Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και διάδοχος του θρόνου, Ουίλιαμ, χαμογέλασε και κούνησε το χέρι του στην έξοδο του από το Πανεπιστήμιο της Ιρλανδίας, ωστόσο η χλεύη και οι αποδοκιμασίες που στο πρόσωπο του από διαδηλωτές και φοιτητές κατά της μοναρχίας και υπερ της Παλαιστίνης τον βρήκαν μάλλον απροετοίμαστο.
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ βρέθηκε στο πανεπιστήμιο του Ulster στην Ιρλανδία κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην Ιρλανδία.
Video που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνει ότι ο εκπρόσωπος της μοναρχίας βρέθηκε αντιμέτωπος με ένα «παγωμένο αντίο» από φοιτητές του Πανεπιστημίου καθώς περπατούσε προς το αυτοκίνητό του.
Οι διαδηλωτές απαιτούσαν από τον μελλοντικό μονάρχη να λάβει πιο σθεναρή θέση για την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, με τις κραυγές «Ελεύθερη Παλαιστίνη και Γάζα», όπως και ακούγεται στο video.
The Prince of Wales was greeted with boos and jeers from a crowd of pro-Palestine protesters as he arrived at the Ulster University in Belfast today. https://t.co/f29CkuXZeS pic.twitter.com/fqFgYFvHu8
— Belfast Telegraph (@BelTel) November 14, 2024
Η Γάζα και η σιωπή
Toν Φεβρουάριο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ είχε δηλώσει ότι «ανησυχεί» για το «ανθρώπινο κόστος» του πολέμου στη Γάζα .
«Παραμένω βαθιά ανήσυχος για το τρομερό ανθρώπινο κόστος της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί» είχε πει, φροντίζοντας να μην αναφέρει τις εγκληματικές δράσεις της ΙDF στην περιοχή.
«Εγώ, όπως πολλοί άλλοι, θέλω να δω ένα τέλος στις μάχες το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει απελπιστική ανάγκη για αυξημένη ανθρωπιστική υποστήριξη στη Γάζα. Είναι κρίσιμο να εισέλθει βοήθεια και να απελευθερωθούν οι όμηροι», συνέχισε χωρίς να θίγει το ανθρώπινο κόστος των εχθροπαξιών εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού.
Σύμφωνα με το REUTERS, περισσότεροι από 42.227 Παλαιστίνιοι είναι νεκροί και 98.464 τραυματίες από την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από την 7η Οκτωβρίου του 2023, επικαλούμερο πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.
Μια μηχανή του χρήματος
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφθηκε ένα project στο Μπέλφαστ με στόχο να βοηθήσει στην στεγαστική κρίση των νέων στην πόλη.
Ο Ουίλιαμ επισκέφθηκε την υπηρεσία κοινωνικής στέγασης The Foyer για ευάλωτους νέους. Κατά την άφιξη, τον ο Λόρδος Υπολοχαγός για το Μπέλφαστ Ντάμ Φιονουάλα Τζέι-Ο’Μπόιλ.
Αργότερα, ο Γουίλιαμ συναντήθηκε με τον βραβευμένο με Όσκαρ Τζέιμς Μάρτιν. Ο Μάρτιν ήταν ο πρώτος ηθοποιός με σύνδρομο Down που κέρδισε Όσκαρ για τον ρόλο του στη μικρού μήκους ταινία An Irish Goodbye.
Μαζί με τον Μάρτιν ο διάδοχος του θρόνου επισκέφτηκε μια αίθουσα προσομοίωσης στο στούντιο του πανεπιστημίου του Ulster και συζήτησε μερικές από τις παραγωγές που θα κάνουν γυρίσματα στη Βόρεια Ιρλανδία τα τελευταία χρόνια.
Ο Ουίλιαμ θέλησε να καβαλήσει μια μοτοσικλέτα που ήταν στο στούντιο σχολιάζοντας: «Πρέπει να κάτσω στο μηχανάκι» και συνέχισε να συνομιλεί με τους μαθητές ενώ έπιανε το τιμόνο μπροστά από ένα φόντο μιας άνυδρης Αριζόνα.
