Μέσα στην επόμενη χρονιά θα μπορούν οι επισκέπτες του πρώην βασιλικού κτήματος του Τατοΐου να δουν οκτώ από τα δέκα συνολικά αυτοκίνητα της τέως βασιλικής οικογένειας που έχουν χαρακτηριστεί ως μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού, καθώς αποκτούν τη δική τους εκθεσιακή στέγη στο κτίριο του Νέου Βουστασίου.

Ενα άσπρο Fiat 500, δύο αυτοκίνητα MG, τέσσερις Rolls – Royce και ένα ηλεκτροκίνητο Victor, θα αποτελέσουν τον έναν από τους δύο εκθεσιακούς πυρήνες, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στο υπό αποκατάσταση κτίριο.

Μαζί με τα μοντέλα περιορισμένης παραγωγής, που χρησιμοποιήθηκαν κατά κύριο λόγο στις δημόσιες εμφανίσεις της τέως βασιλικής οικογένειας, θα εκτεθούν τα διπλώματα οδήγησης του Παύλου και της Φρειδερίκης, όπως και φωτογραφικό υλικό.

Ο δεύτερος εκθεσιακός πόλος του διθεματικού μουσείου που θα στεγαστεί στο 1.500 τ.μ. οικοδόμημα του 1950 είναι η έκθεση της Αγροκτηνοτροφικής Παραγωγής, όπου θα εκτεθούν τεκμήρια της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής του κτήματος, με ξεχωριστά τμήματα για την έκθεση παραγωγής γαλακτοκομικών.

Σε διθεματικό Μουσείο μετατρέπεται το κτήριο του Νέου Βουστασίου στο π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου. Το Μουσείο προορίζεται να στεγάσει τις μόνιμες εκθέσεις για την Αγροκτηνοτροφική Παραγωγή του κτήματος και τα Βασιλικά Αυτοκίνητα. Το έργο της αποκατάστασης του κτηρίου και της επανάχρησής του είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ακολουθεί

τις αρχές της μελέτης βιωσιμότητας του κτήματος και εξελίσσεται εντός του εγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025. Η ανέγερση του Νέου Βουστασίου ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1950 και το κτήριο εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1952. Αντικατέστησε το παλιό Βουστάσιο για να καλύψει, εκείνη την περίοδο, τις ανάγκες της αναπτυσσόμενης αγροτικής παραγωγής του κτήματος. Το Νέο Βουστάσιο ήταν ό,τι πιο σύγχρονο για την εποχή του, σε μια περίοδο που η διεύθυνση του κτήματος στηρίζονταν πολύ στην ανάπτυξη της γαλακτοκομίας, προκειμένου να αναπληρώσει μέρος της υστέρησης των εσόδων, λόγω της καταστροφής του δάσους το 1945. H συνολική επιφάνεια του κτηρίου είναι περίπου 1500 τ.μ. και αναπτύσσεται σε σχήμα Π, έχοντας μια κεντρική, διώροφη πτέρυγα με τετράρριχτη στέγη και δύο πλευρικές πτέρυγες, χαμηλότερου ύψους με δίρριχτες στέγες. Η κάτω στάθμη φιλοξενούσε περίπου 100 βοοειδή με τις ταΐστρες και τον λοιπό εξοπλισμό, ο οποίος διασώζεται μέχρι σήμερα. Η άνω στάθμη του μεσαίου σκέλους χρησιμοποιούνταν ως χώρος αποθήκευσης και παρασκευής των τροφών, που διοχετεύονταν με κατάλληλα κανάλια στην κάτω στάθμη.

(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ/EUROKINISSI)

Επίσης, θα διατηρηθεί και θα αναδειχτεί ο εξοπλισμός που βρέθηκε στο Βουστάσιο και σχετίζεται με την αγροτική παραγωγή λαδιού και κρασιού.

Το έργο της αποκατάστασης του κτιρίου και της επανάχρησής του, που πραγματοποιείται από το ΥΠΠΟ, είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.