«Η γιάφκα των Αμπελοκήπων που καταστράφηκε ολοσχερώς στη φονική έκρηξη στα τέλη Οκτωβρίου – σύμφωνα με σημαντικά στοιχεία που έχουν ανευρεθεί – φαίνεται να συνδέεται με τη δράση αντιεξουσιαστών που είχαν απασχολήσει τις Αρχές, την περίοδο 2012-2014, για τρεις ληστείες στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα, για τη βόμβα στο σπίτι πρώην υπουργού στην Κηφισιά το 2012 και τη βόμβα στο Athens Mall.
Με την ίδια ομάδα μάλιστα συνδέονταν και τουλάχιστον έξι οπλοστάσια και οικήματα ασφαλείας σε Καλλιθέα, Κολωνό, Χαλάνδρι, Τουρκοβούνια, Βύρωνα αλλά και Ν. Ιωνία Βόλου.
Για τα άτομα αυτά είχε εξεταστεί αν είχαν σχέση με την πολυμελή ομάδα ένοπλης βίας Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς που έδρασε με τουλάχιστον 200 επιθέσεις την περίοδο 2008-2016, κάτι όμως που απορρίφθηκε δικαστικά.
Αυτοί οι ύποπτοι για τη δραστηριότητά τους προ δεκαετίας φαίνεται ότι είχαν σχέση με το ζευγάρι που βρισκόταν στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας την ώρα της αιματηρής έκρηξης και άλλα πρόσωπα που είχαν δραστηριοποιηθεί στον αντιεξουσιαστικό χώρο και πιθανόν σχετίζονται με τη βόμβα που δεν είχε εκραγεί στην έδρα των ΜΑΤ τον Δεκέμβριο του 2023».
Σε αυτή την αναφορά προχωρούν μιλώντας στα «ΝΕΑ» ανώτατοι αξιωματούχοι της Λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με την πορεία των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για τα δύο «οπλοστάσια» που εντοπίστηκαν μέσα σε ένα 20ήμερο σε Αμπελοκήπους και Παγκράτι.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του το τελευταίο 48ωρο «αποσυνέδεσε» τις δύο υποθέσεις, με τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. να προσδιορίζουν τι ακριβώς συμβαίνει και πώς αυτά τα δύο οπλοστάσια σχετίζονται με τη δράση παλαιότερων οργανώσεων αλλά και με την προσπάθεια «αναβίωσης του εγχώριου αντάρτικου πόλης» τους τελευταίους μήνες, ύστερα από πέντε χρόνια «σιγής».
Οπως συμπληρώνουν λοιπόν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «υπάρχει η εικόνα ότι τα ίδια πρόσωπα της γιάφκας των Αμπελοκήπων ήταν γνωστά της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας που έδρασε την περίοδο 2004-2014, με 17 συνολικά επιθέσεις.
Μέλη της ίδιας οργάνωσης συμμετείχαν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε ληστείες τραπεζών της επαρχίας για ενίσχυση του “επαναστατικού ταμείου”.
Εξετάζουμε το ενδεχόμενο ένας από τους σχετιζόμενους με το ισοπεδωμένο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων να ήταν λοιπόν παρών σε ληστεία σε υποκατάστημα τράπεζας στην Κλειτορία στις 10 Μαρτίου 2014 με λεία 3.800 ευρώ.
Επίσης ερευνάται διεξοδικά αν άτομα που σχετίζονταν με το διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας 4 σχετίζονται με τέσσερις ληστείες τραπεζών την περίοδο 2023-2024, όπου οι δράστες μάλιστα φέρεται να διέφυγαν με τη χρήση ταξί και τη βοήθεια γυναικών».
Αρνείται κάθε εμπλοκή
Οσον αφορά την οπλαποθήκη στο Παγκράτι, που φέρεται να είχε νοικιαστεί το 2008 από τον 49χρονο φιλόλογο – με τον ίδιο να αρνείται κάθε εμπλοκή στη δράση ένοπλων οργανώσεων –, φαίνεται πως εκείνος γνώριζε αντιεξουσιαστές που σχετίζονταν με οργανώσεις όπως ο Επαναστατικός Αγώνας, με κατηγορούμενους για ληστείες τραπεζών την περίοδο 2005-2013 και άλλους. Στα πλαίσια μάλιστα της συγκεκριμένης έρευνας η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ανακάλυψε στο σπίτι του δημοσιεύματα που αφορούν τη δράση αλλά και κείμενα ανάληψης ευθύνης οργανώσεων όπως ο Επαναστατικός Αγώνας, η 6η Δεκέμβρη, η Λαϊκή Θέληση (οι δύο τελευταίες έδρασαν κυρίως την περίοδο 2008-2012), η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και άλλες.
Επιπλέον οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μνημονεύουν ότι «ο οπλισμός που βρέθηκε σε αυτή την αποθήκη είναι παλιός και δεν υπάρχει ένδειξη ότι μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σε ένοπλη επίθεση τα τελευταία 16 χρόνια». Ομως ερευνούν αν μπορεί ένα από τα όπλα αυτά να χρησιμοποιήθηκε σε πυροβολισμούς που ρίχθηκαν στην προσπάθεια διαφυγής των δραστών, μελών της ΟΛΑ, με την ΕΛ.ΑΣ. να θεωρεί κρίσιμη την ανάλυση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αλλά και δειγμάτων DNA ή αποτυπωμάτων στη γιάφκα ή στο διαμέρισμα του 49χρονου.
Στη συγκεκριμένη γιάφκα υπολογίζεται ότι έδιναν το «παρών» πιθανόν μέλη της ΟΛΑ, άλλοι αναρχικοί, όπως και μέλη της οργάνωσης Eπαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα που είχε αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο υπουργείο Εργασίας τον περασμένο Φεβρουάριο.