«Να πούμε κάτι πιο ευχάριστο»: στην πρόσφατη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να μην ανοίξει κουβέντα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς εξ όσων τον παρακολουθούν δεν περίμενε ούτε πως θα κάνει κάποιο σχόλιο πάνω στα τελευταία τεκταινόμενα ούτε βέβαια πως θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ξεκίνησε επεισοδιακά χθες.
Ούτε στην κάλπη έφτασε για να ψηφίσει συνέδρους – και στα όσα ενδεχομένως γίνουν από τη Δευτέρα και μετά, πάλι σιωπηλός θα μείνει, επιλέγοντας να μην εμπλακεί καθόλου στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι εμφανές πως ο Τσίπρας έχει επιλέξει να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ του ίδιου και του συριζαϊκού κομματικού μηχανισμού, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θέλει να εμπλακεί. Θα ήταν όμως παράλογο να εκτιμάει κανείς πως γνωρίζει όλα όσα συμβαίνουν στο κόμμα του οποίου θεωρείται φυσικός ηγέτης, χωρίς όμως να τα ενθαρρύνει ή να τα εμποδίζει – αν ένα από τα δύο συνέβαινε, δεν θα γινόταν στο παρασκήνιο, αλλά φανερά, όπως τον περασμένο Φεβρουάριο στο προηγούμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Παρ’ όλ’ αυτά, ο Τσίπρας είναι στο κέντρο της προσοχής της πλευράς του Στέφανου Κασσελάκη. «Δεν είμαστε σε επικοινωνία αυτή τη στιγμή, το οποίο με λυπεί.
Το λέω ειλικρινά. Από εκεί και πέρα έχω υπάρξει αρκετά ξεκάθαρος ότι ήλπιζα σε μία πιο ενεργή συνεργασία στους δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές», είπε ο τέως για τον πρώην στο Mega, πριν από μερικές μέρες.
«Από κει και πέρα επειδή υπάρχουν πολλές συζητήσεις περί νέου φορέα Κεντροαριστεράς (…) Το έχω πει και ξεκάθαρα και στον ίδιο τον Αλέξη μία εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές ότι σε περίπτωση που είτε εκείνος ή όποιος άλλος κάνει κάτι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ ως νέος φορέας της Κεντροαριστεράς θα είμαι απέναντι», πρόσθεσε ο Κασσελάκης.
Οι δύο πρώην δεν βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο,
ωστόσο οι τόνοι του Κασσελάκη για τον Τσίπρα έχουν χαμηλώσει αισθητά από την περίοδο που, με μεταμεσονύκτιες αναρτήσεις, τον κατηγορούσε ως «υπονομευτή» και τον προκαλούσε να κατέβει απέναντί του για να συγκρουστούν για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.
Αισθητά έχει χαμηλώσει και ο τόνος στην επιθυμία των «87» ο Τσίπρας να επιστρέψει, όταν αυτή εκφράζεται δημόσια – τα στελέχη που αποκαλούνται «φρουρά Τσίπρα» έχουν επιλέξει να τον αφήσουν εκτός κάδρου στα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες.
Και αυτό είναι εύλογο, όταν αντιλαμβάνεται κανείς τι θεωρούν πως διακυβεύεται για τον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο, που βρίσκεται σε τροχιά ανακατάταξης.
Τι κάνει όντως ο Τσίπρας αυτή τη περίοδο;
Οπως τονίζουν οι συνομιλητές του, τη δεδομένη στιγμή επιμένει να κινείται εντός του ρόλου που έχει διαλέξει, μέσω του ινστιτούτου του, κοιτώντας προσεκτικά τις πολιτικές – σ’ αυτό το πλαίσιο ερμηνεύεται και το «εδώ είμαι, δεν έφυγα», που ειπώθηκε μετά την ομιλία που έκανε την Γεωργία Αδειλίνη να αποχωρήσει από την αίθουσα της Γερουσίας.
Η οποία συνοδεύτηκε, για να μην υπάρχει παρανόηση, και από τη φράση «απελθέτω απ’ εμού το ποτήριον τούτο» όταν σχολιάστηκε πως μίλησε «σαν πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Στην πραγματικότητα ό,τι θέλει να πει ο Τσίπρας το έχει πει ήδη: στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είπε πως πλέον η πρόσθεση δυνάμεων δεν αρκεί, μεταθέτοντας τη δημιουργία νέου πολιτικού υποκειμένου που θα εκφράσει την «κοινωνική αντιπολίτευση» σε αόριστο, μελλοντικό χρόνο.
Ως παίκτης της «μεγάλης εικόνας», πάντως, επιμένει στο «μαζί» των προοδευτικών δυνάμεων: στην πρώτη εκδήλωση του Ινστιτούτου, το έφερε ως ασπίδα απέναντι στην Ακροδεξιά και στη δεύτερη, λίγους μήνες μετά, ως συνταγή αντιμετώπισης της οικονομίας που κινδυνεύει να πέσει σε τοίχο.