View this post on Instagram
Η βόλτα του δεν είχε ευτυχή κατάληξη στην έξοδο του από το πανεπιστήμιο με τους βορειοιρλανδούς να εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τον θεσμό της μοναρχίας. Όπως πολλοί.
«Όχι!»
Λίγες μέρες πριν από την ενθρόνιση του Καρόλου Γ’, η εκπομπή Panorama ζήτησε μια δημοσκόπηση από το YouGov για τη δημοφιλία της μοναρχίας στη Βρετανία.
Δεν προξενεί ιδιαίτερη έκπληξη το ότι οι ερωτηθέντες υποστηρίζουν τη διατήρηση του status quo κατά 58%, ενώ μόλις το 26% υποστηρίζει την αντικατάσταση του βασιλιά με έναν εκλεγμένο αρχηγό κράτους.
Αυτό που ωστόσο έχει φέρει προβληματισμό είναι ότι στην ερώτηση «έχει κάποια επαφή ο βασιλιάς Κάρολος με τις εμπειρίες του μέσου Βρετανού πολίτη;» το 16% των νέων απάντησαν «ναι» και το 59% «όχι».
Τα κόστη του θρόνου
Ο Κάρολος πιθανώς να είναι ο πλέον αντιδημοφιλής μονάρχης στη Βρετανία από καταβολής του θεσμού σημείωσε ο The Guardian.
Πέρα από αντιπαθής ως δημόσιο πρόσωπο για τον μέσο Βρετανό ο βασιλιάς που έκλεισε τα 76α χρόνια εν μέσω μια «τραγικής χρονιάς» είναι αντιμέτωπος με την οικονομική και κοινωνική κρίση της χώρας του ενώ το πρόσφατο σκάνδαλο για τα κρυμμένα εκατομμύρια του ίδιου και του πρίγκιπα Ουίλιαμ έχει αμαυρώσει την εικόνα του ακόμη περισσότερο.
Η τάση στην Ευρώπη είναι να επαναπροσδιοριστεί η μοναρχία και οι βασιλείς προσπαθούν να σώσουν τους θρόνους τους μαζεύοντας τα κόστη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το 2023, στη Δανία, η Μαργκερίτε «ξήλωσε» τα προνόμια των τεσσάρων από τα εγγόνια της, λέγοντας ότι «λυπάται, αλλά αυτό ήταν δεδομένο εδώ και καιρό ότι θα συμβεί». Οι νεαροί (πρώην) πρίγκηπες δεν το πήραν καλά και ο Νικολάι, που κάνει καριέρα μοντέλου στη Νέα Υόρκη, δήλωσε «σοκαρισμένος» ίσως γιατί ο τίτλος του φέρνει followers. Πλέον στη Δανία, οι μόνοι που δικαιούνται πλέον κρατικά χρήματα είναι η ίδια η βασίλισσα και ο διάδοχός της.
Το 2019 ο Σουηδός βασιλιάς Κάρολος Γουστάβος ακύρωσε τους βασιλικούς τίτλους σε πέντε από τα εγγόνια του, κόβοντας ουσιαστικά και τα χρήματα που έπαιρναν από τους φορολογούμενους της χώρας.
Στη Νορβηγία η πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Χάραλντ, η Μάρτα Λουίζ, δεν θα βασιλεύσει, καθώς μόνο άντρες ανεβαίνουν στον θρόνο και ως απάντηση της εγκανίασε σχολή διδάσκοντας στους μαθητές της πώς να μιλάνε με «αγγέλους» και άλλα «επουράνια πλάσματα». Παράλληλα παντρεύτηκε πρόσφατα και έναν σαμάνο από τις ΗΠΑ που πουλάει φυλαχτά για προστασία από αρρώστιες για 200 και δολάρια το καθένα.
