Αν κάποιος θέλει να καταλάβει πόσο πυκνός είναι πλέον ο χρόνος της τρέχουσας ποδοσφαιρικής μας πραγματικότητας και πόσο γρήγορα τρέχει δεν έχει παρά να συγκρίνει όσα συνέβησαν το περασμένο καλοκαίρι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας με όσα βλέπουμε στην επόμενη διοργάνωση των ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων, δηλαδή το UEFA Nations League που ξεκίνησε μόλις δύο μήνες μετά το τέλος του Εuro.
Οι Γάλλοι
Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας η Γαλλία πήγε ως μεγάλο φαβορί. Οπως πολύ συχνά συμβαίνει σ’ αυτή την περίπλοκη διοργάνωση όποιος έχει τον τίτλο του φαβορί έχει μεγάλα προβλήματα και οι Γάλλοι έπαθαν ό,τι και στο Euro 2024: δεν μπόρεσαν να αντέξουν την πίεση των απαιτήσεων. Δυσκολεύονταν να βρουν εύκολα γκολ, ίδρωσαν να περάσουν τη φάση των ομίλων, αποκλείστηκαν από την Ισπανία στα ημιτελικά. Ομως τα προβλήματα που είχαν το καλοκαίρι ήταν αγωνιστικά και ουδεμία σχέση έχουν με τα τωρινά τους. Σήμερα ο προπονητής τους Ντιντιέ Ντεσάν βρίσκεται στην παράξενη θέση να πρέπει να πείσει τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της ομάδας, δηλαδή τον Κιλιάν Εμπαπέ, να σοβαρευτεί. Ο γάλλος σούπερ σταρ, ούτε λίγο ούτε πολύ, έχει την απαίτηση να παίζει στην εθνική ομάδα όποτε θέλει αυτός! Η θέση του αυτή ενόχλησε και τον πρόεδρο της γαλλικής ομοσπονδίας Φιλίπ Ντιαλό, που δεν δέχτηκε το αίτημα του παίκτη να αγωνίζεται πλέον στα ματς της Εθνικής Γαλλίας μόνο σε κρίσιμα προκριματικά και σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Ακολούθησε η περιπέτειά του στη Στοκχόλμη και τα νυχτοπερπατήματά του, που μπορεί να του στοιχίσουν μια κατηγορία για βιασμό που πάντως αρνείται. Και σαν να μην έφταναν αυτά, ανακοίνωσε το τέλος της σχέσης του με την Εθνική και ο Αντουάν Γκριεζμάν. Τρεις μήνες μετά τα τελικά του Euro 2024 η Γαλλία που ξέραμε δεν υπάρχει πια…
Γερμανοί
Και η επόμενη ημέρα της Γερμανίας μετά το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διοργάνωσε δεν είναι αυτή ακριβώς που οι Γερμανοί περίμεναν. Οι Γερμανοί είχαν στα ματς του Nations League τόσες απουσίες ώστε o κόουτς Νάιγκελσμαν εμφάνισε μια διαφορετική ομάδα από αυτή που είδαμε πριν από ένα τρίμηνο. Η Γερμανία δεν είχε τους γκολκίπερ της καθώς τραυματίστηκε ο βασικός Τερ Στέγκεν, ενώ ο Νόιερ αποσύρθηκε από την Εθνική μετά το τέλος του Euro το καλοκαίρι. Βασικός αγωνίστηκε ο Νίμπελ της Στουτγάρδης και στην αποστολή της ομάδας βρέθηκαν ο μόνιμος τρίτος Μπάουμαν και για πρώτη φορά ο Μπλάσβιχ της Ζάλτσμπουργκ. Ελειψαν ωστόσο και ο Χένριχς, ο Ράουμ, ο μικρός ήρωας των Γερμανών το περασμένο καλοκαίρι Μουσιάλα, ο πάντα παρών Χάβερτς, ο χρήσιμος βαρύς φορ Φίλκρουγκ όπως και ο Κοχ και ο Τραπ. Κλήθηκε έπειτα από έναν χρόνο ο Γκνάμπρι, επέστρεψε ο Γκόσενς και μαζί τους οι Σάντε, Λέβελινγκ, Μπούρκαρντ, Κλάιντινστ: οι πιο πολλοί ούτε το είχαν φανταστεί ποτέ τους! Οι Γερμανοί τα πήγαν καλά πάντως κι αυτό δείχνει ότι έχουν βάθος. Αλλά και ότι η δουλειά του Νάιγκελσμαν είναι αληθινά περίπλοκη. Σήμερα την ενδεκάδα της Εθνικής Γερμανίας δεν την ξέρει κανείς!
