Τη συγκρότηση μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και της πείνας, με τη στήριξη συνολικά 81 χωρών, ανάμεσά τους οι χώρες της Αφρικανικής Ενωσης και της ΕΕ, καθώς και διεθνών οργανισμών, αναπτυξιακών τραπεζών και μεγάλων φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο Λούις Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, κατά την έναρξη της διήμερης συνόδου της G20 στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας του Ρίο ντε Ζανέιρο. Ωστόσο από τους συνολικά τρεις στόχους της βραζιλιάνικης προεδρίας για τη συγκεκριμένη σύνοδο, μόνο αυτός φαίνεται να επέζησε: οι άλλοι δύο, ένα σχέδιο για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης και κάποιας μορφής συναίνεση γύρω από έναν παγκόσμιο φόρο για τους υπερπλούσιους, θεωρούνταν χθες ζωντανοί-νεκροί. Γιατί μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να μην έχει επιστρέψει ακόμη επίσημα στον Λευκό Οίκο, όμως η επανεκλογή του επιταχύνει τους διχασμούς στους κόλπους της G20.
Ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος, βέβαια, ο Τζο Μπάιντεν, έστειλε ένα δυνατό μήνυμα επισκεπτόμενος συμβολικά το Μανάους, τη βραζιλιάνικη πόλη που βρίσκεται στην καρδιά του Αμαζονίου, καθ’ οδόν προς τη σύνοδο. Ο ίδιος αναμενόταν να ανακοινώσει από το Ρίο ντε Ζανέιρο μια «ιστορική» δέσμευση για την αναπλήρωση του ταμείου της Διεθνούς Αναπτυξιακής Ενωσης της Παγκόσμιας Τράπεζας που απευθύνεται στις φτωχότερες χώρες του κόσμου και να εγκαινιάσει, μαζί με τον Λούλα, μια διμερή εταιρική σχέση καθαρής ενέργειας. Ο διάδοχός του είναι ωστόσο ένας αρνητής της κλιματικής αλλαγής και αυτό σίγουρα ενθάρρυνε τον ομοϊδεάτη του πρόεδρο της Αργεντινής, τον Χαβιέρ Μιλέι, αφενός να αποσύρει την αντιπροσωπεία της χώρας του από την COP29 που διεξάγεται στο Μπακού, αφετέρου να μπλοκάρει κάθε πρωτοβουλία περί παγκόσμιου φόρου για τους υπερπλούσιους – παρότι η χώρα του τον είχε αποδεχθεί επί της αρχής τον Ιούλιο.
Ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, είχε κάνει το Σαββατοκύριακο ένα σύντομο πέρασμα από την Αργεντινή, προκειμένου να συναντηθεί με τον Μιλέι και να τον πείσει «να μην εκτροχιάσει τη σύνοδο». «Συμφωνούμε σε κάποια πράγματα, διαφωνούμε σε άλλα, το γνωρίζαμε, δεν είναι έκπληξη» συνόψισε μετά τη συνάντησή τους στο Μπουένος Αϊρες, επισημαίνοντας πως ο αργεντίνος πρόεδρος «δεν επιβεβαίωσε» ότι θα αποσύρει την Αργεντινή από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα. Η επίσκεψη του Μακρόν στο Μπουένος Αϊρες είχε όμως ακόμα έναν στόχο, να βρει υπερατλαντική βοήθεια ώστε να εγκαταλειφθεί η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur, που έκανε τους γάλλους αγρότες να βγουν, χθες, για ακόμα μία φορά στους δρόμους. «Αφού έγινε κολλητός με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο τελευταίο του ταξίδι στη Βραζιλία – το ζευγάρι φορούσε ασορτί ρούχα και κρατιόταν από το χέρι για τους φωτογράφους –, αυτή τη φορά ο Μακρόν κολακεύει τον εχθρό του Λούλα, τον Μιλέι της Αργεντινής, ένα plot twist αντάξιο σαπουνόπερας» σχολίασε δηκτικά το Politico.
Ωστόσο ο ηγέτης με τον οποίο όλοι οι υπόλοιποι διεκδικούσαν ένα τετ-α-τετ στο περιθώριο της συνόδου της G20 δεν είναι ούτε ο Μακρόν ούτε ο Μπάιντεν αλλά ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος θα ολοκληρώσει αύριο το ταξίδι του στη Βραζιλία με μια επίσημη επίσκεψη στην Μπραζίλια. Οσο για τον απόντα (λόγω του εντάλματος σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του από το ΔΠΔ της Χάγης) Βλαντίμιρ Πούτιν, αυτός μάλλον θα αισθανθεί ικανοποίηση βλέποντας ότι στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου η αναφορά στην Ουκρανία (αναμένεται να) είναι η ελάχιστη δυνατή.