5.000 μαθητές εκπαιδεύονται να μετακινούνται με ποδήλατο αλλά και γενικά στην κυκλοφοριακή αγωγή!
Πρόκειται για το πρωτοποριακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας «Ποδηλατώντας στο ΕΣΠΑ της Πόλης μου», που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση 5.000 μαθητών της Θεσσαλίας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας.
Η ίδια η Περιφέρεια αποκαλεί το πρόγραμμα πρωτοποριακό και μάλλον δεν έχει άδικο.
Συνολικά στην Ελλάδα οι ελληνικές πόλεις υστερούν στον τομέα της προώθησης της Βιώσιμης Κινητικότητας αλλά και της εκπαίδευσης των μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής. Ούτε τα αρμόδια υπουργεία (Παιδείας, Μεταφορών) ούτε κάποιος άλλος φορέας έχει σκεφτεί να υλοποιήσει ένα τέτοιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία όλης της χώρας.
Και βέβαια το ερώτημα είναι μα πότε θα το σκεφτούν;
Δεν έχουμε κλιματική κρίση; Δεν ασχολούμαστε όλοι καθημερινά με την κλιματική αλλαγή; Δεν έχουμε αντιληφθεί την ασφυξία από τα αυτοκίνητα; Δεν γνωρίζουμε ότι όλη η ζωή μας είναι αυτοκινητοκεντρική;
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν το πρόγραμμα «Ποδηλατώντας στο ΕΣΠΑ της Πόλης μου» – το οποίο παρουσιάστηκε προ ημερών – είναι και πρωτοποριακό και ελπιδοφόρο και θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση. Στη Θεσσαλία αλλάζουν την κουλτούρα μετακίνησης και ξεκινούν από τα παιδιά!
Τη σημασία της προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας και της κυκλοφοριακής αγωγής στις νέες γενιές, επισήμανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε για την παρουσίαση του έργου «Ποδηλατώντας στο ΕΣΠΑ της Πόλης μου», που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση 5.000 μαθητών της Θεσσαλίας σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και ασφάλειας.
Αλλάζουν την κουλτούρα μετακίνησης
«Σκοπεύουμε να φέρουμε το ποδήλατο κοντά στους μαθητές σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας και την πολύτιμη συμβολή της συνεργάτιδάς μας, κυρίας Εύης Ευάγγελου, -εκπαιδεύτριας του προγράμματος» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
«Η ποδηλασία δεν είναι απλώς ένας τρόπος μετακίνησης, αλλά μια ολόκληρη κουλτούρα που σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι ευρέως διαδεδομένη.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, η διαμόρφωση των δρόμων εξυπηρετεί πρωτίστως τα αυτοκίνητα, δευτερευόντως τους πεζούς και τέλος τα ποδήλατα.
Αυτό όμως πιστεύω ότι μπορεί να αλλάξει. Η ενίσχυση της χρήσης του ποδηλάτου μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην κοινωνία μας, τόσο σε επίπεδο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όσο και σε ζητήματα υγείας και βιώσιμης κινητικότητας» συμπλήρωσε.
Με αυτή τη δράση, είπε ο Περιφερειάρχης, «στόχος είναι να φέρουμε το ποδήλατο κοντά στους μαθητές, να τους διδάξουμε πώς να το χρησιμοποιούν με ασφάλεια και υπευθυνότητα και να τους εμπνεύσουμε να υιοθετήσουν μια σωστή κουλτούρα ποδηλασίας.
Με τη σταδιακή υποστήριξη και προσαρμογή των πόλεων, ευελπιστούμε ότι η ποδηλασία θα ενσωματωθεί περισσότερο στην καθημερινότητά μας, αλλάζοντας θετικά τις συνήθειες μετακίνησης και την ποιότητα ζωής μας».
Σχολιάζοντας δε την απάντηση μαθήτριας σε σχετικό ερωτηματολόγιο που διανεμήθηκε στα σχολεία και την επιθυμία της για «περισσότερους και ασφαλείς ποδηλατοδρόμους», ανέφερε ότι «η Περιφέρεια μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης χρηματοδοτεί τους δήμους για οδικές παρεμβάσεις που βελτιώνουν την μετακίνηση των πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό ο Περιφερειάρχης, ανέφερε τα ποσά που έχουν δεσμευτεί για την χρηματοδότηση έργων στους δήμους της Θεσσαλίας:
Δήμος Λαρισαίων: 44,5 εκατομμύρια ευρώ
Δήμος Βόλου: 32,7 εκατομμύρια ευρώ
Δήμος Τρικκαίων: 22,8 εκατομμύρια ευρώ
Δήμος Καρδίτσας: 19,9 εκατομμύρια ευρώ
Για το πρόγραμμα και για τη συνεργασία της Περιφερειακής Εκπαίδευσης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με στόχο τη διαμόρφωση μιας ποδηλατικής κουλτούρας στους μαθητές μίλησε και η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Βασιλική Ζιάκα επισημαίνοντας πως το «το σχολείο είναι ο ιδανικός χώρος για να καλλιεργήσουμε την αγάπη για το ποδήλατο, συνδέοντας τη βιωματική μάθηση με τις αρχές της βιωσιμότητας και της υγείας». Αυτό το πρωτοποριακό πρόγραμμα, τόνισε, έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει τους μαθητές στο πώς να κινούνται με ασφάλεια χρησιμοποιώντας το ποδήλατο. Μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, το πρόγραμμα θα εκπαιδεύσει 5.000 παιδιά σε όλη τη Θεσσαλία».
Από την πλευρά της η Υπεύθυνη Εκπαιδεύτρια του Προγράμματος «Ποδηλατώντας στο ΕΣΠΑ της Πόλης μου» Εύη Ευαγγέλου εξήρε την πρωτοβουλία της Περιφέρειας και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό της λέγοντας πως η δράση «έρχεται να καλύψει κρίσιμες ανάγκες στην εκπαίδευση των μαθητών των πόλεων της Θεσσαλίας. Αποτελεί μια ακόμη απόδειξη της δέσμευσης του Περιφερειάρχη για την προώθηση του ποδηλάτου ως μέσο ψυχαγωγίας, άθλησης και μετακίνησης, αναγνωρίζοντας τη θετική του συμβολή τόσο στη σωματική και ψυχική υγεία των πολιτών, όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος».