Χειροπέδες σε ένα γνώριμο άτομο από το χώρο της τρομοκρατίας πέρασαν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής, μετά την έκρηξη στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας στους Αμπελόκηπους.
Ειδικότερα, μετά την έρευνα από τα στοιχεία που κατάφεραν να συλλέξουν οι αστυνομικοί από το κατεστραμμένο διαμέρισμα, εντόπισαν ένα αποτύπωμα στη σακούλα που βρέθηκαν ένα από τα δύο όπλα που βρήκαν οι αστυνομικοί μετά την ισχυρή έκρηξη.
Το αποτύπωμα αυτό ανήκει στον γνωστό αναρχικό Νίκο Ρωμανό, ο οποίος συνελήφθη το μεσημέρι της Δευτέρας στο Ψυχικό.
Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου εισαγγελέα.
Εις βάρος των τριών συλληφθέντων για την υπόθεση της έκρηξης στους Αμπελόκηπους έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για -κατά περίπτωση- συγκρότηση και ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση υπό την επιβαρυντική περίσταση της από κοινού κατασκευής, προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών υλών προς εξυπηρέτηση των σκοπών της τρομοκρατικής οργάνωσης, τρομοκρατική πράξη διακεκριμένης κατασκευής εκρηκτικών μηχανισμών και κατοχής εκρηκτικών υλών και εκρηκτικών μηχανισμών με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό οργανώσεων κατά συναυτουργία και τρομοκρατική πράξη προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο και η οποία αφορά μεγάλη ποσότητα των ανωτέρω υλικών κατά συναυτουργία.
Από τη δολοφονία Γρηγορόπουλου στο Βελβεντό
Το όνομα του Νίκου Ρωμανού ακούστηκε για πρώτη φορά το βράδυ της 6η Δεκεμβρίου 2008, όταν ο Αλέξης Γρηγορόπουλος δολοφονήθηκε από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.
Ο Ρωμανός, κολλητός φίλος του αδικοχαμένου 15χρονου, βρισκόταν δίπλα του εκείνη τη στιγμή. Γεγονός που όσοι τον ξέρουν λένε ότι τον σημάδεψε.
Το πρόσωπο του Νίκου Ρωμανού θα το δουν όλοι, πέντε χρόνια αργότερα. Τότε θα συλληφθεί για την απόπειρα ένοπλης ληστείας σε τράπεζα στο Βελβεντό Κοζάνης.
Μάλιστα, τα πρόσωπα των συλληφθέντων από το Βελβεντό μαρτυρούσαν ότι είχαν υποστεί βίαια χτυπήματα κατά τη διάρκεια της σύλληψης, γεγονός που ανάγκασε την ΕΛ.ΑΣ. να κάνει photoshop όταν έδωσε τις φωτογραφίες τους στη δημοσιότητα.
Οι Αρχές τότε επιχείρησαν να συνδέσουν τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνομωσία των Πυρήνων της Φωτιάς», κάτι που στο δικαστήριο -με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν- δεν αποδέχθηκε.
Οι εκρηκτικοί μηχανισμοί
Ένα χρόνο νωρίτερα, όπως αποδείχθηκε στα δικαστήρια, ο Νίκος Ρωμανός συμμετείχε στην τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού έξω από το σπίτι του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου στην Κηφισιά.
Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 18 χρόνια κάθειρξη, ωστόσο το 2019 του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μέσα στις φυλακές από το Πεναμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
Έτσι η ποινή του μειώθηκε από τα 18 στα 14 έτη, κάτι που τον βοήθησε να αποφυλακιστεί έπειτα από παραμονή έξι ετών στις φυλακές.
Η απεργία πείνας για τις σπουδές
Ενώ βρισκόταν κρατούμενος στις φυλακές Αυλώνα, ο Νίκος Ρωμανός είχε απασχολήσει τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ όταν ξεκίνησε απεργία πείνας, καθώς δεν του χορηγούνταν οι εκπαιδευτικές άδειες για τις σπουδές του στο ΤΕΙ Αθήνας.
Η απεργία πείνας διήρκησε 31 ημέρες, με τους γιατρούς να τονίζουν επανειλημμένα τους κινδύνους για την υγεία του, και τον ίδιο να μιλά για «σημαντική νίκη» μετά την τροπολογία της κυβέρνησης Σαμαρά για το «βραχιολάκι» στους κρατούμενους.