Πέφτουν βροχή τα στοιχήματα στο Μέγαρο Μαξίμου, αν απόψε στην Πάτρα, στην εκδήλωση για ένα βιβλίο (του Γ. Χαρβαλιά, υπό τον τίτλο «Γιαβόλ»), ο Κώστας Καραμανλής του Αλέκου, ο πρώην πρωθυπουργός, θα ρίξει λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει στο εσωτερικό της ΝουΔου η διαγραφή Σαμαρά από τον πρόεδρο Κυριάκο.

Η μεγάλη πλειοψηφία των «μεγαρομαξιμωτών» είναι υπέρ της άποψης (θέλει να πιστεύει, σωστότερα…) ότι ο Κ. Καραμανλής «δεν θα τραβήξει το σκοινί», «δεν θα επεκτείνει την κρίση», «δεν θα κάνει αναφορές που θα δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα». Οπως μου έλεγε μεγάλο στέλεχος του πρωθυπουργικού γραφείου προχθές το βράδυ «το πολύ πολύ να δηλώσει ότι δεν είναι σύμφωνο με τις αρχές και τις αξίες της ΝΔ, να διαγράφεται πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του κόμματος για απόψεις που απλώς επισημαίνουν στρατηγικές επιλογές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Τι κατάλαβα εγώ από αυτό; Οτι μια σχετική αγωνία υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά η βασική ανάλυση που έχουν κάνει είναι ότι… «ο Καραμανλής, δεν είναι Σαμαράς»!

Μέχρις αποδείξεως του εναντίου, βέβαια. Ειρήσθω εν παρόδω, ο πρόεδρος Αντώνης επιστρέφει Δευτέρα μεσημέρι στην Ελλάδα από το εβδομαδιαίο ταξίδι στις ΗΠΑ…

Αύριο τα «βαφτίσια»

Με προβλημάτισε λίγο χθες το γιατί ο πρόεδρος της καρδιάς μας, ο φαντεζί πρόεδρος Στέφανος, αποφάσισε να ορίσει το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ως τον χώρο ο οποίος αύριο στη 1, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα φιλοξενήσει τις βαρύγδουπες όσο και πολυσήμαντες ανακοινώσεις του, για το νέο κόμμα. Βρήκα έως και αδύνατη την εκδοχή να είχε προβλέψει ο Ευαγγέλης Ζάππας, ο εθνικός ευεργέτης, που χρηματοδότησε την κατασκευή του ομώνυμου Μεγάρου, ότι στο Ζάππειο θα μπορούν να κάνουν ανακοινώσεις μόνο κοινοβουλευτικά κόμματα, και όχι υπό ίδρυση. Αντιθέτως βρήκα πιο κοντά στην πραγματικότητα εκδοχή, την οποία θεωρώ και επικρατέστερη: αυτό, λέει, που τον ώθησε στην επιλογή του Μιχάλης Κακογιάννης αντί του Ζαππείου, ήταν η απόφαση του προέδρου Κασσελάκη να μην… αναστατώσει το κέντρο της πόλης, αύριο Σάββατο, και ειδικότερα το σύστημα αναψυχής των Αθηναίων Εθνικός Κήπος – Ζάππειο – Φωκιανός. Οπου, μαμάδες (θα) έχουν βγει βόλτα με τα παιδάκια τους, ζευγαράκια (θα) περπατούν αμέριμνα χεράκι-χεράκι μέσα στις φυλλωσιές των δέντρων, ηλικιωμένοι (θα) κάνουν τον καθημερινό τους περίπατο, και είναι σωστό – σκέφθηκε ο πρόεδρος – να μαζέψω τους… χιλιάδες (λέμε τώρα) που με ακολουθούν, και να χαλάσω την καθημερινότητα των ανθρώπων; Δεν είναι.

Διότι τέτοιος είναι ο πρόεδρος. Πάνω απ’ όλα, όπως θα δηλώσει και αύριο, σκέφτεται, αδιαμεσολάβητα, τον λαό…

Δεοντολογία κατά το δοκούν

Σκέφτεται τον λαό, δεν σκέφτεται όμως τους πρώην συντρόφους στον ΣΥΡΙΖΑ. Καθόλου δε. Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι στο τέλος της ημέρας, κάτι θα συμβεί, και δεν θα πατήσει το κουμπί, να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εν τέλει, το πάτησε. Αποχώρησε και η πασιονάρια του Κινήματος Θεοδώρα (Τζάκρη) και μία κυρία Πούλου, βουλευτής Βοιωτίας. Φυσικά με τις βουλευτικές τους έδρες. Είπα να καθίσω να ψάξω στο Διαδίκτυο τις δηλώσεις, ειδικά της φίλης Θεοδώρας, με τις οποίες κατακεραύνωνε εκείνους τους φουκαράδες της Νέας Αριστεράς, όταν πέρυσι, τέτοιον καιρό περίπου, αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και έστησαν το δικό τους μαγαζάκι εκεί, σε μια γωνίτσα της Αριστεράς, αλλά μετά βαρέθηκα, και τα παράτησα. Δεν είχε νόημα να θυμίζω δηλώσεις του τύπου «οι έδρες ανήκουν στο κόμμα» ή ότι «όλοι οι βουλευτές είχαν αναλάβει τη σχετική δέσμευση πριν εκλεγούν» και άλλα τέτοια παραμύθια. Ως γνωστόν, η δεοντολογία, η αξιοπρέπεια και οι δεσμεύσεις αυτού του είδους είναι σαν το λάστιχο. Το τεντώνεις, όσο θέλεις, και λογαριασμό δεν δίνεις σε κανέναν.

