Μετρώντας αντίστροφα, το ημερολόγιο δείχνει πως βρισκόμαστε 27 ημέρες μακριά από τα Χριστούγεννα. Ηδη όμως η ανυπομονησία των παιδιών για τα δώρα και την πολυπόθητη συνάντηση με τον αγαπημένο τους Αγιο μεγαλώνει, γι’ αυτό και τα πρώτα γράμματα στον Αϊ-Βασίλη έχουν ξεκινήσει να στέλνονται μέσω των ΕΛΤΑ στη διεύθυνση αποστολής, που δεν είναι άλλη από τη…. Λαπωνία.
Η αποστολή «απάντησης»
Συνολικά 32 χρόνια συμπληρώνει φέτος η δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Αϊ-Βασίλη», μια δράση που προέκυψε από τον όγκο των επιστολών με παραλήπτη τον Αγιο Βασίλη που άρχισαν μέσα στα χρόνια να συγκεντρώνονται στα απλά γραμματοκιβώτια. Και μπορεί στα τέλη της δεκαετίας του ’80 οι εργαζόμενοι των Ελληνικών Ταχυδρομείων να ξεκίνησαν δειλά δειλά την προσπάθεια να απαντηθούν τα γράμματα των παιδιών, από το 1991 και μετά ξεκίνησε όμως η οργανωμένη συλλογή των επιστολών προς τον Αγιο και η αποστολή «απάντησης» σε όλα τα παιδιά που είχαν σημειώσει το όνομα και τη διεύθυνσή τους στον φάκελο.
Οπως επισημαίνει μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας των ΕΛΤΑ, Λάζαρος Λαζαρίδης, η δράση «Γράψε ένα γράμμα στον Αγιο Βασίλη» αποτελεί σταθερό σημείο αναφοράς κάθε Χριστούγεννα. «Είναι η μεγαλύτερη δράση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στην οποία, λόγω του όγκου και των απαιτήσεων, συμμετέχουν όλοι οι άνθρωποι των ΕΛΤΑ».
Παρόλο που στην πραγματικότητα αυτά τα γράμματα δεν είναι εύκολο να μετρηθούν με ακρίβεια, οι πιστοί βοηθοί του Αϊ-Βασίλη υπολογίζουν πως πέρυσι συγκέντρωσαν περίπου 100.000 γράμματα και απάντησαν σε 80.000 από αυτά, σε όσα, δηλαδή, είχαν σωστά γραμμένα τα στοιχεία του αποστολέα έξω από τον φάκελο. «Ο όγκος των γραμμάτων που συγκεντρώνεται μας συγκινεί και μας ενεργοποιεί, καθώς καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να απαντήσουμε σε όσο το δυνατόν περισσότερα. Φέτος, δεδομένου ότι είμαστε στην αρχή της δράσης, με χαρά υποδεχόμαστε ήδη τα πρώτα γράμματα και αναμένουμε ακόμα μεγαλύτερες ροές. Καλούμε λοιπόν τους φίλους μας να μπούνε έγκαιρα στο hohoho.elta.gr για να δουν πώς να γράψουν γράμμα στον Αγιο Βασίλη και πώς να το ταχυδρομήσουν ώστε να λάβουν την απάντηση των ΕΛΤΑ».
Τι ζητάνε
Και μπορεί τα γράμματα να ξεκινούν πάντα με τον ίδιο τρόπο, «Αγαπημένε μου Αγιε Βασίλη», από κει και πέρα όμως, μέσα στις τρεις δεκαετίες που υλοποιείται η συγκεκριμένη χριστουγεννιάτικη δράση, το περιεχόμενο αρχίζει να διαφοροποιείται.
«Τα παιδιά ζητάνε τα αγαπημένα τους παιχνίδια, που χρόνο με τον χρόνο γίνονται όλο και πιο ηλεκτρονικά. Ζητούν πια κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας, tablets και επώνυμα ρούχα» σημειώνει ο διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας των ΕΛΤΑ. Εκτός αυτού βέβαια, προσθέτει, τα παιδιά γράφουν για θέματα που απασχολούν την οικογένειά τους: ανεργία, οικονομικές δυσκολίες, θέματα υγείας ή κάποια απώλεια. «Επιπλέον, όλη η επικαιρότητα περνάει μέσα από τα γράμματα των παιδιών. Ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, ο κορωνοϊός ήταν θέματα που απασχόλησαν τα παιδιά και όλα είχαν μία ευχή για τους συνανθρώπους τους που δοκιμάζονται».
Στα γραμματοκιβώτια, ωστόσο, ανάμεσα στα γράμματα των μικρών παιδιών οι άνθρωποι των ταχυδρομείων βρίσκουν κι εκείνα που είναι γραμμένα από ενηλίκους, κάποια από τα οποία είναι γράμματα εκ μέρους των παιδιών τους που είναι μικρά ή ακόμα και αγέννητα. Τα πλέον συγκινητικά όμως, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, είναι τα γράμματα που γράφουν οι μεγάλοι ανώνυμα, ως μια μορφή ψυχοθεραπείας. «Εκεί βρίσκεται συχνά η θλίψη, η βαθιά δυσκολία, η απελπισία και η μοναξιά. Αλλες φορές πάλι, τα γράμματα των ενηλίκων είναι γεμάτα ευχές, προσδοκίες και όνειρα».