Η Apple αναμένεται να κληθεί να πληρώσει νέο πρόστιμο από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τους νέους κανόνες του μπλοκ που δημιουργήθηκαν για να περιοριστούν αθέμιτες πρακτικές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Οι ρυθμιστικές αρχές κατηγόρησαν τον Ιούνιο την εταιρεία ότι είχε παραβιάσει τους τεχνολογικούς κανόνες του μπλοκ στο πλαίσιο του νέου Νόμου για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA) της ΕΕ. Το πρόστιμο είναι πιθανό να έρθει αυτόν το μήνα, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Οι παραβιάσεις των κανονισμών DMA θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πρόστιμο έως και 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών μιας εταιρείας. Μια τέτοια εξέλιξη θα ενίσχυε τα αυξανόμενα προβλήματα της Apple, καθώς οι εποπτικές αρχές της ΕΕ προσπαθούν να επιβάλουν καλύτερους όρους ανταγωνισμού για μικρότερες εταιρείες. Ενα τέτοιο πρόστιμο θα μπορούσε να πλήξει την εταιρεία μόλις λίγους μήνες αφότου οι Βρυξέλλες επέβαλαν στην Apple χωριστό πρόστιμο 1,84 δισ. ευρώ για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού στο App Store της. Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος τέθηκε σε ισχύ φέτος, απαιτεί από την Apple να παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα να ορίζουν εκείνοι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης ιστού και να επιτρέπει εναλλακτικά καταστήματα εφαρμογών στο λειτουργικό της σύστημα.

{TITM}Γ. Στουρνάρας: {LF}Οι μισές πληρωμές γίνονται στην Ελλάδα με μετρητ{TITM}ά

Ενδιαφέρουσες ιστορικές αναδρομές και διαπιστώσεις για το«Το μέλλον του χρήματος» ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, χθες, στο Νομισματικό Μουσείο, σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Από τη γλαύκα των Αθηνών στο ψηφιακό νόμισμα».Στο εύλογο ερώτημα αν έχει μέλλον το έγχαρτο χρήμα, ο ίδιος απάντησε ότι δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς νααπαντήσει με βεβαιότητα.

Διάφορες μελέτες δείχνουν σταδιακή μείωση της χρήσης του – που, ωστόσο, διαφέρει από χώρα σε χώρα – αλλά και διατήρησή του ως μέσου πληρωμήςσε ορισμένους τύπους συναλλαγών και πληθυσμιακές ομάδες. Οπως είπε, ηΕλλάδα σήμερα βρίσκεται πλέον περίπουστον κοινοτικό μέσο όρο (στο 50%) σε ό,τι αφορά την έκταση της χρήσηςηλεκτρονικών μέσων πληρωμών σε σχέση με μετρητά, ενώ η χρήση κινητής τηλεφωνίαςέχει πλήρη διείσδυση. Επίσης το κοινό εξοικειώνεται με γοργούς ρυθμούς με τις άμεσες πληρωμές (20%). Αρα, όπως κατέληξε ο ίδιος, τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς δείχνουν μάλλον ότι τοψηφιακό ευρώ, όταν εκδοθεί, δεν έχει κάποιο λόγο ειδικά στην Ελλάδα να μην τύχειαποδοχής ως ένα σύγχρονο και αξιόπιστο μέσο πληρωμών.

{TITM}Ερχεται φόρος στα crypto{TITM}

Φόρο στα κέρδη από κρυπτονομίσματα σχεδιάζει να επιβάλει η κυβέρνηση. Τους βασικούς άξονες του νέου πλαισίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος αποκάλυψε ο Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε εκδήλωση του Νομισματικού Μουσείου. «Τα κρυπτονομίσματα είναι μια νέα πραγματικότητα, δεν μπορεί να την αντιμετωπίζουμε με στρουθοκαμηλισμό. Ομως δεν υπάρχει ο έλεγχος στον βαθμό που θα έπρεπε σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε o υπουργός. Το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται υπό επεξεργασία, θα κινείται σε τρεις άξονες:

– Ανάπτυξη του κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία και την παρακολούθηση των κρυπτονομισμάτων και των άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.

– Ανάπτυξη του πλαισίου για τη φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων.

– Ανάπτυξη του πλαισίου ελέγχου των κρυπτονομισμάτων και της καταπολέμησης της χρήσης τους για παράνομες δραστηριότητες.

Παράλληλα ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία το πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΟΣΑ για τα κρυπτονομίσματα που βάζει κανόνες στους συμμετέχοντες στην αγορά και προστατεύει τους καταναλωτές. Επίσης η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο ΥΠΕΘΟ, είναι μια από τις 59 χώρες που έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προσχωρήσουν στο Πλαίσιο Αναφοράς για τα Κρυπτοστοιχεία ή Crypto-Asset Reporting Framework (CARF) του ΟΟΣΑ. Το πλαίσιο αυτό επεκτείνει την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς, που ήδη γίνεται για τις τραπεζικές καταθέσεις, και στον τομέα των κρυπτογραφημένων περιουσιακών στοιχείων.

{TITM}Απλήρωτα κοινόχρηστα{TITM}

Λύση σε ένα πρόβλημα που «καίει» χιλιάδες διαχειριστές και ενοίκους πολυκατοικιών προτείνουν στην κυβέρνηση οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών ακινήτων και οι συμβολαιογράφοι. Πρόκειται για τα «φέσια» στα κοινόχρηστα που αφήνει μεγάλος αριθμός πωλητών διαμερισμάτων, με την πλειονότητα να είναι αλλοδαποί που απέκτησαν το ακίνητο μέσω της Golden Visa και τους διαχειριστές των πολυκατοικιών να μη γνωρίζουν ούτε τα στοιχεία τους.

Η ΠΟΜΙΔΑ, με επιστολή της στην ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, προτείνει την προσάρτηση υπεύθυνης δήλωσης του διαχειριστή σε κάθε μεταβιβαστικό συμβόλαιο διαμερίσματος ότι δεν υφίσταται προς τη διαχείριση της πολυκατοικίας εκκρεμής οφειλή κοινόχρηστων δαπανών που να αφορά τη μεταβιβαζόμενη ιδιοκτησία ή, αν δεν υφίσταται διαχειριστής ή αυτός αρνείται την έκδοση της ανωτέρω υπεύθυνης δήλωσης, καταχώριση υπεύθυνης δήλωσης του πωλητή προς τον συμβολαιογράφο με το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Σήμερα τα απλήρωτα κοινόχρηστα επιβαρύνουν τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες.