Η μεγάλη ανάπτυξη στην τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί νέα μεγάλη στροφή προς τα πυρηνικά για εμπορική χρήση κυρίως στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες όπου αρχίσει να εκδηλώνεται ανάλογο ενδιαφέρον, όπως η Ιταλία.

Συμφωνίες

Τους τελευταίους μήνες, εταιρείες-κολοσσοί όπως η Microsoft, η Google και η Amazon υπέγραψαν συμφωνίες για την επαναλειτουργία αντιδραστήρων ή για τη λειτουργία νέων με στόχο να καλυφθεί η τεράστια ζήτηση για ενέργεια που προκαλούν οι επενδύσεις τους στην τεχνητή νοημοσύνη.

Αυτό έχει δημιουργήσει ευρύτερο ενδιαφέρον όσον αφορά τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας για εμπορικούς σκοπούς, αλλά και ανησυχίες για την τεχνολογία.

Φθηνός ηλεκτρισμός

Η πυρηνική ενέργεια υπόσχεται φθηνό ηλεκτρισμό με χαμηλές εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα. Ενέχει όμως και κινδύνους όπως έχει αποδειχτεί από ατυχήματα στο παρελθόν αλλά και αποθηκευτικούς χώρους για τα απόβλητα των καυσίμων.

Για να λειτουργήσει η τεχνητή νοημοσύνη απαιτούνται τεράστιες ποσότητες ενέργειας που διοχετεύονται σε κέντρα δεδομένων (data centers). Η Goldman Sachs προέβλεψε φέτος ότι αυτές οι «φάρμες με σέρβερ» στα κέντρα δεδομένων θα απαιτούν έως το 2030 το 8% της συνολικής ποσότητας ηλεκτρισμού που παράγεται σε όλες τις ΗΠΑ. Για λόγους σύγκρισης, το ποσοστό αυτό το 2022 ήταν μόλις 3%. Πλέον, στις ΗΠΑ υπάρχει σχέδιο για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050.

Ανάγκες

Οι ανάγκες των κέντρων δεδομένων για τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν έναν από τους βασικότερους παράγοντες για την αύξηση των τιμών της ενέργειας στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες όπου αναπτύσσονται συνεχώς τέτοιες τεχνολογίες.

Οι κινήσεις τριών από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ είναι ενδεικτικές του ενδιαφέροντος που υπάρχει.

Η Microsoft προχώρησε σε συμφωνία με την εταιρεία πυρηνικών για εμπορικούς σκοπούς, την Constellation Energy Corporation, για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα κέντρα δεδομένων της από την επανεκκίνηση πυρηνικού αντιδραστήρα στο Three Mile Island της Πενσιλβάνια.

Πρόκειται για επανεκκίνηση της μονάδας 1 του Three Mile Island έως το 2028, η οποία λειτουργούσε για δεκαετίες πριν κλείσει για οικονομικούς λόγους πριν από πέντε χρόνια.

Η Google

Η Google προχώρησε σε συμφωνία για την αγορά ενέργειας από στόλο μίνι πυρηνικών αντιδραστήρων με στόχο την εκμετάλλευσή της στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Η Google παρήγγειλε έως επτά μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες (SMR) από την Kairos Power. Ο πρώτος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως το 2030.

H Amazon

Η Amazon προχωρά στην απόκτηση μεριδίου στην αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης πυρηνικών X-energy. Πρόκειται για επένδυση με στόχο την ανάπτυξη των επονομαζόμενων μικρών αρθρωτών αντιδραστήρων (Small Modular Reactors –SMRs). Στόχος η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων της Amazon.

Η Ιταλία.

Η κυβέρνηση της Ιταλίας ξεκίνησε διαβουλεύσεις για τη σύσταση κρατικής εταιρείας που θα μπορούσε να κατασκευάζει πυρηνικούς αντιδραστήρες στη χώρα. Οι διαβουλεύσεις γίνονται με την ενεργειακή Enel, την κατασκευαστική Ansaldo και την αμυντική Leonardo. Οι σταθμοί πυρηνικής ενέργειας απαγορεύονται στην Ιταλία ύστερα από δημοψηφίσματα το 1987 και το 2011. Ομως η Ρώμη σχεδιάζει να παρουσιάσει νέους κανόνες που θα επιτρέπουν τη χρήση νέων τεχνολογιών πυρηνικής ενέργειας και εξετάζει να άρει την απαγόρευση.

Οι ανησυχίες.

Από όλες αυτές τις προσπάθειες δεν λείπουν και οι αντιδράσεις. Οι ανησυχίες στις ΗΠΑ αφορούν την παλαιότητα μεγάλου μέρος τέτοιων υπαρχόντων εγκαταστάσεων. Από τους 94 αντιδραστήρες που βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία στις ΗΠΑ μόνο οι τέσσερις έχουν ηλικία κάτω των τριάντα ετών, σύμφωνα με στοιχεία του περιοδικού «Fortune». Επίσης υπάρχουν παραδοσιακά αντιδράσεις από κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις τόσο για τις ίδιες τις εγκαταστάσεις των πυρηνικών όσο και την αποθήκευση των αποβλήτων τους.