Σχέδιο για τη δημιουργία λαϊκών αγορών που θα λειτουργούν το απόγευμα κυρίως με παραγωγούς εξετάζει το υπουργείο Ανάπτυξης. Η σκέψη αυτή, την οποία έχει διατυπώσει η ηγεσία του υπουργείου, βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας και έχει ως στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού και καλύτερες τιμές προς όφελος των καταναλωτών καθώς έχει αποδειχθεί ότι οι λαϊκές αγορές συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις αγορές τους κυρίως σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Η σκέψη που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η αύξηση των σημείων των παραγωγών και η ευχερέστερη πρόσβαση των καταναλωτών σε αγορές απευθείας από τους παραγωγούς ακόμα και σε νέα σημεία, όπου θα δημιουργηθούν λαϊκές αποκλειστικά παραγωγών. Ειδικότερα οι λαϊκές των παραγωγών αναμένεται να λειτουργούν στα αστικά κέντρα των Περιφερειών και κάθε παραγωγός θα έχει τη δυνατότητα, εντός των ορίων του νομού του, να διατηρεί τον πάγκο του και να πουλά τα προϊόντα του.
Οι επιφυλάξεις
Στον διάλογο που έχει ξεκινήσει οι άνθρωποι της αγοράς εκφράζουν επιφυλάξεις, καθώς όπως λένε υπάρχει μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και θα πρέπει να δει η κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα το κόστος παραγωγής που είναι αυξημένο, πριν προχωρήσει στη δημιουργία και άλλων λαϊκών αγορών και πως η δημιουργία νέων λαϊκών αγορών δεν είναι το φάρμακο για χαμηλότερες τιμές στον καταναλωτή. Επισημαίνουν μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να σταθεί αρωγός στους παραγωγούς αναφορικά με τα κόστη, π.χ. ενεργειακό, αγροεφοδίων κ.λπ., που είναι μεγάλα αλλά και να λειτουργούν ταχύτερα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, που το τελευταίο διάστημα είναι αρκετές και πλήττουν την αγροτική παραγωγή, μειώνοντας τα προς διάθεση προϊόντα στην αγορά. Σύμφωνα με τους ίδιους σήμερα σε όλη τη χώρα λειτουργούν περισσότερες από 1.000 λαϊκές αγορές, εκ των οποίων πάνω από 300 στην Αττική. Ωστόσο δεν δείχνουν να είναι αρνητικοί.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2024 είχε μάλιστα πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και τους εκπροσώπους της Γενικής Συνομοσπονδίας Λαϊκών Αγορών και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα και τα αιτήματα του κλάδου και οι δύο πλευρές κατέληξαν στην παραδοχή ότι για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών θα πρέπει δοθούν και νέες άδειες σε παραγωγούς που θα ήθελαν να έχουν παρουσία στις λαϊκές αγορές μέσω των φορέων λειτουργίας των λαϊκών αγορών.
Ο ρόλος των ΟΤΑ
Από την πλευρά του το υπουργείο τόσο με δηλώσεις του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου όσο και του γενικού γραμματέα Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλου έχει επισημανθεί ότι η αύξηση της συμμετοχής των παραγωγών στις λαϊκές αγορές και η λειτουργία τις απογευματινές ώρες θα διευκολύνει πολύ τους καταναλωτές, οι οποίοι σήμερα δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση λόγω της αποκλειστικής πρωινής λειτουργίας, που είναι ώρα εργασίας για τους ίδιους. Επίσης έχουν αναφέρει ότι προωθούμενες αλλαγές στο ισχύον καθεστώς θα είναι εφικτή μόνο με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς ο ρόλος των ΟΤΑ είναι κομβικός στη λειτουργία των λαϊκών αγορών, αφού έχουν την πλήρη εικόνα της χωροταξίας όπου αυτές μπορούν να αναπτυχθούν, της παροχής των αναγκαίων διευκολύνσεων (φωτισμός, καθαριότητα, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.λπ.) ακόμα και της αστυνόμευσης. Επομένως η εξασφάλιση των συνθηκών που θα επιτρέψουν την απογευματινή λειτουργία εναπόκειται στους δήμους εφόσον αποφασιστεί και θεσμοθετηθεί.