Αγγλοι
Τις περιπέτειες των Αγγλων τις γνωρίζουμε καλά διότι βρέθηκαν στον ίδιο όμιλο με την Εθνική μας. Το περασμένο καλοκαίρι χρέωσαν τη μη κατάκτηση ενός ακόμα Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στον ομοσπονδιακό προπονητή Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, τον αντικατέστησαν με τον θριαμβευτή με τις αγγλικές Εθνικές ομάδες Νέων Λι Κάρσλεΐ (μιμούμενοι επιλογές που κάνουν οι Ισπανοί), και πριν ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις τους στο Νations League ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν και αυτόν με τον Γερμανό Τούχελ. Ομως και αυτοί που το Eurο το κατέκτησαν, οι Ισπανοί δηλαδή, πορεύτηκαν στο Νations League με αρκετά προβλήματα όχι μόνο γιατί έχασαν βασικότατους ποδοσφαιριστές όπως ο Καρμπαχάλ, ο Ρόντρι, ο τερματοφύλακας Σίμον, αλλά και γιατί ο ομοσπονδιακός προπονητής του Λουίς ντε λα Φουέντε συνεχώς παραπονιέται ότι δεν του φέρονται με τον σεβασμό που του πρέπει, τονίζοντας πως δεν του έκαναν την αύξηση αποδοχών που περίμενε. Τα έχουν πάει λίγο καλύτερα απ’ ό,τι στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Γερμανίας οι Ιταλοί, γιατί δεν γινόταν να τα πάνε χειρότερα: στα γήπεδα της Γερμανίας είχαν παρουσιάσει μία από τις χειρότερες εθνικές ομάδες τους τα τελευταία πενήντα χρόνια. Σταθεροί έχουν μείνει οι Πορτογάλοι, οι Ολλανδοί, οι Αυστριακοί που έχουν μια καλή φουρνιά και οι Δανοί που είναι σχεδόν πάντα αξιοπρεπείς. Χειρότεροι έγιναν έπειτα από ένα τρίμηνο οι Πολωνοί, οι Σέρβοι, οι Κροάτες που προσπαθούν να κάνουν ανανέωση, οι Βέλγοι που κάνουν πάντα λιγότερα από αυτά που περιμένουμε.
Κύκλοι
Δεν συνέβαινε πάντοτε οι εθνικές ομάδες να έχουν τόσα μεγάλα σκαμπανεβάσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ισα ίσα που οι καλές οι εθνικές είχαν πάντοτε μεγάλους κύκλους. Η Δυτική Γερμανία αγωνίστηκε στον τελικό του Μουντιάλ του ’66, στον ημιτελικό του Μουντιάλ του ’70 και κέρδισε το Πανευρωπαϊκό το 1972 και το Μουντιάλ το 1974. Οι Γερμανοί έφτιαξαν τους δικούς τους μεγάλους κύκλους και τη δεκαετία του ’80 (κατάκτηση του Εuro το 1980, συμμετοχή στον τελικό του Μουντιάλ και το 1982 και το 1986) αλλά και τη δεκαετία του ’90 όταν κέρδισαν το 1990 στη Ρώμη το Παγκόσμιο Κύπελλο, έπαιξαν τελικό στο Πανευρωπαϊκό του 1992 και κέρδισαν το Εuro το 1996. Η Ολλανδία έπαιξε δύο τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1974 και το 1978. Η Γαλλία του Ζιντάν κέρδισε το Μουντιάλ του 1998 και το Πανευρωπαϊκό του 2000 και η Ισπανία, που κατά κάποιον τρόπο τη διαδέχτηκε, κέρδισε το Euro το 2008, το Μουντιάλ το 2010 και πάλι το Euro το 2012. Τώρα ειλικρινά μου φαίνεται πολύ δύσκολο ευρωπαϊκή ομάδα να έχει συνεχείς επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις. Η Γαλλία προσπάθησε να χτίσει έναν μεγάλο κύκλο: κέρδισε το Μουντιάλ του 2018 μετά τον χαμένο τελικό στο Euro που διοργάνωσε το 2016 και αγωνίστηκε στον τελικό του Μουντιάλ του Κατάρ το 2022. Αλλά δεν τα κατάφερε να κάνει τίποτα το αξιοσημείωτο και στο Εuro 2020 και στο Εuro 2024 κι ας ήταν φαβορί. Αλλη Εθνική από την Ευρώπη που τα τελευταία χρόνια να έχει πλησιάσει τους Γάλλους σε συνέχεια αποτελεσμάτων δεν υπάρχει.
Ολα
Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί στο ποδόσφαιρο τον καιρό μας προκύπτουν πολλά που ήταν σπάνιο να δεις παλιότερα. Πολύ σπάνια ένας ομοσπονδιακός προπονητής θα προκαλούσε μια δημόσια συζήτηση για τις απολαβές του όπως ο Ισπανός Ντε λα Φουέντε. Ποτέ δεν υπήρχαν τόσο πολλοί τραυματισμοί όπως τώρα. Πάντοτε υπήρχαν βεντέτες, αλλά απαιτήσεις σαν αυτές του Εμπαπέ όχι. Ολα αλλάζουν, αλλά όχι απαραίτητα προς το καλύτερο…