Πριν διαβάσετε αυτό το κομμάτι, σας παρακαλώ να πιάσετε το κινητό σας και να δείτε τη νέα διαφήμιση της Jaguar. Θα συνεννοηθούμε καλύτερα. Εδώ είμαι και σας περιμένω. Το κάνατε; Εξαιρετικά. Δεν είδατε κανένα αυτοκίνητο, σωστά; Είδατε μια queer παρέλαση που κάπως σας θύμισε κομμάτια από την τελετή έναρξης στο Παρίσι. Παραδοσιακά η Jaguar έκανε διαφημίσεις με αναφορά στον δυναμισμό του αρσενικού που αγοράζει το αυτοκίνητο και παίρνει μπόνους τη γυναικάρα πάνω στο καπό του. Τώρα παρουσίασε κάτι όχι απλώς διαφορετικό, αλλά σοκαριστικό. «Πουλάτε αυτοκίνητα;» τους ρώτησε ο Μασκ. «Σας περιμένουμε στην παρουσίαση στο Μαϊάμι με ένα φλιτζάνι τσάι» ήταν η απάντηση της Jaguar. Και από κάτω χιλιάδες σχόλια με ανάθεμα κατά του rebranding στα πρότυπα του woke – συγγνώμη για τις αγγλικούρες, αλλά κάποια πράγματα πλέον δεν λέγονται αλλιώς.
Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις της Jaguar, που ανήκει, όπως η Land Rover, στην ινδική Tata Motors, μειώνονται με εφιαλτικό ρυθμό. Μέσα σε επτά χρόνια έπεσαν σχεδόν κατά 50%. Η επιλογή για αλλαγή ύφους και κοινού είναι αυτονόητη. Το ερώτημα είναι αν η Jaguar απευθύνεται στο σωστό κοινό. Αν αυτό που επιχειρεί είναι σανίδα σωτηρίας ή ένα βαρίδι που θα την τραβήξει ακόμα πιο κάτω, κοντά στον βυθό. Παρά την κατακραυγή στα social, οι μετοχές της Tata Motors σημείωσαν άνοδο, αν και κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι προήλθε λόγω καλών νέων για την οικονομία της Ινδίας.
Οπως και να έχει, αυτό που κάνει η Jaguar είναι ένα από τα πιο τολμηρά εγχειρήματα μάρκετινγκ που παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια. Το έκανε και η μπίρα Budweiser που, για τη light εκδοχή της, χρησιμοποίησε μια τρανσέξουαλ, γνωστή από το TikTok. Τα αποτελέσματα θα μας τα πει η αγορά. Τώρα βλέπουμε τη διαφήμιση και στρίβουμε το κεφάλι σαν απορημένο κουτάβι. Αν όμως οι πωλήσεις του αυτοκινήτου αρχίσουν να ανεβαίνουν, τότε όλοι εμείς που απορούμε ή δυσφορούμε θα καταλάβουμε ότι η εποχή μάς ξεπερνάει πατώντας το γκάζι σε μια ροζ Jaguar.
Μετά το πρώτο φλερτ
Αν ήμουν στην παρουσίαση του κόμματος Κασσελάκη, θα σήκωνα το χέρι και θα ζητούσα μερικές διευκρινίσεις. Για παράδειγμα, πώς αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος την ψηφιακή και την ενεργειακή δημοκρατία. Το πιθανότερο είναι ότι θα λάμβανα μια αόριστη, όμορφα διατυπωμένη απάντηση, από 0ή άλλως, το να υπόσχεσαι ψηφιακή δημοκρατία είναι σχεδόν το ίδιο με το να υπογράφεις «συμβόλαιο με τον λαό». Αλλωστε οι ιδρυτικές διακηρύξεις είναι σαν το πρώτο φλερτ. Οταν ξεκινήσει η σχέση, πολλά από τα πρώτα λόγια σβήνονται από την πραγματικότητα. Συνεπώς ας μη δώσουμε και αρκετή σημασία σε όσα είπε ο πρόεδρος Στέφανος. Οποιος κάνει κόμμα σήμερα, εκτός και αν ανήκει στην Ακροδεξιά, τα ίδια θα πει. Τα κόμματα δοκιμάζονται στην πράξη. Και κάποιες φορές, όπως μας διδάσκει η Ιστορία, πετυχαίνουν όταν κάνουν τα εντελώς αντίθετα από αυτά που προβλέπονται στην ιδρυτική τους διακήρυξη.
Μην πείτε κάτι για το ρούβλι
To ρεπορτάζ αναφέρει ότι μέλη του ΚΚΕ επιδόθηκαν σε τραμπουκισμούς κατά Ουκρανών στη Μάνδρα. Εκεί είχαν συγκεντρωθεί Ουκρανοί εις ανάμνηση της γενοκτονίας που υπέστησαν από τον λιμό των Σοβιετικών. Εντάξει, κατανοητή η οργή του ΚΚΕ. Κατηγορήθηκε η Σοβιετική Ενωση και ο «πατερούλης». Είναι σαν να διοργανώνεις εκδήλωση κατά του Αποστόλου Παύλου και να περιμένεις ότι δεν θα σου έρθουν χριστιανοί με τους σταυρούς στο χέρι. Ομως αυτό που αδυνατώ να κατανοήσω (σοβαρολογώ) είναι η σύνδεση του ΚΚΕ με το σημερινό καθεστώς της Ρωσίας, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη Σοβιετία – κάθε άλλο, ευνοεί τον άγριο καπιταλισμό των ολιγαρχών. Τι συνδέει το ΚΚΕ με αυτούς; Μην πείτε κάτι για το ρούβλι γιατί οι κομμουνιστές είναι υπεράνω.