Τώρα που επισήμως το ΠΑΣΟΚ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, οι ερωτήσεις περί διεύρυνσης, ειδικά όταν αφορούν πρόσωπα, αυξάνονται. Και επειδή πολλά ακούγονται, ο Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε χθες πως ό,τι γίνει θα γίνει πάνω σε προγραμματικές συγκλίσεις. «Η δημοκρατική παράταξη δεν είναι πώς θα μεγαλώσει για να ξαναβολευτούν κάποιοι υποψήφιοι υπουργοί ή βουλευτές, αλλά πώς θα λύσει και θα απαντήσει στις σημερινές κοινωνικές προκλήσεις», σχολίασε (Real FM), μιλώντας για «πολιτικές διαδικασίες» που θα γίνουν «στο προσκήνιο» και όχι στη λογική του παρασκηνίου και των μυστικών συμφωνιών πίσω από τις κλειστές πόρτες του νέου, γωνιακού γραφείου 0.69 στη Βουλή, του οποίου τα κλειδιά θα έχει πια ο Ανδρουλάκης.

ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ

Τι εννοεί ο Ανδρουλάκης προσκήνιο; Το ΠΑΣΟΚ έχει διαδικασίες διεύρυνσης που έχουν ήδη προαναγγελθεί. Με κυριότερο το πολιτικό συνέδριο, στο οποίο θα υπάρξει κάλεσμα στις «υγιείς προοδευτικές δυνάμεις» – και το οποίο προσδιορίζεται για την ερχόμενη άνοιξη, πολύ πιθανόν τον Μάιο. Οποιος θέλει να έχει τύχη αργότερα, επί του Οργανωτικού, για μια θέση σε όργανα ή ψηφοδέλτια δηλαδή, θα πρέπει να σκεφτεί αν θέλει πρώτα να δώσει το «παρών» εκεί. Και, προφανώς, αν θέλει να δουλέψει υπέρ της παράταξης. Ο δρόμος είναι γνωστός, έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με επιτυχία, αλλά είναι και μακρύς. Υπάρχουν πρόσωπα που ήδη έχουν αποφασίσει να τον διαβούν, ακόμα κι αν δεν γνωρίζουν το αποτέλεσμα.

ΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ

Πολλά γράφονται και λέγονται από χθες για τα προνόμια που θα αποκτήσει το ΠΑΣΟΚ ως αξιωματική αντιπολίτευση – και λίγα δεν τα λες. Η κατάσταση που επικρατεί στη Βουλή είναι πρωτοφανής, αλλά δεν είναι αντικανονική. Δείγμα όμως του πόσο ανισομερές είναι ακόμα το κοινοβουλευτικό περιβάλλον είναι το τι δεν μπορούν να κάνουν, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε κανείς. Κανένας δεν πληροί από μόνος του τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών για να μπορέσει να υποβάλει αίτημα για πρόταση μομφής ή πρόταση εξεταστικής επιτροπής, για τα οποία απαιτούνται 50 και 60 βουλευτές αντίστοιχα. Εκεί θα χρειαστούν συναινέσεις.

ΝΤΙΜΠΕΪΤ

Μπορεί τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ να μην πηγαίνουν καλά, όμως για τα τηλεοπτικά δεδομένα το ντιμπέιτ δεν πήγε και τόσο άσχημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, σε τηλεθέαση λεπτού την τηλεμαχία του Σωκράτη Φάμελλου, του Παύλου Πολάκη, του Νικόλα Φαραντούρη και του Απόστολου Γκλέτσου είδαν πάνω από 638.000 θεατές, φτάνοντας μέσο όρο τηλεθέασης το 7% στο σύνολο του κοινού. Οι άνδρες άνω των 55% είδαν τη συζήτηση σε ποσοστό 12,8%, ενώ το σχετικό #debate ήταν πρώτο στο Χ. Αντιστοίχως, την τηλεμαχία του ΠΑΣΟΚ είδαν 300.000 θεατές, ενώ στους άνδρες άνω των 55, που ήταν πάλι το βασικό ακροατήριο, έφτασε το 20,7%.