Με το ενάμισι πόδι στην έξοδο

Εκλεισε ο κύκλος των αποχωρήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις δύο κυρίες; Ο άνθρωπός μου στην Πολιτική Γραμματεία, στον οποίο απευθύνθηκα χθες, μου είπε, με βαριά καρδιά, πως «όχι». Οτι υπάρχουν άλλοι δύο τουλάχιστον βουλευτές που είναι με το ενάμισι πόδι στην έξοδο, και «εν δυνάμει και κάποιοι άλλοι, οι οποίοι ενδέχεται υπό προϋποθέσεις να αποχωρήσουν».

Τον πίεσα να μου εξηγήσει ποιες μπορεί να είναι αυτές οι «προϋποθέσεις», και η απάντηση δεν μπορώ να πω ότι με εξέπληξε βέβαια, αλλά ούτε και με άφησε… ασυγκίνητο.

– Θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της εκλογής για τον νέο πρόεδρο…

– Το οποίον, τι σημαίνει ακριβώς;

– Οτι αν εκλεγεί ο Πολάκης, είναι σίγουρο ότι κάποιοι θα επιλέξουν να ανεξαρτητοποιηθούν, αδυνατώντας να παραμείνουν στο ίδιο κόμμα με αυτόν αρχηγό. Δεν μπορώ να εκτιμήσω αν θα παραμείνουν ανεξάρτητοι ή αν θα προσχωρήσουν στο κόμμα Κασσελάκη, αλλά ότι θα έχουμε αποχωρήσεις εξαιτίας μιας πιθανής εκλογής Πολάκη, θα έχουμε…

Τα έχει περιγράψει η αρχαία ελληνική γραμματεία όλα αυτά, «ενός κακού μύρια έπονται»…

Αυθεντικός Παππάς

Ο άνθρωπός μου, πάντως, ήταν σοβαρά προβληματισμένος για τη συνέχεια. Για το τι θα γίνει την Κυριακή. Και μετά την Κυριακή, από Δευτέρα. Οπως μου εξηγούσε «τα ‘χει χάσει».

– Με ποιον; ρώτησα.

– Με τον Νίκο τον Παππά.

– Τι έκανε πάλι αυτό το αγόρι; ρώτησα με τον… προσήκοντα σεβασμό, λόγω και της ιδιότητος του προσώπου – πρόεδρος, ως γνωστόν, και αυτός!

Και τι μου λέει, ο δικός μου; Οτι ο Νικόλας, ο «13-0 από τα αποδυτήρια», Παππάς, θέλοντας λέει να «κοντύνει» τον Πολάκη, που φαίνεται να προηγείται του Φάμελλου, έχει ρίξει όλες του τις δυνάμεις υπέρ του… Νικόλα Φαραντούρη! Με τον τρόπο αυτόν, η εκλογή θα πάει σε δεύτερο γύρο, και ο ίδιος θα είναι ο ρυθμιστής της κατάστασης στον ΣΥΡΙΖΑ, και μετά την εκλογή του νέου αρχηγού. Με τα ανάλογα οφέλη.

Μακιαβελικό; Οχι, καλέ. Αυθεντικός Παππάς. Εδώ ο άλλος, ο Κασσελάκης, τον έκανε επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας καθαιρώντας τον ευπρεπή Φάμελλο, και λίγο μετά, τον περίμενε στη στροφή και συμμάχησε με τους υπόλοιπους, για να τον καθαιρέσουν. Τι λέμε τώρα;

Βενιζέλος «παρών»

Πριν από χρόνια, όταν η Φώφη Γεννηματά επιχείρησε να οδηγήσει στην έξοδο από την πολιτική τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πολλοί διερωτήθηκαν πώς μπορεί να συμβεί αυτό, όταν πρόκειται για ένα τέτοιο πολιτικό μέγεθος. Η ζωή απέδειξε ότι δεν μπορεί. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ηχηρά «παρών», αεικίνητος, οξυδερκής όπως πάντα, και ο κυριότερος ίσως παραγωγός σοβαρής πολιτικής σκέψης, στην άνυδρη από αυτή την άποψη πολιτική τάξη της χώρας. Το επέτυχε με τον περίφημο «Κύκλο Ιδεών» που δημιούργησε, και η αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει με θέμα: «Χωρίς πλαίσιο; Η Δύση, η ΕΕ και η Ελλάδα στον καθρέφτη των αμερικανικών εκλογών» είναι μία ακόμη απόδειξη των όσων προαναφέρω. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στις 18.00 στο King George Hotel (Πλατεία Συντάγματος, Αθήνα), και με τον Ευ. Βενιζέλο συζητούν η κ. Ινώ Αφεντούλη, διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, η κ. Kristin Fabbe, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ κ. Λουκάς Τσούκαλης.

Θα παρέμβουν δε, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μάρσαλ κ. Ian Lesser, και ο κ. Χάρης Μυλωνάς, αν. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Και ναι, θα κλείσω, με το κλασικό «όσοι πιστοί, προσέλθετε», προσθέτοντας με έμφαση ένα – προφανές – και δεν θα χάσετε!