Η απώλεια, ο έρωτας, η μοναξιά, η εσωτερική πάλη και η λύτρωση συνθέτουν το πλέγμα των θεμάτων που διαπραγματεύεται το άλμπουμ “Τρίτη Νύχτα”.
Ο Χρήστος Μπότσης με αφορμή αυτά τα έξι τραγούδια μέσα από τα οποία σκιαγραφεί ένα ταξίδι αυτογνωσία μιλά για τις εμπνεύσεις του από σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς, την πρόκληση του να διατηρεί την καλλιτεχνική του ταυτότητα σε έναν ψηφιακό κόσμο και την ανάγκη του να μένει πιστός στις αξίες του.
Αποκαλύπτει πως δημιουργεί όχι μόνο για την επαγγελματική επιτυχία, αλλά πρωτίστως για την εσωτερική του ολοκλήρωση και τη ουσιαστική σύνδεση με το κοινό του.
Ποια είναι τα βασικά θέματα που εξερευνάτε μέσα από τα τραγούδια του άλμπουμ “Τρίτη Νύχτα”;
Ο δίσκος αυτός αποτελείται από έξι τραγούδια, έξι διαφορετικές εποχές. Η σωτηρία της ψυχής, η εφηβεία, ο έρωτας, η αγάπη, η μοναξιά και η απώλεια. Όλα αυτά μέσα από την έμπνευση των δημιουργών που είμαι πολύ τυχερός διότι έγραψαν όσα ήθελα να καταθέσω. Μια σειρά από συναισθηματικά και υπαρξιακά θέματα, επικεντρωμένα στην ανθρώπινη ψυχή.
Υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο τραγούδι στο άλμπουμ που να αισθάνεστε ότι σας αντιπροσωπεύει περισσότερο ως καλλιτέχνη;
Συχνά, οι καλλιτέχνες νιώθουν πιο συνδεδεμένοι με τραγούδια που αναδεικνύουν τις πιο προσωπικές και ευάλωτες πτυχές της ύπαρξής τους. Παρόλα αυτά στο άλμπουμ αυτό, επέλεξα να έχω έξι τραγούδια, διότι ήταν εκείνα που με έκαναν να νιώσω πως ανήκω απόλυτα στο μουσικό και στιχουργικό τους περιβάλλον. Δεν θα μπορούσα να ξεχωρίσω κανένα. Τα αντιμετωπίζω σαν παιδιά μου με αποτέλεσμα το καθένα να εμπεριέχει διαφορετική ομορφιά.
Έχετε επηρεαστεί από κάποια συγκεκριμένα είδη μουσικής ή καλλιτέχνες κατά τη διάρκεια της δημιουργίας του άλμπουμ;
Φυσικά κι έχω επηρεαστεί. Πέραν των μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως είναι οι Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Μικρούτσικος, Γκάτσος, Ξαρχάκος, Μαρκόπουλος κ.ά., που με ανέθρεψαν και με επηρέασαν ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη, οι δημιουργοί του άλμπουμ είναι όλοι καλλιτέχνες που θαυμάζω και αγαπώ. Πρόκειται για τον Θέμη Καραμουρατίδη, την Λίνα Δημοπούλου, τον Γιώργο Κυριάκο, τον Νίκο Μωραΐτη, τον Κώστα Τσίρκα, τον Γεράσιμο Ευαγγελάτο, τον Αλέξανδρο Κούρο, την Βίκυ Γεροθόδωρου, τον Νίκο Μερτζάνο, τον Σταύρο Σταύρου και την Στέλλα Καμπανού. Αυτοί οι άνθρωποι που έγραψαν, αντικατοπτρίζουν όλη μου την ευαισθησία των όσων είχα ανάγκη να τραγουδήσω.
Τι προσδοκάτε να νιώσει το κοινό ακούγοντας τα τραγούδια του “Τρίτη νύχτα”;
Τα τραγούδια μας επιδιώκουν να μεταδώσουν μια αίσθηση εσωτερικής πάλης και λύτρωσης, όπου ο ακροατής μπορεί να ταυτιστεί με τα βιώματα που περιγράφονται. Ουσιαστικά, η εμπειρία της ακρόασης φιλοδοξεί να είναι τόσο προσωπική όσο και καθολική, προσκαλώντας τον ακροατή να συνδεθεί σε συναισθηματικό και νοηματικό επίπεδο. Αν θα έπρεπε να απαντήσω με μια φράση θα έλεγα πως θέλω οι άνθρωποι να μην νιώθουν μόνοι. Μέσα από τα τραγούδια μας να δουν πως όσα ζουν, μας αφορούν όλους.
