Ολες οι κυπριακές τράπεζες είτε χρησιμοποιούν ήδη, είτε έχουν προχωρήσει τη διαδικασία ώστε να συνδεθούν με το ευρωπαϊκό σύστημα άμεσων πληρωμών TIPS μέσω της ελληνικής ΔΙΑΣ ΑΕ. «Το επόμενο λογικό βήμα είναι να εισαγάγουν το IRIS, ώστε να επεκταθούν από τις απλές μεταφορές πιστώσεων στις υπηρεσίες account-to-account (A2A, από λογαριασμό σε λογαριασμό), όπως είναι το P2P (από ιδιώτη σε ιδιώτη), το Ρ2Β (από ιδιώτη σε επιχείρηση), το P2G (από ιδιώτη στην κυβέρνηση) και οι πληρωμές ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce)» δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου, στο πλαίσιο φόρουμ για τις νέες τεχνολογίες στις πληρωμές, που έλαβε χώρα στη Λευκωσία.
Ρεκόρ μακροχρόνιας
ανεργίας
Τη μεγαλύτερη μακροχρόνια ανεργία (δηλαδή, συνεχόμενη ανεργία για τουλάχιστον 12 μήνες) καταγράφει η Ελλάδα στην ΕΕ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των μακροχρόνια ανέργων προς το εργατικό δυναμικό ανέρχεται στη χώρα μας σε 6,2%, με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη Ισπανία (4,3%) και την τρίτη Ιταλία (4,2%). Στο σύνολο του ευρωπαϊκού χώρου, χειρότερη εικόνα στη μακροχρόνια ανεργία παρουσιάζει μόνο η Βοσνία και Ερζεγοβίνη με 9,6%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται σε Ισλανδία (0,3%), Σουηδία, Δανία και Ολλανδία (0,5% και στις τρεις). Σε ό,τι αφορά την ανεργία των νέων, η Ελλάδα «πέφτει» στην τρίτη θέση με 9,8%, πίσω από Σουηδία (10,9%) και Ισπανία (10,8%).
====
Αυξήθηκε
ο δείκτης φόβου
Αύξηση της αβεβαιότητας για την αναμενόμενη βραχυπρόθεσμη πορεία της ελληνικής αγοράς, σε σχέση με τα τέλη του προηγούμενου μήνα, με διακυμάνσεις εντός του μήνα, αποτυπώνει η εξέλιξη του δείκτη φόβου του ΚΕΠΕ. Ειδικότερα, η τιμή του δείκτη KEPE GRIV αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 27,19% από 25,99% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Επιπλέον, η μέση ημερήσια τιμή του δείκτη αυξήθηκε, φτάνοντας το 26,78% τον Οκτώβριο από 26,66% τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης παρέμεινε σε επίπεδο χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου του (από τον Ιανουάριο του 2004) για την ελληνική αγορά, ο οποίος είναι στο 32,08%.
Λιγότερες
πτωχεύσεις
Μειώθηκαν οι πτωχεύσεις εταιρειών τη χρονιά που πέρασε. Το 2023, οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις ανήλθαν σε 13 έναντι 23 το 2022, παρουσιάζοντας μείωση κατά 43,5%. Μάλιστα ως προς τη νομική μορφή των επιχειρήσεων που πτώχευσαν, από την ανάλυση των στοιχείων του χρονικού διαστήματος 2014-2023, παρατηρείται μείωση των πτωχεύσεων με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής 35,7% στις ατομικές επιχειρήσεις, 34,3% στις προσωπικές εταιρείες και 28,5% στις κεφαλαιουχικές εταιρείες.
Ανάπτυξη στον πάγο
Η Κίνα αποκάλυψε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας του πάγου και του χιονιού, στοχεύοντας τα χειμερινά σπορ, τον τουρισμό και την κατασκευή εξοπλισμού ως βασικούς μοχλούς οικονομικής ανάπτυξης, με προβλεπόμενη αξία 1,5 τρισ. γουάν (περίπου 194 δισ. ευρώ) έως το 2030. Η ανακοίνωση βασίζεται στη δέσμευση της Κίνας το 2015 να εμπλέξει 300 εκατομμύρια ανθρώπους στα χειμερινά σπορ – στόχος που επιτεύχθηκε πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, με 346 εκατομμύρια συμμετέχοντες να αναφέρονται το 2021. Ωστόσο, όπως διαβάζουμε στον ot.gr, σύμφωνα με τους ειδικούς, παραμένουν μια σειρά από προκλήσεις. «Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε έλλειψη ειδικευμένων ταλέντων επειδή ξεκινήσαμε με αδύναμα θεμέλια και η ανάπτυξη απαιτεί χρόνο», δήλωσε ο Wang Xueli, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua. Η νέα στρατηγική δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη εθνικών ομάδων νέων για βασικά χειμερινά αθλήματα.