Η νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ΗΠΑ αναμένεται να επηρεάσει τις ισορροπίες στις διεθνείς αγορές, με τις οικονομίες της ευρωζώνης, της Κίνας, της Ινδίας και άλλων αναδυόμενων αγορών να βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών.
Σε επικοινωνία των «ΝΕΩΝ» με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης Morningstar DBRS, οι ανώτατοι αναλυτές Κάρλο Καπούανο και Ροχίνι Μαλκάνι κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήματα σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανές προκλήσεις που δημιουργούνται από τη νέα πολιτική τάξη πραγμάτων στις ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, κορυφαίοι έλληνες αξιωματούχοι όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, εξέφρασαν τις εκτιμήσεις τους για τον αντίκτυπο στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία, μία ημέρα μετά την εκλογή του Τραμπ στις ΗΠΑ.
Ελλάδα – ευρωζώνη. Αναφορικά με την Ελλάδα, ο Κάρλο Καπούανο της Morningstar DBRS για τις παγκόσμιες αξιολογήσεις, εκτιμά ότι ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι περιορισμένος, λόγω των χαμηλών επιπέδων εμπορίου της χώρας με τις ΗΠΑ.
«Οι επιπτώσεις θα είναι μάλλον έμμεσες, κυρίως μέσω της ευρωζώνης», εξηγεί ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον Καπούανο, οι βασικοί κίνδυνοι για την Ευρώπη σχετίζονται με την πιθανότητα επιβολής νέων αμερικανικών δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα.
«Είναι νωρίς για ακριβείς εκτιμήσεις», τονίζει ο Καπούανο, «αλλά η ταχεία εφαρμογή δασμών σε διάφορους κλάδους θα μπορούσε να πλήξει τις εξαγωγές της ΕΕ και να κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, κυρίως στις χώρες με υψηλό εμπορικό πλεόνασμα προς τις ΗΠΑ».
Η ενδεχόμενη υποτίμηση του ευρώ έναντι του δολαρίου θα μπορούσε να μειώσει ορισμένες από τις πιέσεις, αλλά ίσως ωθήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για να τονώσει την ευρωπαϊκή οικονομία.
Ο κεντρικός τραπεζίτης, Γιάννης Στουρνάρας, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για το δημόσιο χρέος, δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει κάποια μεταβολή της στάσης της ΕΚΤ μέχρι την επόμενη συνεδρίασή της τον Δεκέμβριο, λόγω εκλογής Τραμπ.
Υπογράμμισε ότι οι πολιτικές που έχει εξαγγείλει μπορεί να είναι απειλητικές για την ευρωζώνη, εφόσον όμως υλοποιηθούν.
Ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε ότι «η συνεχής ροή ευρωπαϊκών πόρων είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της σταθερότητας», προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις και η ανθεκτικότητα της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελούν διασφαλίσεις για την ανοδική πορεία της χώρας.
Κίνα και Ινδία. Στην Ασία, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη.
Η Ροχίνι Μαλκάνι της Morningstar DBRS, που παρακολουθεί τις ασιατικές οικονομίες, προειδοποιεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ότι οι συνεχείς αμερικανικοί περιορισμοί στις τεχνολογικές εξαγωγές της Κίνας και οι αλλαγές στις αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετα προβλήματα.
«Οι περιορισμοί στην τεχνολογία εμποδίζουν την παραγωγικότητα», τονίζει η Μαλκάνι, εξηγώντας πως οι πολυεθνικές αναθεωρούν τις προτεραιότητές τους για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αλυσίδες εφοδιασμού, θυσιάζοντας μέρος της αποδοτικότητας. Αυτή η μετατόπιση, σε συνδυασμό με τους δασμούς σε πάνω από 350 δισ. δολάρια σε κινεζικά προϊόντα, επιβαρύνει την κινεζική οικονομία.
Αντίθετα, η Ινδία φαίνεται να επωφελείται από την αναδιάρθρωση των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού.
Οι μεταρρυθμίσεις και η ψηφιοποίηση δίνουν δυναμική στην ινδική οικονομία, ενώ η καλή σχέση του πρωθυπουργού Μόντι με τις ΗΠΑ μπορεί να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία.
Παρ’ όλα αυτά, η Μαλκάνι προειδοποιεί πως «γενικοί δασμοί από τις ΗΠΑ θα ασκήσουν πίεση στις αναδυόμενες αγορές», με πιθανές επιπτώσεις και στη ρουπία λόγω της νομισματικής αστάθειας στις ΗΠΑ.