Τη συμμετοχή της Ελλάδας στις πρώτες εφτά χώρες που θα αναλάβουν δράση για τη δημιουργία «εργοστασίων» Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Factories) ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, στο πλαίσιο του χθεσινού «Future Unfold» | The Annual Technology Forum, που διοργάνωσε η Grant Thornton. Τα AI Factories είναι μια πρωτοβουλία της ΕΕ προκειμένου να ενισχύσει την ικανότητα της Ευρώπης στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και της υπολογιστικής υψηλών επιδόσεων (HPC) μέσω της δημιουργίας οικοσυστημάτων-κόμβων. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Παπαστεργίου, στόχος είναι τα AI Factories να συγκεντρώσουν υπολογιστική ισχύ, δεδομένα και ταλέντο ως απαραίτητα στοιχεία για να δημιουργήσουν πρωτοποριακά μοντέλα Παραγωγικής ΤΝ (Generative AI) και να εξελίξουν τις εφαρμογές της ΤΝ σε διάφορους κρίσιμους τομείς. Η πρόσκληση για τη δημιουργία των ευρωπαϊκών AI Factories υποστηρίζεται από ποσό της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από τα προγράμματα «Ψηφιακή Ευρώπη» και «Ορίζοντας Ευρώπη» της ΕΕ και από ίσο ποσό χρηματοδότησης από τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα θα αντλήσει από το πρόγραμμα της ΕΕ πάνω από 15 εκατ. ευρώ και θα εξασφαλίσει ισόποσο ποσό από εθνικούς πόρους.
«Ξεπαγώνει» το Gigabit Voucher
Μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για το Gigabit Voucher, το οποίο πλέον θα συνδέεται με το πρόγραμμα Smart Readiness και θα υλοποιηθεί σε 4 φάσεις. Η υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων αναμένεται να βοηθήσει σημαντικά στην αύξηση της διείσδυσης των συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι τα σπίτια και τις επιχειρήσεις (FTTH). Κατά την πρώτη φάση θα είναι διαθέσιμα 200.000 Gigabit Voucher (κουπόνια) και 60.000 Smart Readiness, κατά τη δεύτερη φάση, εφόσον κλείσει η πρώτη, θα διατεθούν 100.000 Gigabit Voucher και 30.000 Smart Readiness, ενώ στην τρίτη και την τέταρτη φάση θα διατεθούν από 50.000 Gigabit Voucher και 15.000 Smart Readiness, αντίστοιχα. Η μία φάση θα διαδέχεται την άλλη, δηλαδή, θα ανοίγει η πλατφόρμα για τα Gigabit κουπόνια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν γίνει οι προβλεπόμενες Smart Readiness συνδέσεις στην προηγούμενη φάση.
Αυτόματος ΑΦΜ σε 700.000 παιδιά
Αριθμό Φορολογικού Μητρώου θα λάβουν αυτόματα από την ΑΑΔΕ και τα ανήλικα παιδιά ηλικίας έως 12 ετών. Η απόδοση των ΑΦΜ ξεκίνησε χθες και αναμένεται να ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Απαραίτητη προϋπόθεση της απόδοσης είναι η δήλωση των παιδιών στις φορολογικές δηλώσεις έτους 2023 και η ψηφιακή επαλήθευση των δεδομένων. Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς είναι ότι η χορήγηση ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ στα ανήλικα τέκνα δεν δημιουργεί υποχρέωση για λήψη κλειδαρίθμου ή για υποβολή δηλώσεων. Σημειώνεται ότι ήδη η ΑΑΔΕ έχει χορηγήσει αυτόματα ΑΦΜ σε περίπου 300.000 ανηλίκους άνω των 12 ετών.
Προειδοποιήσεις Ντράγκι
«Καμπανάκι» κρούει (ξανά) ο Μάριο Ντράγκι, που είπε ότι οι προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται στην έκθεσή του για την οικονομία της ΕΕ καθίστανται «πιο επιτακτικές μετά τις αμερικανικές εκλογές». «Η αίσθηση του κατεπείγοντος σήμερα είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από μια εβδομάδα» πρόσθεσε προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στη Βουδαπέστη. «Η προεδρία Τραμπ θα επιφέρει σημαντικές διαφορές στις σχέσεις ΗΠΑ – Ευρώπης, όχι αναγκαστικά μόνο με αρνητικό τρόπο. Η Ευρώπη πρέπει να αναγνωρίσει αυτή τη νέα πραγματικότητα και να δράσει αναλόγως» είπε ο Ντράγκι και τόνισε ότι είναι επείγον «να αποτραπεί ο κατακερματισμός της ενιαίας αγοράς και ο κατακερματισμός των κεφαλαιακών αγορών».
Μία στις 10 γυναίκες δουλεύει part-time
Το 7,2% των εργαζομένων ηλικίας 25-54 στην Ελλάδα δουλεύουν με σύμβαση μερικής απασχόλησης, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες: 11% στις γυναίκες που έχουν παιδιά και 11,4% στις άτεκνες γυναίκες. Σε αυτό το στοιχείο η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου οι γυναίκες με παιδιά σε μερική απασχόληση είναι περισσότερες από αυτές που δεν έχουν παιδιά. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο ΕΕ, το 31,8% των εργαζόμενων γυναικών 25-54 ετών με παιδιά δουλεύουν με συμβάσεις μερικής απασχόλησης, ενώ για τις άτεκνες το ποσοστό μειώνεται στο 20%. Οι μερικώς απασχολούμενοι άνδρες είναι σαφώς λιγότεροι, ενώ στο σύνολο της ΕΕ το 17,1% των εργαζομένων 25-54 ετών έχουν συμβάσεις part-time.