Η Γερμανία οδεύει σε πρόωρες εκλογές στις 23 Φεβρουαρίου. Ο προεκλογικός αγώνας θα είναι ο συντομότερος που γνώρισε μεταπολεμικά η χώρα. Ξεκίνησε ήδη με τη χθεσινή εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Μπούντεσταγκ και την ομιλία του καγκελάριου Σολτς, μία ακριβώς εβδομάδα μετά την εκπαραθύρωση του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ από την κυβέρνηση και την αποχώρηση των Φιλελευθέρων από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Ο καγκελάριος Σολτς δεν χρειάστηκε να επαναλάβει και από το βήμα της Μπούντεσταγκ τους λόγους που τον οδήγησαν στο διαζύγιο με τον Λίντνερ. Είναι ήδη σε προεκλογική τροχιά, με στόχο την επόμενη τετραετία. Το βασικό του επιχείρημα είναι η εικόνα ενός συνετού καγκελάριου που κράτησε τη Γερμανία ενωμένη σε δύσκολους καιρούς με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, απέτρεψε κλιμάκωση του πολέμου προμηθεύοντας την Ουκρανία με γερμανικά όπλα «που φτάνουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας». Εδωσε και δίνει μάχη «κόντρα στους λαϊκιστές από τα δεξιά (το ακροδεξιό AfD) και από τα αριστερά (το κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ BSW), αλλά κόντρα και «σε εκείνους που συνδέουν διλημματικά τη στήριξη της Ουκρανίας με τις περικοπές στις συντάξεις, στην υγεία, στην κοινωνική ασφάλεια».
Οι χθεσινοί εταίροι
Δεν τους ανέφερε ονομαστικά, αλλά δεν είναι άλλοι από τους χθεσινούς κυβερνητικούς του εταίρους, τους Φιλελεύθερους. «Οχι με εμένα αυτά τα διλήμματα, είναι αυτά που δυναμώνουν τους εξτρεμιστές» ήταν η κορόνα του Σολτς – από τις λίγες που είχε η χθεσινή ομιλία του στην Μπούντεσταγκ, εξ ου και το επιβεβλημένο αλλά χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό χειροκρότημα από τους βουλευτές της εναπομείνασας συμπολίτευσης, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους.
Η επίθεση του υποψήφιου καγκελάριου της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης Μερτς στον, ακόμα, καγκελάριο Σολτς ήταν αναμενόμενη. Το τέλος του τρικομματικού συνασπισμού είναι μια «καλή είδηση», είπε ο Μερτς, «η χώρα χρειάζεται μια θεμελιακά διαφορετική πολιτική». Ενα από τα χαρακτηριστικά της αλλαγής θα είναι «να ανακτήσει η κυβέρνηση τον έλεγχο της χώρας με άμεσες απελάσεις στα σύνορα» τόνισε ο Μερτς. «Δεν είμαστε οι αναπληρωματικοί εταίροι στην αποτυχημένη κυβέρνησή σας» είπε για την πρόταση του Σολτς να ψηφιστούν από τη σημερινή Βουλή σημαντικά νομοσχέδια. Περιμένει ότι σε τρεις μήνες θα είναι ο ίδιος καγκελάριος και συμφωνεί μόνο με τη θωράκιση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου που χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία για να προληφθεί τυχόν μποκάρισμα από την Ακροδεξιά.
Εξίσωση πολιτικής υποταγής
Την εγγύτητα με τον μελλοντικό καγκελάριο Μερτς, τόσο τη φυσική στη χθεσινή συνεδρίαση της Μπούντεσταγκ όσο και την πολιτική, αναζητεί ο μέχρι χθες κυβερνητικός εταίρος του Σολτς, Κρίστιαν Λίντνερ. Από το βήμα της Μπούντεσταγκ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον καγκελάριο Σολτς γιατί «απαίτησε τελεσιγραφικά να παραβιάσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο φρένο χρέους» για να βρεθούν 15 δισεκατομμύρια βοήθειας στην Ουκρανία. Ηταν μια «αξίωση πολιτικής υποταγής», στην οποία δεν υπέκυψε, «η αποπομπή ήταν απελευθέρωση».
Την έκπληξη έκανε χθες ο Μάρκους Ζέντερ. Μολονότι δεν είναι ομοσπονδιακός βουλευτής, ανέβηκε στο βήμα της Μπούντεσταγκ ως πρωθυπουργός της Βαυαρίας, έχοντας προετοιμάσει έναν φιλιππικό κατά του Πράσινου αντικαγκελάριου Ρόμπερτ Χάμπεκ για μια «εντελώς αποτυχημένη οικονομική πολιτική που ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της Γερμανίας». Ο βαυαρός πολέμιος των Πρασίνων τα είπε όμως ερήμην του Χάμπεκ, ο οποίος είχε μείνει στην Πορτογαλία λόγω βλάβης του κυβερνητικού αεροσκάφους.