Εστω κι αν δεν βρέθηκε κοινός τόπος για το επόμενο βήμα, στην Αθήνα συζητήθηκε το πλαίσιο που θα μπορούσε να διέπει μια μελλοντική συζήτηση αναφορικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο – και επιτρέπει να μπει στα σκαριά η επόμενη συνάντηση Γεραπετρίτη και Φιντάν σε «ουδέτερο» έδαφος. Με καταγεγραμμένη πλέον τη «σημαντική απόσταση» μεταξύ των δύο πλευρών όσον αφορά το εύρος της εν λόγω συζήτησης (καθώς η Τουρκία αναγνωρίζει ότι στο Αιγαίο υφίστανται και άλλες διαφορές πλην της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ), οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας – Τουρκίας συμφώνησαν να βάλουν μια άνω τελεία και να μεταθέσουν τις συνομιλίες τους επί του συγκεκριμένου θέματος «στο εγγύς μέλλον». Πιθανότερη χρονική περίοδος για ένα δεύτερο τετ α τετ Γεραπετρίτη – Φιντάν με την ίδια ατζέντα (διερεύνησης κοινού πλαισίου για τη μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει προς επίλυση η Ελλάδα) θεωρείται ο Δεκέμβριος, ενώ μένει να καθοριστεί η τοποθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως πιθανότερα, προς το παρόν, σημεία για μια νέα συνάντηση θεωρούνται οι Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ (3 Δεκεμβρίου), ή η Μάλτα, στο περιθώριο της ετήσιας υπουργικής συνόδου του ΟΑΣΕ (4-6 Δεκεμβρίου).

24ωροι δίαυλοι επικοινωνίας

Ως προς τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου στη βάση των τριών πυλώνων (Πολιτικός Διάλογος, Θετική Ατζέντα, ΜΟΕ), από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ προέκυψε ο οδικός χάρτης για τον επόμενο γύρο Πολιτικού Διαλόγου και Θετικής Ατζέντας, ο οποίος προγραμματίζεται για τις 2 και 3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα. Οσον αφορά τον χρόνο διεξαγωγής του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στην Αγκυρα, το οποίο αρχικά σχεδιαζόταν για τον Ιανουάριο, όπως όλα δείχνουν μετατοπίζεται προς τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2025 – από την Αθήνα άλλωστε ο Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στους «πρώτους μήνες του 2025».

Μετά το πέρας της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν ελληνικές διπλωματικές πηγές έκαναν λόγο για ακόμα μία συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ και η οποία αφορά την καθιέρωση μηχανισμών (πολλαπλών διαύλων επικοινωνίας) για την πρόληψη εντάσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές προσανατολίζονται στο να εγκαθιδρύσουν, πέραν της 24ωρης δυνατότητας για επαφή μεταξύ των δύο υπουργών, και έναν ακόμα μηχανισμό που θα έχει ως βάση τα δύο υπουργεία Εξωτερικών και θα εξυπηρετεί τον ίδιο σκοπό, αυτόν της πρόληψης των όποιων εντάσεων προτού μετατραπούν σε κρίσεις.

Καμία συνδιαχείριση στο Αιγαίο

Η συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ αποτυπώθηκε στα περισσότερα τουρκικά ΜΜΕ μέσα από τη δήλωση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τη θέση της Αγκυρας όσον αφορά το Κυπριακό, με τους περισσότερους τίτλους να εστιάζουν στο «ξεκάθαρο μήνυμα Φιντάν για την Κύπρο». Αναφορές όμως υπήρξαν και στην «προσέγγιση win-win», στις μειονότητες, στις εν εξελίξει συνεργασίες των υπουργείων, στον «δίκαιο διαμοιρασμό στη Μεσόγειο», ενώ το κρατικό TRT επέλεξε να προβάλει την αποστροφή Φιντάν για τις «σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας που προχωρούν σε θετική κατεύθυνση». Στην Αθήνα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κατέστησε σαφές πως υπάρχουν πολλά πεδία στα οποία μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Αγκυρα (όπως η Πολιτική Προστασία, η Κλιματική Αλλαγή, η καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης), όμως δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συνδιαχείριση. «Στο Αιγαίο δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση να υπάρξει οποιαδήποτε τέτοιου τύπου συνεκμετάλλευση» υπογράμμισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ΕΡΤ), απαντώντας στη φράση «καζάν-καζάν» που ακούστηκε από τον τούρκο ομόλογό του, την οποία κάποιοι ερμηνεύουν ως «συνδιαχείριση στο Αιγαίο».

Ενημερώνει τη Βουλή

Για το ελληνικό ΥΠΕΞ είναι σημαντικό πως η συνάντηση ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα, με τις «κόκκινες γραμμές» της Ελλάδας να έχουν γίνει σαφείς και χωρίς να έχουν διαταραχθεί οι χρήσιμες βάσεις του διαλόγου και η πρόθεση για συνεργασία επί συγκεκριμένων τομέων που αποφέρουν τους τελευταίους 16 μήνες αμοιβαία οφέλη.

Αύριο το μεσημέρι ο Γιώργος Γεραπετρίτης έχει προγραμματιστεί να ενημερώσει για το πλαίσιο των συζητήσεων με τον Φιντάν την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της Βουλής.