Το πείραμα της τετραήμερης εργασίας έφτασε και στην Ιταλία. Μετά την Ισλανδία, την Ισπανία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Πορτογαλία ήρθε η σειρά της Ιταλίας να εφαρμόσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα απασχόλησης τεσσάρων ημερών την εβδομάδα, δίχως μείωση των αποδοχών. Η κυβέρνηση της Ρώμης υπέγραψε την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων σε υπουργεία και δημόσιους οργανισμούς. Πρόκειται, συνολικά, για 193.851 υπαλλήλους και η συμφωνία προβλέπει μεικτή μηνιαία αύξηση η οποία – κατά μέσο όρο – προσδιορίζεται στα 165,85 ευρώ. Η εξ αποστάσεως εργασία θα μπορεί, στο εξής, να ξεπερνά και το 50% του συνολικού ωραρίου εργασίας, με παροχή «κουπονιών γεύματος» και σε όσους υπαλλήλους εργάζονται από το σπίτι. Παράλληλα θα εισαχθεί, αρχικά με πειραματική εφαρμογή, η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, υπό τον όρο ότι το σύνολο των ωρών δεν πρόκειται να μειωθεί. Πρόκειται, ουσιαστικά, για 36 εργάσιμες ώρες την εβδομάδα οι οποίες, σε περίπτωση τετραήμερης εργασίας, αντιστοιχούν σε 9 ώρες την ημέρα, συν την καθιερωμένη «παύση γεύματος». Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η πειραματική αυτή φάση θα ξεκινήσει από τομείς των υπουργείων και δημόσιων οργανισμών, στους οποίους δεν προβλέπεται απευθείας επαφή με τους πολίτες.
Αντισυστημική ψήφος
Για το μέλλον της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τους τρόπους με τους οποίους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να αλλάξουν το χρηματοπιστωτικό τους προφίλ μίλησε στο CEO Initiative Forum ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Επεσήμανε την ανάγκη για μεγάλες επενδύσεις που έχουν πολλαπλασιαστικό αντίκτυπο και στις στρατηγικές για το πώς οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να ενισχύσουν την ανθεκτικότητά τους και να ευημερήσουν σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον. Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών το χαρακτήρισε απλό και εξηγήσιμο, λέγοντας πως «εξηγείται από την οικονομική κατάσταση των αμερικανών πολιτών. Η αμερικανική οικονομία ευημερεί. Ομως, λόγω της ακρίβειας και της ανασφάλειας που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές, οι Αμερικανοί αποφάσισαν να ψηφίσουν αντισυστημικά».
Χάσμα αποδοχών
Τεράστιο χάσμα στις αποδοχές των ελλήνων μισθωτών με εκείνες των ευρωπαίων αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Eurostat για τον μέσο ετήσιο μεικτό μισθό πλήρους απασχόλησης για το 2023. Η Ελλάδα φιγουράρει στην τρίτη θέση με τις χαμηλότερες αποδοχές για μισθωτούς πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ με τον μέσο ετήσιο προσαρμοσμένο μισθό να βρίσκεται κάτω από το 45% του μέσου μισθού της ΕΕ και να ανέρχεται στα 17.000 ευρώ ετησίως. Ακολουθούν οι Ούγγροι με 16.900 ευρώ, ενώ σε ακόμα χειρότερη μοίρα βρίσκονται οι Βούλγαροι, με 13.500 ετησίως. Την ίδια ώρα, ο υψηλότερος μέσος ετήσιος μισθός πλήρους απασχόλησης μεταξύ των χωρών της ΕΕ καταγράφηκε στο Λουξεμβούργο με 81.100 ευρώ. Ακολουθούν η Δανία με 67.600 ευρώ και η Ιρλανδία με 58.700 ευρώ. Ο μέσος ετήσιος μισθός πλήρους απασχόλησης στην ΕΕ ανήλθε στα 37.900 ευρώ, από 35.600 το 2022, σημειώνοντας αύξηση 6,5%. Στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 3,6% σε σύγκριση με το 2022.
Κατώτατος μισθός
Αναρτήθηκε χθες σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι τις 21 Νοεμβρίου το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση-Αναπροσαρμογή μισθών προσωπικού δημοσίου τομέα – Ρυθμίσεις για τον καθορισμό κατώτατου μισθού για τα έτη 2025, 2026 και 2027». Ο μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού έχει ως βάση το γαλλικό μοντέλο και λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό για το 20% φτωχότερο τμήμα του πληθυσμού και την παραγωγικότητα.
Θέλουν αλλά δεν μπορούν
Αξιοσημείωτο είναι το αρνητικό κενό χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων κατά το γ’ τρίμηνο του 2024, όπως προκύπτει από μελέτη της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δάνεια να δώσουν, όμως οι επιχειρήσεις δεν έχουν την ανάγκη να τα εκταμιεύσουν – τουλάχιστον όχι με τους ισχύοντες όρους. Το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετές χώρες της ευρωζώνης, με τις Ισπανία, Πορτογαλία και Ολλανδία να έχουν μεγαλύτερο από την Ελλάδα κενό. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναφέρουν, πάντως, και τα μεγαλύτερα εμπόδια στη χρηματοδότηση στην Ευρώπη, αν και καταγράφεται βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Καθησυχαστική Moody’s
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ξεκαθάρισε πως η αξιολόγηση Α1 των ομολογιών της Εθνικής Τράπεζας δεν πρόκειται να επηρεαστεί από την προτεινόμενη τροποποίηση της δομής αποπληρωμής ομολογιών που συνδέονται με στεγαστικά δάνεια σε soft-bullet από conditional pass-through. Αν η τροποποίηση εγκριθεί, τα συγκεκριμένα ομόλογα θα λάβουν παράταση 12 μηνών στην ωρίμανσή τους.
Ανθεκτικότητα επιχειρήσεων
Σχεδόν εννέα στις δέκα οικογενειακές επιχειρήσεις βρίσκονται στα χέρια της πρώτης και δεύτερης γενιάς με την πλειονότητα των επιχειρήσεων να λειτουργούν για περισσότερα από 21 χρόνια, κάτι που δείχνει ότι υπάρχει σημαντική ανθεκτικότητα. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, που θα δημοσιοποιήσει τα ευρήματά της το προσεχές διάστημα, όπως ανέφερε η πρόεδρός του Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου χθες στο Fortune Greece CEO Initiative Forum. Μάλιστα, οι οικογενειακές επιχειρήσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην οικονομία, σε όλη την Ευρώπη, με το 25% από τις κορυφαίες 100 εταιρείες να είναι οικογενειακές, να παρέχουν 100 εκατ. θέσεις εργασίας και ο τζίρος τους να αποτελεί το 9% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις είναι οικογενειακές. Και από αυτές, περίπου το 70% είναι πολύ μικρές, απασχολώντας 2-10 εργαζομένους, προσφέροντας το 45% του συνολικού αριθμού των θέσεων εργασίας στη χώρα μας και παράγοντας περίπου το 12% του ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας.