Η οδός Via Monte Napoleone στο Μιλάνο πέρασε για πρώτη φορά μπροστά από τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο ως ο ακριβότερος εμπορικός δρόμος στον κόσμο, ενώ στην Αθήνα η Ερμού βρίσκεται σταθερά στη 15η θέση, με το ενοίκιο σε ετήσια βάση να αγγίζει τα 3.480 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στην Ερμού τα ενοίκια αυτά διατηρήθηκαν αμετάβλητα από το 2023 μέχρι σήμερα. Στο Μιλάνο στη συγκεκριμένη οδό τα υψηλότερα ενοίκια στους εμπόρους πολυτελών καταστημάτων έχουν αυξηθεί κατά 11% μέσα σε έναν χρόνο φτάνοντας τα 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Πρόκειται για στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία παρακολούθησης της αγοράς ακινήτων Cushman & Wakefield. Οπως αναφέρεται, είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας αυτής εδώ και 34 χρόνια. Η ιταλική πόλη επωφελείται από τα προγράμματα φοροαπαλλαγών που προσελκύουν τους υπερπλούσιους, την εισροή εύπορων τουριστών και τον έντονο ανταγωνισμό για προνομιακά ακίνητα μεταξύ των εμπορικών σημάτων πολυτελείας. Ακολουθεί η 5η Λεωφόρος της Νέας Υόρκης, με τις τιμές των εμπορικών ακινήτων να πλησιάζουν κι αυτές τα 20.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο το έτος. Ακολουθούν Λονδίνο, Χονγκ Κονγκ, Παρίσι, Τόκιο και Ζυρίχη.

Γ. Στουρνάρας: Τι δίδαξε ο πληθωρισμός

Δύο σημαντικά μαθήματα αντλούνται από την πληθωριστική κρίση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, που έδωσε ομιλία στο Κολλέγιο Μπίρκμπεκ του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. «Πρώτον, έδειξε ότι τα εμπορεύματα που είναι κρίσιμης σημασίας για την παραγωγή και χρησιμοποιούνται ως εισροές σε πιο πρώιμα στάδια της αλυσίδας προσφοράς είναι πιθανό να προκαλέσουν εντονότερες μεταβολές στις σχετικές τιμές των επιμέρους τομέων της οικονομίας και να επηρεάσουν τον πυρήνα του πληθωρισμού» είπε, αναφερόμενος ειδικά στις τιμές της ενέργειας. «Δεύτερον, ο συνδυασμός διαταραχών διαφορετικής φύσεως, δηλαδή τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και της ζήτησης, εν μέσω διαρθρωτικών μετασχηματισμών των οικονομιών, μπορεί να δυσχεράνει την αξιολόγηση των επιπτώσεων στον πληθωρισμό και στο προϊόν της οικονομίας».

Καμπανάκι από ΕΚΤ για νέα κρίση χρέους

Η ευρωζώνη βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο νέας κρίσης χρέους εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη, να μειώσει το δημόσιο χρέος και να αντιμετωπίσει την πολιτική αβεβαιότητα, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην ετήσια επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επιστροφή των «ανησυχιών της αγοράς για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους», όπως αναφέρει. Επισήμανε τα αυξημένα επίπεδα χρέους και τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα, καθώς και τη χλιαρή ανάπτυξη και τις αβεβαιότητες που προκαλούνται από τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ιδίως στη Γαλλία.

4.000 απολύσεις από τη Ford

Η Ford ανακοίνωσε ότι θα περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας ή το 14% του συνόλου αυτών στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του 2027, ασκώντας κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για τις πολιτικές της. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για σημαντικές απώλειες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιδεινώνονται από την αδύναμη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, την έλλειψη κυβερνητικής υποστήριξης για τη στροφή προς ηλεκτρικά οχήματα και τον αυξανόμενο ανταγωνισμό. Η αμερικανική εταιρεία μπαίνει στον χορό της στρατηγικής μείωσης του κόστους λειτουργίας, μετά τη Volkswagen, τη Nissan, τη Stellantis και την GM, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από τα κινεζικά οχήματα στην Ευρώπη, τη μείωση της ζήτησης στην ίδια την Κίνα και τις προκλήσεις της στροφής στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, που παραμένουν πολύ ακριβά για να τους περισσότερους καταναλωτές.

Δωρεάν υγεία και δημογραφικό

Η ενίσχυση της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, αποτελεί σύμφωνα με το ΚΕΠΕ ένα από τα «κλειδιά» για να αυξηθούν οι γεννήσεις και να αμβλυνθεί το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα αλλά και να στηριχθεί ο ΕΟΠΥΥ. Σε ανάλυση του ΚΕΠΕ επισημαίνεται ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αλληλεπιδρά με τις μειωμένες γεννήσεις δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Και αυτό γιατί η έλλειψη πλήρως δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας ιδίως προς τις πιο ευάλωτες και τις πολύτεκνες οικογένειες έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των γεννήσεων, η οποία όμως με τη σειρά της συμβάλλει στη γήρανση του πληθυσμού με αποτέλεσμα να καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολη η στήριξη του ΕΟΠΥΥ.

«Δίδυμες μεταρρυθμίσεις»

Την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε «δίδυμες μεταρρυθμίσεις» σε επιχειρήσεις και Δημόσιο για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας υπογράμμισε σε ομιλία ο πρόεδρος της Πειραιώς Γιώργος Χατζηνικολάου. Οπως τόνισε, «τα οφέλη για τη χώρα από αυτή τη διαδικασία θα είναι πολλαπλά». Ο Γιώργος Χατζηνικολάου είπε πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετήσουν – μέσω επενδύσεων – νέες τεχνικές και τεχνολογίες που θα τους επιτρέψουν να γίνουν πιο παραγωγικές, ενώ για το Δημόσιο επισήμανε ότι πρέπει να εξαλειφθούν οι καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης και η γραφειοκρατία, να απλοποιηθεί το φορολογικό σύστημα, να «ανοίξουν» τα κλειστά επαγγέλματα και να παρθούν μέτρα για την ενίσχυση του ανταγωνισμού.