Στις 3 Νοεμβρίου το «Βήμα της Κυριακής» κυκλοφορεί με συναρπαστικές προσφορές μεταξύ των οποίων η «Ψυχή των Αρχαίων», με τον πρώτο τόμο του Επίκουρου «Ηθική: Η θεραπεία της ψυχής», το περιοδικό Ελληνική Κουζίνα, και όπως κάθε Κυριακή, BHMAgazinio.
ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ «Ηθική. Η Θεραπεία της Ψυχής» (Τόμος Α’)
Ο Επίκουρος επιστρέφει στον κατεξοχήν τόπο της φιλοσοφίας, στην Αθήνα, όταν αρχίζουν οι ελληνιστικοί χρόνοι. Αγνοεί επιδεικτικά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη και ξαναπιάνει το νήμα της Ιωνικής και της Δημοκρίτειας παράδοσης. Ανοίγει τη δική του σχολή, τον Κήπο, όπου δεν διδάσκει τη φιλοσοφία ως ένα σύνολο γνώσεων αλλά την ασκεί ως έναν θεραπευτικό τρόπο ζωής μέσα στην κοινότητα των φίλων.
Με γλώσσα σκοπίμως απλή και χωρίς να ηθικολογεί, ο Επίκουρος ξαναθέτει και απαντά σε βασικά ερωτήματα: Τι είμαι; Πως αντιμετωπίζω τους θεούς και τον θάνατο; Πως μπορώ να ευτυχήσω; Είμαι ελεύθερος; Γιατί να νοιάζομαι για τους άλλους;
Επειδή η ηθική του Επίκουρου αποτελεί μία από τις πρώτες περιπτώσεις εγωισμού και ηδονισμού, τάσεων που μάλλον δεν μας είναι ανοίκειες σήμερα; Επειδή την επικαλούνται φιλόσοφοι τόσο διαφορετικοί όσο ο Νίτσε, ο Μαρξ και ο Τζων Στιούαρτ Μιλλ, ή ερευνητές που μας έμαθαν να κατανοούμε διαφορετικά την αρχαία φιλοσοφία, όπως ο Πιερ Αντό; Είναι ενδιαφέρουσα και επίκαιρη μήπως, στο πλαίσιο μιας, ολοένα περισσότερο της μόδας, πρακτικής φιλοσοφίας που φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την ψυχοθεραπεία με τη φιλοσοφική συμβουλευτική; Ή μήπως επειδή ομάδες ανά τον κόσμο αυτοκατανοούνται σαν επικούρειες και επαγγέλονται τη, σοβαρή ή γραφική, αναβίωση του επικουρισμού;»
Ελληνική Κουζίνα
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στο βασικό και πιο πολύτιμο στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, το ελαιόλαδο. Η Ελληνική Κουζίνα του Νοεμβρίου μας ταξιδεύει μέσα από ιστορίες, γεύσεις και αρώματα στις περιοχές της χώρας μας που ξεχωρίζουν για την παραγωγή ελαιόλαδου.
Ξεχωριστό αφιέρωμα στη Μεσσηνία όπου επισκεπτόμαστε τα ελαιοτριβεία και στρώνουμε τραπέζια με φαγητά που μοσχοβολάνε ελαιόλαδο. Μιλάμε με ανθρώπους που αγαπάνε τη γη που τους χαρίζει τον πολύτιμο καρπό και μένουν πιστοί στην παράδοση της περιοχής που «ξέρει από καλό λάδι».
Δεύτερη σημαντική στάση το Άγιο Όρος. Εκεί μας υποδέχονται οι μοναχοί για να μας μυήσουν στο μάζεμα, στο τσάκισμα και την μαγεία του πρώτου λαδιού. Ένα μοναδικό οδοιπορικό στην ευλογημένη γη και στους ανθρώπους του Θεού που ξέρουν πώς να αξιοποιούν την ελιά και τα παράγωγά της στην λιτή και ταυτόχρονα μοναδική μοναστηριακή διατροφή.
Ακόμα στην Ελληνική Κουζίνα ένα πλήρες συνταγολόγιο με πιάτα που μοιράζονται μαζί μας αγαπημένοι σεφ και έχουν ως βάση το πολύτιμο καρπό. Αλμυρές αλλά και γλυκές συνταγές με βάση το ελαιόλαδο. Επίσης προτείνουμε πρωτότυπα oil bars και γνωρίζουμε ταλαντούχους αρτοποιούς που μας ετοιμάζουν ψωμί με λάδι.
BHMAgazinio (Special issue: Art & Design)
Το BHMAgazinio κυκλοφορεί με ενδιαφέροντα θέματα και συναντήσεις με ανθρώπους που θέλουμε να γνωρίσουμε περισσότερο. Η Ράνια Τζίμα, η anchorwoman του κεντρικού δελτίου του MEGA, φωτογραφίζεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία στο κέντρο της πόλης και μιλάει μεταξύ άλλων για τις προκλήσεις της παρουσίασης του κεντρικού δελτίου, για την Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, τις Αμερικανικές εκλογές και την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής.
Η ταλαντούχα ηθοποιός Κάτια Γκουλιώνη, πρωταγωνίστρια (μετά την «Ευτυχία») στον «Νόμο του Μέρφι», μια ακόμα μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή μιλάει στον Γιάννη Ζουμπουλάκη για την διαδικασία γέννησης ενός ρόλου αλλά και την δυσκολία της κωμωδίας που θεωρείται παρεξηγημένο είδος.
Ακόμα, ταξιδεύουμε στις Δειναρικές Αλπεις, σε μια από τις ωραιότερες οροσειρές των Βαλκανίων, επισκεπτόμαστε το Λούβρο, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία στον κόσμο και τους νέους του χώρους. Γνωρίζουμε διάσημους συγγραφείς και επιστήμονες και μαθαίνουμε τις απόψεις τους για τον κόσμο που αλλάζει και το μέλλον.