Ο Μάρκους Ζέντερ είχε την πιο επιτυχημένη περιγραφή της προχθεσινής ημέρας. «Ξυπνήσαμε το πρωί με τον Ντόναλντ Τραμπ να μπαίνει στον Λευκό Οίκο και πήγαμε το βράδυ για ύπνο με τη διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού των τριών στο Βερολίνο», σχολίασε ο Χριστιανοκοινωνιστής πρωθυπουργός της Βαυαρίας για την απροσδόκητη ταχύτητα με την οποία έγινε αυτό που ζητούσε τόσο καιρό: να διαλυθεί ο τρικομματική κυβέρνηση Σολτς και να οδηγηθεί η Γερμανία σε πρόωρες εκλογές. Το σενάριο η κυβέρνηση του καγκελάριου Σολτς να μην εξαντλήσει την τετραετία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, που ήταν η τακτική ημερομηνία των παγγερμανικών εκλογών, κυκλοφορούσε τουλάχιστον από το καλοκαίρι. Ενισχύθηκε ιδιαίτερα μετά τα καταστροφικά για τα κυβερνητικά κόμματα Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινους, Φιλελεύθερους αποτελέσματα στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις σε τρία κρατίδια της πρώην κομμουνιστικής Ανατολικής Γερμανίας. Στο Βρανδεμβούργο, οι Φιλελεύθεροι του Κρίστιαν Λίντνερ ήταν ανάμεσα στα «υπόλοιπα» με 0,83%, το χειρότερο αποτέλεσμα στην ιστορία του κόμματος.

Ενα «φθινόπωρο των αποφάσεων» εξήγγειλε μετά το εκλογικό στραπάτσο ο Λίντνερ. Εσκεμμένα δεν διευκρίνισε αν εννοεί αποφάσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ή την απόφαση να εγκαταλείψει την κυβέρνηση του Σολτς. Σε κάθε περίπτωση, οι Φιλελεύθεροι συμπεριφέρονταν έκτοτε ως αντιπολίτευση μέσα στην κυβέρνηση. Για παράδειγμα, ψήφισαν μεν με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους τον νόμο για την αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου εσωτερικής ασφάλειας και τους μεθοριακούς ελέγχους στα γερμανικά σύνορα, αλλά ο γραμματέας του FDP τόνιζε από το βήμα της Μπούντεσταγκ ότι οι θέσεις του είναι ταυτόσημες με τη συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση CDU/CSU που καταψήφισε ως ανεπαρκές το νομοσχέδιο.

Αποκορύφωμα της αποξένωσης των κεντρώων Φιλελευθέρων από τους αριστερούς κυβερνητικούς εταίρους SPD και Πράσινους και του προσεταιρισμού της Δεξιάς ήταν το 18σέλιδο κείμενο του υπουργού Οικονομικών που διέρρευσε την περασμένη Παρασκευή με τις θέσεις του για αναστροφή της καθοδικής πορείας της γερμανικής οικονομίας, η οποία είναι για δεύτερη χρονιά σε στασιμότητα.

Η συνταγή του Λίντνερ είναι περικοπές στις παροχές του κοινωνικού κράτους καθώς και στα περιβαλλοντικά προγράμματα για την προστασία του κλίματος που πηγαίνουν πέρα από τις υποχρεώσεις της ΕΕ, με ταυτόχρονες φορολογικές ελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Το «μανιφέστο» του Λίντνερ χειροκρότησαν με θέρμη οι δεξιοί Χριστιανοδημοκράτες, αλλά έγινε «κόκκινο πανί» για τους κυβερνητικούς εταίρους, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.

Το τελευταίο που χρειάζεται ο Σολτς στην εκλογική χρονιά είναι το «φρένο χρέους». Χρειάζεται αντίθετα ένα «κύμα επενδύσεων» για να αναζωογονηθεί η στάσιμη οικονομία, όπως και εξασφάλιση της βοήθειας στην Ουκρανία, για την περίπτωση που ο Ντόναλντ Τραμπ υλοποιήσει τις εξαγγελίες του και μειώσει την αμερικανική υποστήριξη. Με τα δύο αυτά επιχειρήματα προσπάθησε να πείσει τον Λίντνερ να συμφωνήσει με την «έκτακτη ανάγκη», που θα επέτρεπε την παράκαμψη του συνταγματικά κατοχυρωμένου «φρένου χρέους». Αλλά για τον Λίντνερ η «ιερή αγελάδα» του «φρένου χρέους» θα ήταν και η σημαία για την ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση Σολτς.  Τον πρόλαβε όμως ο καγκελάριος και τον απέπεμψε από την κυβέρνηση με απρόσμενα σκληρούς χαρακτηρισμούς. Τον κατηγόρησε για «ανεύθυνη στάση», «αναξιοπρεπή συμπεριφορά», «αναίτιο μπλοκάρισμα νόμων», «μικροκομματικούς τακτικισμούς».

Μετά την κρίσιμη συνάντηση στην Καγκελαρία το βράδυ της Τετάρτης, ο Σολτς έγινε δεκτός με θερμά χειροκροτήματα από τους βουλευτές του SPD που είδαν έναν καγκελάριο με πυγμή, όπως θα τον ήθελαν τρία χρόνια τώρα. Αυτός θα είναι ο Σολτς από εδώ και πέρα, μέχρι τις εκλογές.

«Το λάθος παιχνίδι»

Ο Κρίστιαν Λίντνερ παρουσίασε τη δική του εκδοχή. «Το SPD έπαιζε λάθος παιχνίδι», είπε, ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς ζήτησε νέα κονδύλια για τη στήριξη της Ουκρανίας με χρέη ύψους 15 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Με έναν τόσο αμελή χειρισμό του Συντάγματος θα είχα παραβιάσει τον όρκο μου», είπε ο Λίντνερ, «ο καγκελάριος το ήξερε αυτό». Ηταν «σκηνοθετημένη αποπομπή», είπε ο Λίντνερ. Φιλοδοξεί ότι μετά τις εκλογές θα είναι και πάλι υπουργός Οικονομικών, αλλά με άλλη κυβερνητική σύνθεση.

Ο Λίντνερ, η αξιωματική αντιπολίτευση CDU/CSU και η ακροδεξιά AfD κάλεσαν τον καγκελάριο Σολτς να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να γίνουν οι εκλογές τον Ιανουάριο. Αυτό όμως είναι συνταγματικό προνόμιο του καγκελαρίου. Και ο Σολτς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στις 15 Ιανουαρίου για να διεξαχθούν οι εκλογές περί τα τέλη Μαρτίου.

Χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ επέδωσε την εντολή στον νέο υπουργό Οικονομικών, τον σύμβουλο του καγκελαρίου, Γεργκ Κούκις. Αντικαταστάθηκαν και οι άλλοι τρεις υπουργοί του FDP, πλην του υπουργού Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ. Αυτός διαφώνησε με τον Λίντνερ και παραμένει στην κυβέρνηση Σολτς, αναλαμβάνοντας προσωρινά και το υπουργείο Δικαιοσύνης.