Πώς αντιλαμβάνεστε τη θέση σας στο σημερινό καλλιτεχνικό πεδίο, με την πληθώρα νέων καλλιτεχνών και τις συνεχείς αλλαγές στη μουσική βιομηχανία -ειδικά σε μια εποχή όπου η μουσική διανέμεται κυρίως ψηφιακά;
Η ψηφιακή διανομή έχει διευρύνει τις δυνατότητες έκφρασης και προβολής, επιτρέποντας να μοιραζόμαστε τη δουλειά μας άμεσα με το κοινό μας, χωρίς την ανάγκη των παραδοσιακών δομών της δισκογραφίας. Ωστόσο, η συνεχής ροή νέου περιεχομένου απαιτεί από έναν καλλιτέχνη να είναι συνεπής και δημιουργικός όχι μόνο στη μουσική του, αλλά και στον τρόπο που επικοινωνεί με το κοινό μέσω των κοινωνικών δικτύων. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι η ουσία της τέχνης: το να μπορεί κάποιος να παραμένει πιστός στις αξίες του και να δημιουργεί με βάση την αλήθεια του. Σε μια εποχή υπερπροσφοράς, η γνησιότητα και η σύνδεση με το κοινό είναι αυτό που ενισχύει τη θέση ενός καλλιτέχνη στο σημερινό καλλιτεχνικό πεδίο.
Σήμερα οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν το έργο τους, πώς αντιμετωπίζετε αυτή τη νέα πραγματικότητα; Σας βοηθάει ή δημιουργεί επιπλέον πίεση;
Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους καλλιτέχνες είναι μια πραγματικότητα που φέρνει οφέλη αλλά και προκλήσεις. Από τη μία πλευρά, τα social media παρέχουν ένα άμεσο και ισχυρό εργαλείο προβολής, επιτρέποντας σε έναν καλλιτέχνη να φτάσει στο κοινό του χωρίς μεσάζοντες, να μοιραστεί το έργο του με αυθεντικό τρόπο και να χτίσει μια πιο προσωπική σχέση με τους θαυμαστές. Ωστόσο, η συνεχής ανάγκη για ενεργή παρουσία στα social media μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον πίεση. Ο καλλιτέχνης καλείται να είναι όχι μόνο δημιουργικός στη μουσική του, αλλά και να διατηρεί ένα συνεχή ρυθμό περιεχομένου για να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού ζωντανό. Αυτό μπορεί να αποσπά από τη δημιουργική διαδικασία ή να δημιουργήσει το αίσθημα ότι πρέπει συνεχώς να είναι “παρών” και “ενημερωμένος” στις τάσεις. Η ισορροπία βρίσκεται στο πώς διαχειρίζεσαι ως καλλιτέχνης αυτή τη νέα πραγματικότητα, αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσεις αυθεντικά τον εαυτό σου χωρίς να πιέζεσαι να ακολουθήσεις ένα πρότυπο συνεχούς προβολής. Η ομορφιά κρύβεται πάντα στην αλήθεια μας. Εγώ όπως συστήνομαι στον γείτονα μου, έτσι συστήνομαι και στα μέσα.
Η σχέση μεταξύ δημιουργικότητας και εμπορικότητας στη μουσική σας πορεία, επηρεάζει τις καλλιτεχνικές σας επιλογές;
Είναι συχνά ένα λεπτό και πολύπλοκο ζήτημα. Από τη μία πλευρά, η δημιουργικότητα αποτελεί τον πυρήνα της καλλιτεχνικής έκφρασης, την ελεύθερη ροή ιδεών και συναισθημάτων, που είναι απαραίτητη για να παράγεται μουσική με αυθεντικότητα και βάθος. Από την άλλη, η εμπορικότητα αντικατοπτρίζει την ανάγκη για βιωσιμότητα και την επιθυμία να φτάσει η μουσική σε ευρύτερο κοινό, κάτι που μπορεί να απαιτεί προσαρμογές ή συμβιβασμούς. Σε αυτή τη διαδικασία, η εμπορική επιτυχία δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι αντίθετη στη δημιουργικότητα. Υπάρχουν καλλιτέχνες που έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν τις δύο πλευρές, παράγοντας έργα που είναι τόσο προσωπικά όσο και εμπορικά επιτυχημένα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχει επίγνωση του κινδύνου ότι, όταν η εμπορικότητα κυριαρχεί, μπορεί να περιοριστεί η ελευθερία της δημιουργικής έκφρασης, οδηγώντας σε επιλογές που υπακούν σε τρέχουσες τάσεις. Εγώ θεωρώ πως συνειδητά δεν επηρεάζονται οι επιλογές μου με γνώμονα την εμπορικότητα. Γενικά πιστεύω πως αν δεν έχεις πυρήνα σου την δική σου ουσία , δεν θα μπορέσει ποτέ να πετύχει το έργο σου. Για αυτό και πρέπει πια οι καλλιτέχνες στις μέρες μας, να κάνουμε και μια άλλη δουλειά. Για να μην γίνονται εκπτώσεις στον καλλιτεχνικό μας στόχο.
