Νέα τροπή πήρε ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά το χτύπημα που πραγματοποίησε η Ρωσία την περασμένη Πέμπτη με νέου τύπου βαλλιστικό πύραυλο κατά εργοστασίου στην πόλη Ντνίπρο της Ουκρανίας.

Ουκρανικές πηγές αρχικά έλεγαν ότι πρόκειται για τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Rubezh, ενώ αργότερα, την ίδια ημέρα, έβγαλε έκτακτο διάγγελμα ο Βλαντίμιρ Πούτιν όπου ανέφερε ότι το χτύπημα έγινε με νέο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς που ονομάζεται Orechnik.

Στο επτάλεπτο μήνυμά του ο Πούτιν ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι η Ρωσία βγήκε έμπρακτα από τη Συνθήκη INF για τον περιορισμό πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς (1987).

Προφανώς ο πύραυλος που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι δεν είχε πυρηνική κεφαλή, ωστόσο εντάσσεται στο οπλοστάσιο «στρατηγικής συγκράτησης», είναι σχεδιασμένος για χτυπήματα με πυρηνικά όπλα και η χρήση του δεν έχει καμία δικαιολογία από στρατιωτικής άποψης κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου και στο συγκεκριμένο χτύπημα.

Ο στόχος της χρήσης αυτού του πανάκριβου πυραύλου την περασμένη Πέμπτη

προφανώς είχε να κάνει με δήλωση προθέσεων, προσπάθεια εκφοβισμού και μια σαφή κλιμάκωση του πολέμου εκ μέρους της Ρωσίας. Ενδεχομένως να πρόκειται για την αρχή μιας νέας φάσης του πολέμου όπου η Ρωσία θα περάσει σε άμεση απειλή χρήσης πυρηνικών, όχι μόνον κατά της Ουκρανίας αλλά και κατά των συμμάχων της.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είχε δηλώσει ότι η ανάπτυξη αμερικανικής βάσης πυραυλικής άμυνας στην Πολωνία είναι «πρόκληση», ότι «αυξάνει το συνολικό επίπεδο της πυρηνικής απειλής» και ότι η Ρωσία θεωρεί τη βάση ως στόχο προτεραιότητας, έτοιμη «αν χρειαστεί» να την πλήξει χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα.

Την Τετάρτη η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έκλεισε για λόγους ασφαλείας

για μία ημέρα καθώς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, είχε πληροφορίες για επικείμενο σημαντικό χτύπημα κατά της Ουκρανίας. Ισως να επρόκειτο ακριβώς για το χτύπημα με τον νέο πύραυλο και η πληροφορία να προήλθε από τους ίδιους τους Ρώσους, καθώς είθισται σε περίπτωση χρήσης όπλων που μπορούν να φέρουν πυρηνικά να προηγείται ειδοποίηση.

Στο μήνυμά του ο Πούτιν είπε ότι θα υπάρχουν και στο μέλλον ειδοποιήσεις όταν γίνεται χρήση τέτοιων πυραύλων καθώς, όπως υποστήριξε, κανείς δεν έχει τα μέσα να αναχαιτίσει έναν τέτοιο πύραυλο. Στην πραγματικότητα, ο λόγος για αυτές τις ειδοποιήσεις πρέπει να είναι πολύ διαφορετικός από την «προστασία του άμαχου πληθυσμού» τον οποίο επικαλέστηκε ο Πούτιν, ο οποίος δεν έχει δείξει μέχρι τώρα ενδιαφέρον για τέτοιου είδους προστασία.

Η Ρωσία δεν έχει πολλούς τέτοιους πυραύλους διότι το κόστος τους είναι τεράστιο και η κατασκευή τους εξαιρετικά πολύπλοκη.

Αν ο Πούτιν δεν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά,

στόχος του ενδεχομένως να είναι η πρόκληση κλίματος φόβου και χάους εντός της Ουκρανίας, η πίεση του πληθυσμού και της πολιτικής ηγεσίας.

Την Παρασκευή οι Ουκρανοί βουλευτές ειδοποιήθηκαν να απέχουν από τις δραστηριότητές τους στο κοινοβούλιο εξαιτίας απειλών για χτύπημα στο κυβερνητικό τετράγωνο. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, στις 20 Ιανουαρίου. Μετά… κανείς δεν ξέρει.