«Εγώ αγαπώ τον άνθρωπο, αγαπώ πάρα πολύ τους ανθρώπους, ακόμα και αυτούς που δεν πρέπει» ανέφερε πριν μερικά χρόνια σε συνέντευξή του ο ψυχίατρος Δημήτρης Σούρας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τρίτη, έπειτα από σύντομη νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο.
«Εγώ πιστεύω ότι είμαι καλλιτέχνης» ανέφερε παλαιότερα για τη ζωή του, αποκαλύπτοντας τι του είχε πει ο πατέρας του όταν σε ηλικία 16 ετών του είχε αποκαλύψει ότι ήθελε να γίνει «θεατράνθρωπος».
«Το δέχομαι, αλλά έξω από το σπίτι» του είχε πει, δείχνοντάς του ότι το μέλλον του θα ήταν στον ιατρικό κλάδο, όπως και των προγόνων του.
Άλλωστε από αυτό δεν «γλίτωσε» ούτε ο αδελφός του, που έγινε χειρουργός.
Οι φίλοι καλλιτέχνες και ο θάνατος της Μάρθας Καραγιάννη
Η αγάπη του για το θέαμα και την τέχνη περιορίστηκε στη συνέχεια στις πολλές φιλίες με άτομα του καλλιτεχνικού χώρου, μια από τις οποίες τον συγκλόνισε.
Ήταν η φιλία του με τη Μάρθα Καραγιάννη, με τη δημοφιλή ηθοποιό να αφήνει την τελευταία της πνοή την ώρα που μιλούσαν οι δυο τους στο τηλέφωνο.
«Με συγκλόνισε ο θάνατός της. Μου λείπει πολύ η Μάρθα Καραγιάννη. Πέθανε τη στιγμή που μιλούσαμε, πώς να το μεταβολίσεις αυτό;» τόνισε σε συνέντευξή του στο Astra TV ο Δημήτρης Σούρας.
«Φίλος» με τον θάνατο
Ο γνωστός ψυχίατρος που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 72 ετών πέρα από την αγάπη του για τον άνθρωπο, είχε κάνει γνωστή και τη «φιλία» του με την ιδέα του θανάτου.
«Όταν πεθάνω, θέλω να θυμάστε δύο πράγματα για μένα. Τίποτε άλλο να μην πείτε: Ότι αγαπώ τον άνθρωπο και ότι πίσω από κάθε παιδί ψάξτε γονιό» είχε πει, δείχνοντας τις ανθρώπινες αξίες του.
Άλλωστε, την αξία της ανθρώπινης ζωής και της αγάπης τόνισε και στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του. Το μήνυμα που ανέλαβε να δημοσιεύσει η κόρη του στους προσωπικούς λογαριασμούς του Δημήτρη Σούρα στα social media.
Η αλλαγή ειδικότητας
Παράλληλα, στη συνέντευξή του στην εκπομπή Status, ο Δημήτρης Σούρας είχε αποκαλύψει ότι ασχολήθηκε με την ψυχιατρική τη δεκαετία του 1980, αλλάζοντας ειδικότητα από την παθολογία.
«Άλλαξα σε μια εποχή που το AIDS θέριζε και δεν υπήρχε τίποτα για τους ασθενείς. Παρατηρούσα ότι όταν κάποιος ήταν άρρωστος, εγώ τον πλησίαζα ψυχιατρικά και προσπαθούσα να του απαλύνω τον πόνο ψυχιατρικά» αποκάλυψε.
Το ιατρείο και η… τρελοαμερικανίδα σύζυγος
Ο Δημήτρης Σούρας είχε μιλήσει και για τη γνωριμία του με τη γυναίκα του, Ελένη, την οποία γνώρισε σε ένα τουριστικό ταξίδι.
«Γνωριστήκαμε και μετά από τρεις μήνες γίναμε ζευγάρι» ανέφερε.
Εκείνη τότε του είχε προτείνει να κάνουν το σπίτι τους ιατρείο, για να ξεκινήσει ο Δημήτρης Σούρας να παρακολουθεί τους ασθενείς του. «Τέσσερα ολόκληρα χρόνια το σπίτι ήταν το πρωί και το απόγευμα ιατρείο και το βράδυ άνοιγε για όλο τον κόσμο» ανέφερε.
«Της έχω αφιερώσει το 50% της επιτυχίας μου. Χωρίς την Ελένη δεν θα ήμουν ο Σούρας» είχε πει ο γνωστός ψυχίατρος.