Τι σας ώθησε να ασχοληθείτε με το τραγούδι;
Το τραγούδι ήταν κάτι που αγαπούσα από παιδί. Όσο μεγάλωνα, μεγάλωνε και η ανάγκη μου να τραγουδήσω και να κάνω πράγματα. Και το συσχετίζω με την ηλικία διότι για μένα μέχρι σήμερα είχαν όλα μια ανοδική πορεία. Είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους που αυτό που κάνω αφορά όλο και περισσότερους και το κοινό μας μεγαλώνει. Νομίζω η ώθηση υπήρχε εξαιτίας μιας βαθιάς εσωτερικής ανάγκης για έκφραση και επικοινωνία συναισθημάτων και σκέψεων. Η μουσική είναι ένα καταφύγιο, ένας τρόπος να κατανοήσεις τον κόσμο γύρω σου και να αντιμετωπίσεις προσωπικές προκλήσεις. Η αίσθηση της σύνδεσης με το κοινό νομίζω πως είναι αυτό που έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Είσαι αγωγός που επικοινωνείς μια ιστορία και δημιουργείς συναισθήματα στους ακροατές. Πόσο σπουδαίο πράγμα είναι αυτό…
Η επιτυχία στη μουσική είναι περισσότερο προσωπική ή επαγγελματική επιβεβαίωση;
Η επαγγελματική αναγνώριση είναι αρκετά σημαντική, αλλά συχνά θεωρείται περισσότερο ένα αποτέλεσμα της εσωτερικής ολοκλήρωσης που φέρνει η δημιουργία. Η αληθινή επιτυχία, λοιπόν, έγκειται στο να καταφέρει ένας καλλιτέχνης να παραμείνει πιστός στον εαυτό του, ενώ παράλληλα επικοινωνεί με το κοινό και παραμένει δημιουργικά ενεργός. Αυτή είναι για μένα η επιτυχία. Πιστός στο όνειρο σου, στα ιδανικά σου κι αυτό να το μοιράζεις στους ανθρώπους σου. Και το κοινό άνθρωποι μας είναι. Συνοδοιπόροι.
Ποια θεωρείτε πως είναι τα κλειδιά για να διατηρήσει κάποιος μια επιτυχημένη πορεία στο σημερινό ανταγωνιστικό μουσικό τοπίο;
Οι άνθρωποι σήμερα αναζητούν καλλιτέχνες που προσφέρουν κάτι μοναδικό και γνήσιο. Η αυθεντικότητα βοηθά έναν καλλιτέχνη να ξεχωρίσει, καθώς δημιουργεί βαθύτερη σύνδεση με τους ακροατές. Αυτή για μένα είναι η συνταγή. Η πίστη στις αξίες σου, στις ιδέες σου, στη θέση σου για τον κόσμο μέσα από την τέχνη σου. Κανείς δεν αντέχει το ψεύτικο παραπάνω από μία φορά. Και ζούμε σε ψεύτικη εποχή. Πιστεύω όμως πως οι άνθρωποι γενικά ψάχνουν την αλήθεια και οφείλουμε οι καλλιτέχνες να είμαστε με την πλευρά της. Δεν πιστεύω στον ανταγωνισμό και πως διατηρείς την πορεία σου πάνω σε κακούς αγωγούς. Χρειάζεται αφοσίωση στον στόχο σου και γνώση που είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Δεν κατάφερε κανείς τίποτε, που δεν δούλεψε σκληρά μου έλεγαν πάντοτε οι δάσκαλοι μου. Η ανταμοιβή λοιπόν έρχεται με την προσπάθεια και την αλήθεια.