Στις αρχές του 2025 αναμένεται το πόρισμα της κλαδικής έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τα επιτόκια καταθέσεων των τραπεζών, που παραμένουν πολύ χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των υπόλοιπων τραπεζών της ευρωζώνης, με την ψαλίδα να ανοίγει περαιτέρω το προηγούμενο διάστημα, όπου η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια πολιτικής.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα τρίτα χαμηλότερα επιτόκια καταθέσεων μίας ημέρας (ταμιευτηρίου) για τα νοικοκυριά, με μόλις 0,03%, και τα δεύτερα χαμηλότερα επιτόκια προθεσμιακών καταθέσεων των νοικοκυριών, με 1,85%. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις, το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 0,19% για τις καταθέσεις ταμιευτηρίου (έβδομο από το τέλος), και στο 2,98% για τις προθεσμιακές καταθέσεις (τρίτο από το τέλος).

Το πρόβλημα των χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, μαζί βεβαίως και με την οικονομική αβεβαιότητα που επικράτησε στην Ελλάδα την περασμένη δεκαετία, έχει οδηγήσει 7,2 δισ. ευρώ κατοίκων της Ελλάδας στα τραπεζικά ιδρύματα άλλων χωρών της ευρωζώνης. Το ποσό αυτό τοποθετεί την Ελλάδα στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας, σύμφωνα με την ΕΚΤ, πίσω από τη Γερμανία (52,9 δισ. ευρώ), τη Γαλλία (15,9 δισ.), την Ολλανδία (15 δισ.), το Βέλγιο (12,4 δισ.), την Ισπανία (10,2 δισ.) και την Ιταλία (9,8 δισ.).

Σύμφωνα με κύκλους της Επιτροπής Ανταγωνισμού, στόχος της κλαδικής έρευνας – που, σημειωτέον, δεν μπορεί να επιβάλει πρόστιμα – είναι η ανάλυση της αγοράς, ενώ στο πόρισμα θα συμπεριλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας. Οι προτάσεις αναμένεται να βρίσκονται σε σύμπνοια με τις αντίστοιχες έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι Αρχές σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες το τελευταίο διάστημα με χαρακτηριστικά τα παραδείγματα της Ολλανδίας και του Βελγίου.

Σύγκριση

Μεταξύ των προτάσεων της αρχής ανταγωνισμού της Ολλανδίας περιλαμβάνεται η δημιουργία συγκεντρωτικής πλατφόρμας όπου θα καταγράφονται συστηματικά τα επίπεδα των επιτοκίων καταθέσεων των τραπεζών, ενισχύοντας τη διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και επιτρέποντας στους καταναλωτές να συγκρίνουν τα επιτόκια των τραπεζών. Δηλαδή, μια πλατφόρμα στα πρότυπα του e-katanalotis ή της αντίστοιχης της ΡΑΑΕΥ για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος ανά πάροχο. Η πρόταση φέρεται να έχει κάνει «κλικ» στην Επιτροπή καθώς θα μπορούσε κάλλιστα να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.

Οι Αρχές Ανταγωνισμού Ολλανδίας και Βελγίου έχουν προτείνει αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε οι καταθέτες να μπορούν ευκολότερα να αλλάζουν τράπεζα και να μεταφέρουν τα χρήματά τους από μία τράπεζα σε μία άλλη, ακόμα και με τη δυνατότητα διατήρησης του ίδιου ΙΒΑΝ. Αλλωστε, η ελληνική Επιτροπή έχει διαπιστώσει σημαντικό έλλειμμα στην ενημέρωση του καταναλωτή σχετικά με τα καταθετικά προϊόντα των τραπεζών, επομένως θεωρείται πολύ πιθανό στο πόρισμα της έρευνας να περιλαμβάνονται σχετικές συστάσεις προς τις τράπεζες, ειδικά σε ό,τι αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις.