Οι πληροφορίες ότι η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά («To Βήμα της Κυριακής») περιείχε εφ’ όλης της ύλης οξύτατες τοποθετήσεις έφτασαν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον την Παρασκευή.

Ουδείς ήξερε τις ακριβείς διατυπώσεις, εξού και δεν είχε προαποφασιστεί η αντίδραση. Οι εξελίξεις άρχισαν να δρομολογούνται σε σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους επιτελείς του στο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου.

Στο ίδιο τραπέζι κάθισαν οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός Γιώργος Μυλωνάκης, ο γ.γ του Πρωθυπουργού Στέλιος Κουτνατζής, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης και από την ομάδα επικοινωνίας οι Πάνος Αμυράς, Χρήστος Ζωγράφος, Κύρα Κάπη.

«Χρειάζεται σκληρή αντίδραση» ήταν η κοινή εισήγηση προς τον Πρωθυπουργό. Πηγές του Μαξίμου υποστήριζαν άλλωστε αργότερα ότι έπαιρναν από γαλάζια στελέχη το μήνυμα «μην τον ανέχεστε άλλο». Το μεσημέρι του Σαββάτου υπήρχε σε (τουλάχιστον) δύο… παραλλαγές η ανακοίνωση διαγραφής. Κι όμως όταν ο Πρωθυπουργός αποχώρησε για το σπίτι του, δεν είχε πατήσει το κουμπί.

Κατά πληροφορίες ξαναδιάβασε τη συνέντευξη μόνος του και στις τέσσερις το απόγευμα έδωσε, τηλεφωνικά, την έγκριση να δημοσιοποιηθεί η ανακοίνωση – στην πιο σκληρή εκδοχή της με καρφιά σε όσους «οραματίζονται μία συρρικνωμένη ΝΔ» του 18%: «Η κοινωνία έχει αφήσει πίσω λογικές πολιτικής “καμαρίλας” και συμπεριφορές που διαπνέονται από το κομματικό “γινάτι” (…) Η κυβερνητική πλειοψηφία συνεχίζει σταθερά την πορεία της, χωρίς τον κ. Σαμαρά. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας».

Κυβερνητικές πηγές χρέωναν στον Σαμαρά ότι υιοθέτησε «ψεύδη, μεθόδους κοπτοραπτικής, παρερμηνείες» ως προς τα ελληνοτουρκικά, διαφωνώντας τελικά πλήρως με το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής.

Τα τρία σημεία που εξόργισαν τον Μητσοτάκη

  • Το πρώτο σημείο που εξόργισε το Μαξίμου ήταν η έμμεση προτροπή για… εκπαραθύρωση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη.

«Να στείλει σπίτι τους όποιους δηλώνουν ότι στο όνομα της φιλίας και ηρεμίας με την Τουρκία “ας χαρακτηρισθούν και μειοδότες”. Αυτό πώς προέκυψε; Γιατί να χαρακτηρισθεί μειοδότης κάποιος που ακολουθεί τη σταθερή εθνική γραμμή; (…) Κι άλλα παράδοξα ακούσαμε, όπως το  περί “σχετικής έννοιας” της εθνικής κυριαρχίας (…)» είπε ο Σαμαράς, υποστηρίζονται ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα «ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά. «Τα περί “μειοδοσίας” είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας, τα οποία δεν τολμούν τελευταία να αρθρώσουν ούτε βουλευτές της αντιπολίτευσης» απαντούσαν από τα κεντρικά.

  • Το δεύτερο σημείο ήταν ο σαμαρικός χαρακτηρισμός «χαριεντισμοί» για το δεκάλεπτο πηγαδάκι στη Βουδαπέστη μεταξύ Μητσοτάκη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Εντι Ράμα και Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Θεωρεί, άραγε, “χαριεντισμό” το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ένας τούρκος πρόεδρος συνομίλησε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας;» έλεγαν από πρωθυπουργικό περιβάλλον με σφοδρά πυρά για τον Σαμαρά, ότι «ο προσωπικός φανατισμός γίνεται, κάποτε, και εθνική μυωπία».

  • Το τρίτο σημείο ήταν η – κατά το Μαξίμου – «άκαιρη συζήτηση» στην οποία «επέμεινε να δώσει συνέχεια» ο Σαμαράς για την προεδρική εκλογή με την αναφορά στον Κώστα Καραμανλή.

«Ενόχλησε λοιπόν η πρόταση για προερχόμενο από την παράταξη πρόεδρο» εκτίμησε άλλωστε χθες (Mega) ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του Σαμαρά Νίκος Τσιούτσιας. Ο πρώην πρωθυπουργός είδε «αλαζονεία» και «έλλειψη ψυχραιμίας» από τον Μητσοτάκη, επιμένοντας στα περί αλλοίωσης της φυσιογνωμίας της ΝΔ. «Ας μας πει πού κάνω λάθος» δήλωσε μετά την ανακοίνωση της διαγραφής, διερωτώμενος: «Στα ελληνοτουρκικά (…); Στη δυσκολία των πολιτών να τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια; Στη woke ατζέντα (…); Μήπως στη σκευωρία Νovartis; Ή μήπως επειδή πρότεινα τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο;».