Απομακρύνεται, κατά πληροφορίες, η κυβερνητική πρόταση για τον καθηγητή Δημήτρη Σωτηρόπουλο στη θέση του Συνηγόρου του Πολίτη μετά τις αποτυχίες στη Διάσκεψη των Προέδρων να επιτευχθεί η πλειοψηφία των 3/5, η οποία προκάλεσε και πολιτική κόντρα την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Η άρνηση βεβαίως, της αντιπολίτευσης, άσχετα από την κυβερνητική επιμονή, δεν είχε να κάνει σε καμία περίπτωση με το πρόσωπο κι αυτό είναι γνωστό από το καλοκαίρι, από όταν άρχισε να συζητείται στη Διάσκεψη η αντικατάσταση του Συνηγόρου, Ανδρέα Ποττάκη. Δεν έχουν αντίρρηση, δηλαδή, τα περισσότερα κόμματα που διαφωνούν για τον ίδιο τον Σωτηρόπουλο, απλώς ήθελαν να ολοκληρωθεί η έρευνα για το ναυάγιο της Πύλου (η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της σύνταξης του πορίσματος). Ενδεικτικό είναι, δε, όπως μου έλεγε κοινοβουλευτική πηγή, ότι η συζήτηση για την αλλαγή του Συνηγόρου συνέπεσε με την κλήση για εξέταση των αξιωματικών ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος. Που δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους ούτε από την πολιτική ηγεσία για το γεγονός ότι κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις από την ανεξάρτητη Αρχή στην οποία δεν θεωρούν ότι απαντούν.

Οι αντιπροτάσεις

Για να επιστρέψω στα σημερινά, σε κάθε περίπτωση η θέση του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας παραμένει ότι πρέπει ο Ποττάκης να κληθεί στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για να ενημερώσει για τις ανοιχτές υποθέσεις του. Ενώ, από την πλευρά της πλειοψηφίας, δεν αποκλείεται το προεδρείο της Βουλής να ζητήσει από τους διαφωνούντες να αντιπροτείνουν κάποιον υποψήφιο για τη θέση. Παρότι, πάντως, οι πληροφορίες λένε ότι η πλειοψηφία διεμήνυσε ότι αποσύρει τον Σωτηρόπουλο, δεν θα εκπλαγώ αν το όνομά του δεν αποσυρθεί άμεσα.

Πρόστιμο και

στο Αμυνας

Εχουν αρχίσει να γίνονται συχνό φαινόμενο τα πρόστιμα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) σε υπουργεία, πράγμα που δείχνει πως το Δημόσιο μάλλον χρειάζεται να προσαρμοστεί καλύτερα στη νέα εποχή. Μέσα σε λίγους μήνες μόνο είδαμε πρόστιμα στα υπουργεία Μετανάστευσης, Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και, τώρα, μάθαμε ότι η Αρχή επέβαλε και 5.000 ευρώ στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας για την υπόθεση ενός… χαμένου φακέλου ενός αξιωματικού. Το ποσό μοιάζει μικρό αλλά η ουσία κι ο συμβολισμός της υπόθεσης είναι δυσάρεστα θέματα. Η καταγγελία, συγκεκριμένα, έγινε από έναν απόστρατο αξιωματικό με πολυετή υπηρεσία στη Διοίκηση Υποβρυχίων που είχε ζήτησε να δει τις εκθέσεις αξιολόγησής του, αλλά έλαβε την απάντηση πως ο φάκελός του είχε «καταστραφεί» λόγω παρέλευσης διετίας από την αποστρατεία του. Το υπουργείο, μάλιστα, για να εξηγήσει την καταστροφή επικαλέστηκε την προστασία των προσωπικών δεδομένων του αξιωματικού. Κάπως παράδοξο αφού μιλάμε για αρχείο που αφορά την υπηρεσία του στην εθνική άμυνα.

Εξαφάνιση φακέλων

Η Αρχή δεν πείστηκε διότι προέκυψε ότι η εξαφάνιση φακέλων είναι συνηθισμένη. Κι έθεσε στο υπουργείο το ερώτημα πώς γίνεται να τηρούνται πρωτόκολλα καταστροφής ανά 20 χρόνια, αλλά ο συγκεκριμένος φάκελος να μην υπάρχει και να μην υπάρχει και ούτε αποδεικτικό έγγραφο που να καταγράφει την καταστροφή του. Το πρόστιμο, μάλιστα, είναι σε δύο δόσεις, με τα 2.000 ευρώ να αφορούν την άρνηση παροχής των δεδομένων στον καταγγέλλοντα και τα 3.000 ευρώ να είναι η καμπάνα προς το υπουργείο για την έλλειψη διάθεσης συνεργασίας με την Αρχή.

Ενα υπουργείο σε οικονομική κρίση

Σε άλλα νέα καθημερινής υπουργικής… τρέλας, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής φαίνεται πως αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα που περνούν κάπως κάτω από το «ραντάρ». Με τα περισσότερα να αφορούν, καταπώς ακούω, την Υπηρεσία Ασύλου. Καταρχάς με το κτιριακό της, αφού δεκάδες υπάλληλοι αναγκάζονται να δουλεύουν ακόμη σε γραφεία-κοντέινερ με χίλια δυο προβλήματα και πλέον ο σύλλογός τους διαμαρτύρεται ότι θα αναγκαστούν να μετακομίσουν στο κτίριο του υπουργείου στον Πειραιά. Ακόμη πιο σοβαρό και άμεσο, όμως, είναι ότι οι δικηγόροι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Μητρώο Ασύλου παραμένουν απλήρωτοι από την Υπηρεσία εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο, από τον Νοέμβριο του 2023. Κι αυτό παρότι τα σχετικά κονδύλια από την ΕΕ φαίνεται ότι έχουν πιστωθεί αλλά χρησιμοποιούνται για πληρωμές άλλων αναγκών. Ο ΔΣΑ έχει προκηρύξει αποχή στην υπηρεσία και επίκειται αντίστοιχη απόφαση κι από όλους τους άλλους συλλόγους. Γενικώς όμως η κατάσταση μάλλον επιβεβαιώνει τις πηγές που μου λένε εδώ και καιρό ότι τα κοινοτικά χρήματα για τις ανάγκες που καλύπτει το υπουργείο δεν είναι αρκετά, ενώ οι ανάγκες εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κι άλλο το επόμενο διάστημα. Και η λύση θα πρέπει να αναζητηθεί πιεστικά, πια, από τις Βρυξέλλες.