Στο Βέλγιο ζητάνε από τον βασιλιά Φίλιππο να ζητήσει επίσημα συγνώμη για τα αποκιοκρατικά εγκλήματα του στέμματος στην Αφρική, στην Ολλανδία η δημοφιλία της βασιλείας μειώνεται συνεχώς δραματικά -αν και ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κόβει κόστη-, στην πρόσφατη συνάντηση της Κοινοπολιτείας ο βασιλιάς Κάρολος αντιμετώπισε οργή γιατί «αυτή η γη δεν είναι δική του» και στην Ισπανία η πρόσφατη επίσκεψη από το βασιλικό ζεύγος στη Βαλένθια έδειξε το μένος του κόσμου απέναντι στη μοναρχία.
Λάσπες και αποδοκιμασίες
Όταν ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ και η βασιλίσσα Λετίθια βρέθηκαν πρόσφατα στο προάστιο Παϊπόρτα της Βαλένθια που καταστράφηκε από τις πλημμύρες είχαν μια πολύ άσχημη μέρα.
Το βασιλικό ζεύγος μαζί με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ επιχείρησαν εν μέσω ισχυρής αστυνομικής δύναμης να περιοδεύσουν στην περιοχή, όταν βρέθηκαν ενώπιον οργισμένων πολιτών που κατόρθωσαν να τους πλησιάσουν σε απόσταση αναπνοής.
Πετώντας λάσπες, αλλά και άλλα αντικείμενα κατά του βασιλιά και της Λετίθια, τους λέρωσαν παντού, φωνάζοντας «Δολοφόνοι!». Η Λετίθια εθεάθη με λάσπες στο πρόσωπο, εμφανώς σοκαρισμένη να επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα ακούγοντας τα παράπονα του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αποχώρησε ενώ ο κόσμος χτυπούσε με μανία το αυτοκίνητό του, αλλά οι Φελίπε και Λετίθια έμειναν στην περιοχή και άκουσαν τους οργισμένους κατοίκους.
«Δεν κάνετε τίποτα»
Θυμωμένοι οι κάτοικοι της περιοχής ούρλιαζαν στο βασιλικό ζεύγος: «Γνωρίζατε και δεν κάνατε τίποτα», «Εδώ πεθαίνουμε», «Εσένα δεν σου λείπει τίποτα», «Γιατί δεν ήρθατε νωρίτερα».
Η Λετίθια φάνηκε προς στιγμήν να τα χάνει, καθώς οι κάμερες την κατέγραψαν να ξεσπάει σε κλάμματα.
@dailymail Queen Letizia of Spain bursts into tears after locals pelted her with mud after the royals visited Valencia. The monarchs had mud thrown at them by angry survivors of the floods that killed more than 200 people, as they walked through the muddy streets in Paiporta, one of the hardest-hit towns. One protester assured her that the protests weren’t aimed at her. 🎥 REUTERS #protest #spain #royalfamily #queenletizia ♬ original sound – Daily Mail
Μετά το περιστατικό οι ισπανοί σχολιαστές χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα.
Οι συντηρητικοί επαίνεσαν την στάση των Φελίπε και Λετίθια ενώ οι αριστεροί υποστήριξαν ότι η «ανοχή» τους ήταν μια επίδειξη δημοσίων σχέσεων εις βάρος του λαού σημείωσαν οι Times του Λονδίνου.
«Τι μπορεί να σημαίνει το περιστατικό για την ισπανική μοναρχία;» αναρωτιέται η ιστοσελίδα.
«Λίγες εικόνες θα μπορούσαν να είναι τόσο επιζήμιες για τον θεσμό όσο αυτή του βασιλιά που δέχεται λάσπη από τους υπηκόους του. Πέρα από τον κίνδυνο για την ακεραιότητά του, η εικόνα αυτή έχει μειώσει την αίγλη στην οποία βασίζονταν πάντα οι βασιλικές οικογένειες» προσθέτει.