, η εισφορά 3% για το πρώτο κλιμάκιο που εφαρμόζεται για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, θα εφαρμόζεται για συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.433 ευρώ.

Αντίστοιχα, το δεύτερο κλιμάκιο που είχε εισφορά 6% για συντάξεις μέχρι 1.700 ευρώ, θα αυξηθεί για συντάξεις έως 1.740 ευρώ. Ετσι, οι συνταξιούχοι που βρίσκονται κοντά στα εισοδηματικά όρια για αλλαγή κλιμακίου δεν θα αλλάξουν κλιμάκιο και δεν θα έχουν αυξημένο ποσοστό εισφοράς.

Κατώτατος μισθός

Το νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό περιλαμβάνει τον νέο τρόπο υπολογισμού του με τη χρήση μαθηματικού τύπου.

Αναμένεται, επίσης, σε ξεχωριστό σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, να ενσωματωθεί ειδική διάταξη για την εξομοίωση του εισαγωγικού μισθού που θα καταβάλλεται εφεξής στον δημόσιο τομέα με τον κατώτατο μισθό που θα ισχύει για τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στις βασικές αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, το Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συστάθηκε για τον σκοπό αυτόν.

Ο μαθηματικός τύπος

Βασικό συστατικό της πρότασης είναι ότι, από το 2028 και μετά, θα ενεργοποιηθεί ένας μαθηματικός τύπος βάσει του οποίου θα προκύπτουν οι αυξήσεις στις βασικές αποδοχές, λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό της χώρας και την παραγωγικότητα της εργασίας στην ελληνική οικονομία.

Η πρόταση περιλαμβάνει και ασφαλιστική δικλίδα ώστε ο κατώτατος μισθός να μην υποχωρεί σε περίπτωση ύφεσης· σε μια τέτοια περίπτωση οι βασικές αποδοχές θα παραμένουν αμετάβλητες. Με τη σημερινή διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, επίσης, δεν τίθεται ζήτημα μείωσής του.

Οι κοινωνικοί εταίροι και τα ινστιτούτα απασχόλησης καταθέτουν προτάσεις, οι οποίες αξιολογούνται από ειδική επιτροπή, ενώ την τελική απόφαση για τις αυξήσεις λαμβάνει ο εκάστοτε υπουργός Εργασίας με έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος τα 950 ευρώ

Από τον Απρίλιο του νέου έτους ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα θα αυξηθεί από τα 830 ευρώ σήμερα στα 870 ευρώ, με στόχο να ανέλθει στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027, γεγονός που θα παρασύρει προς τα πάνω τις τριετίες και πολλά επιδόματα.

Παράλληλα, από τον ερχόμενο Απρίλιο οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα συνδεθούν με την αύξηση του κατώτατου μισθού (στα 870 ευρώ), με στόχο ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο να φτάσει στα 950 ευρώ έως το 2027.