ΚΙΜ ΓΙΟΝΓΚ ΜΠΟΚ
Ενας Βορειοκορεάτης στη Ρωσία
Ενας στρατηγός, ο οποίος έχει εμφανιστεί τουλάχιστον επτά φορές δημοσίως στο πλευρό του μονάρχη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, φέρεται ότι είναι ο επικεφαλής των στρατευμάτων που έχει αποστείλει η Πιονγκγιάνγκ στη Ρωσία προκειμένου να αναλάβουν ρόλο στον πόλεμο με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πληροφοριών και την κυβέρνηση του Κιέβου, πρόκειται για τον Κιμ Γιονγκ Μποκ, ο οποίος είναι διοικητής των βορειοκορεατικών ειδικών δυνάμεων. «Ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον έχει στείλει ως εντολοδόχο του για τη λήψη αποφάσεων μέχρις ότου ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των συγκεκριμένων μονάδων» δήλωσε ο Μάικλ Μάντεν του αμερικανικού ινστιτούτου Stimson Center, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι οι αρμοδιότητες που του έχουν δοθεί είναι εκτεταμένες και αφορούν συνολικά την προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα. Στο πλευρό του φέρεται ότι έχει τον συνταγματάρχη Ρι Τσανγκ Χο και τον ταγματάρχη Σιν Κουμ Τσέολ, που επίσης κατέχουν σημαντικές θέσεις στο βορειοκορεατικό στράτευμα.
ΦΑΪΖΑΛ ΜΠΙΝ ΦΑΡΧΑΝ
Κομμένοι πλέον οι «τρίτοι»
Να αποσυνδέσει, έστω και μερικώς, τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αντίστοιχες με το Ισραήλ επιχειρεί το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε επενδυτικό συνέδριο που πραγματοποιείται στο Ριάντ ο υπουργός Εξωτερικών του Φαϊζάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, οι συμφωνίες που «δεν συνδέονται με τρίτους» και, κατά συνέπεια, «μπορούν πιθανότατα να προχωρήσουν σχετικά γρήγορα», αφορούν τη συνεργασία των δύο πλευρών στους τομείς του εμπορίου και της τεχνητής νοημοσύνης. Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να παραδεχθεί πως αυτό δεν μπορεί να ισχύει για ολόκληρο το φάσμα των διμερών σχέσεων. «Κάποιες από τις πολύ πιο σημαντικές συμφωνίες που έχουν να κάνουν με την αμυντική συνεργασία είναι αρκετά πιο περίπλοκες. Ασφαλώς θα αντιμετωπίζαμε θετικά κάθε δυνατότητα ολοκλήρωσής τους πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, όμως αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από άλλους παράγοντες, που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχό μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΑΚΙ-ΜΑΤΙΛΝΤΑ ΧΟΕΧ-ΝΤΑΜ
Ανταρσία στα γροιλανδικά
Η 28χρονη βουλεύτρια από τη Γροιλανδία έκανε την «ανταρσία» της από το βήμα της Βουλής της Δανίας, της οποίας η, σήμερα αυτόνομη, περιοχή αποτελούσε αποικία μέχρι το 1953 (ουσιαστικά ως και το 1979). Ετσι, εκφώνησε την ομιλία της στη μητρική της γλώσσα χωρίς να προχωρά η ίδια σε παράλληλη μετάφραση, αγνοώντας την τυπική υποχρέωση που έχουν όλα τα μέλη του κοινοβουλίου που προέρχονται από τη Γροιλανδία – κάτι που έχει επανειλημμένως προκαλέσει τη διαμαρτυρία τόσο της ίδιας όσο και συναδέλφων της. Το αποτέλεσμα ήταν να της αφαιρεθεί ο λόγος και να της ζητηθεί να κατέβει από το βήμα. Σημειώνεται πως το θέμα που επέλεξε η Ακι-Ματίλντα Χόεχ-Νταμ για να προχωρήσει στην παραπάνω ενέργεια είναι κάτι πολύ ευαίσθητο για τη Γροιλανδία και ειδικά για τις γυναίκες της, καθώς αφορά κάπου 4.500 από αυτές, ηλικίας ακόμη και 12 ετών, στις οποίες την περίοδο 1966-70 είχε τοποθετηθεί εν αγνοία τους ένα ενδομήτριο αντισυλληπτικό σπιράλ.