Τον γύρο του διαδικτύου κάνει τις τελευταίες ώρες ένα βίντεο από τη Συρία. Σε αυτό φαίνονται τζιχαντιστές να γκρεμίζουν άγαλμα του Μπασέλ αλ Άσαντ, του αδερφού του νυν προέδρου της χώρας.

Το περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε το Σάββατο (30/11), καθώς οι αντάρτες που αντιτίθενται στον Μπασάρ αλ Άσαντ, έφτασαν αιφνιδιαστικά στο Χαλέπι, σαρώνοντας ότι βρουν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας.

Αφού ο συριακός στρατός δήλωσε ότι ετοιμάζει αντεπίθεση, οι αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν αντάρτες στην πόλη, σύμφωνα με την εφημερίδα al-Watan. Ένα πλήγμα προκάλεσε θύματα στην πλατεία Βασιλεία του Χαλεπιού, δήλωσε κάτοικος στο Reuters.

Ο Μπασέλ αλ Άσαντ θεωρούνταν ως ο πιθανός διάδοχος του πατέρα του, Χαφέζ αλ Άσαντ, πριν από τον θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1994. Το 2000 ο Μπασάρ αλ Άσαντ έγινε πρόεδρος της Συρίας μετά τον θάνατο του πατέρα του.

Δείτε το βίντεο με τους τζιχαντιστές να γκρεμίζουν το άγαλμα στη Συρία

Το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού στα χέρια τζιχαντιστών

Σημειώνεται ότι τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του, κατά τη διάρκεια κεραυνοβόλας εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 320 ανθρώπους, ανέφερε ΜΚΟ χθες (30/11), με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει ανησυχία.

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες», με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.

«Πιθανόν» ρωσικός αεροπορικός βομβαρδισμός έπληξε «πολιτικά αυτοκίνητα» σε τομέα του Χαλεπιού που ελέγχεται από αντάρτες, σκοτώνοντας 16 άμαχους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το εύρος των μαχών είναι το μεγαλύτερο εδώ και χρόνια στη Συρία, όπου ξέσπασε καταστροφικός πόλεμος το 2011, στον οποίο ενεπλάκησαν διάφορες παρατάξεις με την υποστήριξη περιφερειακών και μεγάλων δυνάμεων, καθώς και ξένες χώρες απευθείας.

Χάρη κυρίως στη στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας, του Ιράν και της Χεζμπολά του Λιβάνου, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ άρχισε από το 2015 αντεπίθεση που του επέτρεψε να ανακαταλάβει προοδευτικά το μεγαλύτερο μέρος της χώρας και το 2016 όλη την πόλη του Χαλεπιού.

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη, την ημέρα που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στη Χεζμπολά και το Ισραήλ στον Λίβανο, έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού.

Κατέλαβαν δεκάδες κοινότητες προτού μπουν την Παρασκευή (29/11) στην πόλη του Χαλεπιού.