Σύμφωνα με την έκθεση «World Robotics 2024» της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ρομποτικής (IFR), η παγκόσμια παρουσία ρομπότ στα εργοστάσια έχει διπλασιαστεί τα τελευταία επτά χρόνια, φτάνοντας τα 162 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους το 2023, από 74 το 2016.
Η έκθεση υπογραμμίζει την ταχεία υιοθέτηση της ρομποτικής παγκοσμίως, με χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σιγκαπούρη να ηγούνται. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται πίσω, έχει σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη στον τομέα, ειδικά σε γεωργία και τουρισμό, αξιοποιώντας τεχνολογίες που μπορούν να αυξήσουν την αποδοτικότητα και την ανταγωνιστικότητά της.
Η Νότια Κορέα είναι πρώτη με 1.012 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους, με ετήσια αύξηση 5% από το 2018, κυρίως λόγω των ισχυρών βιομηχανιών ηλεκτρονικών και αυτοκινήτων.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει πυκνότητα ρομπότ 219 μονάδων ανά 10.000 υπαλλήλους, σημειώνοντας αύξηση 5,2%, με τη Γερμανία, τη Σουηδία, τη Δανία και τη Σλοβενία στην παγκόσμια πρώτη δεκάδα.
Στη Βόρεια Αμερική είναι 197 μονάδες ανά 10.000 υπαλλήλους – αύξηση 4,2%. Και η Ασία έχει παρουσία ρομπότ 182 μονάδων ανά 10.000 άτομα που απασχολούνται στη μεταποίηση – αύξηση 7,6%. Οι οικονομίες της Κορέας, της Σιγκαπούρης, της ηπειρωτικής Κίνας και της Ιαπωνίας συγκαταλέγονται στις δέκα πρώτες πιο αυτοματοποιημένες χώρες.
Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά την πυκνότητα βιομηχανικών ρομπότ. Σύμφωνα με παλαιότερα στοιχεία, το 2016 η χώρα μας κατείχε την 36η θέση σε σύνολο 44 χωρών, με 17 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους.
Προτάσεις της έκθεσης είναι οι επενδύσεις στη ρομποτική τεχνολογία, κυρίως στους τομείς της γεωργικής ρομποτικής, στα ρομπότ για ξενοδοχεία, μεταφορές και υπηρεσίες, αλλά και στην εκπαίδευση και την τεχνολογία που θα ενισχύσουν την υιοθέτηση της ρομποτικής.
Βασική αναδυόμενη τάση είναι τα συνεργατικά ρομπότ (Cobots). Πρόκειται για ρομπότ σχεδιασμένα να δουλεύουν δίπλα σε ανθρώπους. Ιδανικά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (SMEs).
Η ενσωμάτωση AI αυξάνει την απόδοση των ρομπότ και την ικανότητά τους να παίρνουν αυτόνομες αποφάσεις. Τονίζεται η επίτευξη βιωσιμότητας, καθώς η ρομποτική συμβάλλει στη μείωση αποβλήτων και στη βελτιστοποίηση της χρήσης πόρων. Η μείωση κόστους τα καθιστά προσιτά σε περισσότερους κλάδους, ειδικά στις μικρές επιχειρήσεις.
Από περιοχή των Βαλκανίων, σύμφωνα με την έκθεση IFR, η Σλοβενία κατατάσσεται στην 9η θέση παγκοσμίως όσον αφορά την πυκνότητα ρομπότ στη βιομηχανία, με 306 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους. Αυτό την τοποθετεί μπροστά από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν 295 ρομπότ ανά 10.000 εργαζομένους.
Η Σλοβενία ηγείται με 880 νέα ρομπότ εγκατεστημένα το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 70% των συνολικών εγκαταστάσεων στην περιοχή.