Αυτή την εβδομάδα έγιναν πολύωρες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία.

Την Πέμπτη αυτές οι διακοπές ξεπέρασαν τις 12 ώρες στις περισσότερες περιοχές ενώ ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και τις επόμενες ημέρες.

Το πρόβλημα προέκυψε μετά τον μαζικό βομβαρδισμό ενεργειακών υποδομών όλης της χώρας την Πέμπτη.

Οι Αρχές δεν ανακοίνωσαν τους ακριβείς στόχους που επλήγησαν, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι μπορεί ανάμεσα στους στόχους να είναι υποδομές που συνδέονται με εργοστάσια παραγωγής ατομικής ενέργειας.

Οχι δηλαδή τα εργοστάσια καθεαυτά αλλά τα σημεία από τα οποία βγαίνει η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια προκειμένου να πάει στον καταναλωτή.

Εξάλλου πρόκειται για μια εξέλιξη, οι μαζικοί βομβαρδισμοί ενεργειακών υποδομών,

για την οποία υπήρχαν πληροφορίες εδώ και εβδομάδες ενώ και σήμερα οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ουκρανίας κάνουν λόγο για εκατοντάδες πυραύλους που έχει κατασκευάσει και συσσωρεύσει η ρωσική πλευρά και τους οποίους σκοπεύει να χρησιμοποιήσει κατά ενεργειακών στόχων στην Ουκρανία. Συνεπώς, ανάλογα χτυπήματα αναμένεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Τα ενεργειακά δίκτυα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές ύστερα από δύο χρόνια συνεχόμενων βομβαρδισμών.

Η επίθεση της Πέμπτης ήταν η 11η μόνο για φέτος.

Στελέχη αρμόδιων υπηρεσιών λένε ότι ακόμα ένας ή δύο τέτοιοι βομβαρδισμοί και το δίκτυο μπορεί να καταρρεύσει εντελώς. Μεγάλο μέρος των Ουκρανών αλλά και οι Αρχές ετοιμάζονται για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στα χωριά οι άνθρωποι προμηθεύονται ξύλα ενώ στις πόλεις πολλά μαγαζιά έχουν αγοράσει γεννήτριες βενζίνης ή πετρελαίου.

Στα διαμερίσματα εκείνοι που έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράζουν συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας – μεγάλες μπαταρίες, οι οποίες φορτίζουν γρήγορα και μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες ενός νοικοκυριού για 3 ως 12 ώρες, ανάλογα το μοντέλο. Εχουν εισαχθεί δεκάδες χιλιάδες τέτοια συστήματα στην Ουκρανία τις τελευταίες εβδομάδες.

Παράλληλα οι Αρχές ξανανοίγουν τα «σημεία ανθεκτικότητας»,

δηλαδή τους δημόσιους χώρους που έχουν θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα για να μπορούν οι πολίτες να έρχονται, να φορτίζουν τις συσκευές τους, να κάθονται στη ζέστη, να ζεσταίνουν φαγητό ή γάλα για το παιδί τους. Τέτοια σημεία υπάρχουν σε όλες τις γειτονιές και είχαν δημιουργηθεί πέρυσι τον χειμώνα, όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ξανά τις ενεργειακές υποδομές.

Πέρυσι δεν είχαν «δοθεί άδειες για να χτυπάνε με ATACMS εντός ρωσικού εδάφους»

και παρ’ όλ’ αυτά τα χτυπήματα κατά των ενεργειακών υποδομών δεν διέφεραν από τα φετινά. Αυτό τονίζουν οι Ουκρανοί λέγοντας ότι τα επιχειρήματα περί «απάντησης» είναι άλλο ένα ψέμα του Πούτιν προκειμένου να δικαιολογήσει την εγκληματική του πολιτική, η οποία στοχεύει κατεξοχήν στη δημιουργία συνθηκών που θα κάμψουν ψυχολογικά τους Ουκρανούς. Εξάλλου οι Ρώσοι προετοιμάζονται εδώ και μήνες για αυτές τις επιθέσεις, πολύ πριν δοθεί η άδεια για τα ATACMS.

Εκτός από τους στόχους μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας,

οι Ρώσοι, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχείρησαν να πλήξουν αποθήκες φυσικού αερίου, χωρίς να πετύχουν τον στόχο τους. Γενικότερα από τους περίπου 90 πυραύλους που εξαπέλυσαν, οι 12 κατάφεραν να βρουν τον στόχο τους, αναφέρουν οι Ουκρανοί. Τα σημεία στα οποία προκάλεσαν ζημιές ήταν τα σημεία στα οποία δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα φυσική ασπίδα προστασίας, δηλαδή προστατευτικά έργα τα οποία καλύπτουν τις εγκαταστάσεις. Σε άλλα σημεία αυτή η προστασία υπήρχε και προστάτεψε αποτελεσματικά τις εγκαταστάσεις.