Ενα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ μετά τη νίκη του στις εκλογές, στις αρχές του μήνα, ήταν να ονομάσει δύο μη εκλεγμένους μεγιστάνες, τον Ιλον Μασκ και τον Βιβέκ Ραμασβάμι, ως επικεφαλής του νεοσύστατου υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας.

Το ακρωνύμιό του DOGE είναι ήταν κάτι σαν αστείο για εκείνους που ασχολούνται με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, μεταξύ των οποίων και ο Τραμπ.

Ομως το βασικό καθήκον τους είναι να αναδιοργανώσουν την ομοσπονδιακή γραφειοκρατία και να διαμορφώσουν μια νέα ομάδα γύρω από την εξουσία: ο Τύπος τούς έχει δώσει ήδη όνομα – broligarchs, μια αδελφότητα ολιγαρχών της τεχνολογίας και της οικονομίας οι οποίοι πλέον συμμετέχουν στη διακυβέρνηση και εμφανίζονται αδιάφοροι ή ακόμα και απροκάλυπτα εχθρικοί προς τις δημοκρατικές παραδόσεις.

Στις τάξεις των broligarchs περιλαμβάνεται επίσης ο συνιδρυτής της PayPal, εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, και της Palantir (που ειδικεύεται σε πλατφόρμες λογισμικού για ανάλυση μεγάλων δεδομένων) Πίτερ Τίελ, ο οποίος είναι μέντορας και κύριος δωρητής της πολιτικής καριέρας του νεοεκλεγέντος αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς. Στην ομάδα συμμετέχουν ακόμα οι μεγιστάνες Μαρκ Aντρίσεν και Ντέιβιντς Σακς, οι οποίοι ήταν εκ των σημαντικότερων δωρητών της εκστρατείας του Τραμπ.

Ο Μασκ, βέβαια, είναι ο σημαντικότερος εκπρόσωπός τους, καθώς εμφανίζεται στο πλευρό του Τραμπ, ήταν παρών στις συζητήσεις του με ξένους ηγέτες και, σύμφωνα με τους «New York Times», συναντήθηκε μυστικά με τον πρεσβευτή του Ιράν στις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να «εκτονώσει τις εντάσεις». Ακόμα και κάποιοι στο επιτελείο του Τραμπ ανησυχούν ότι ο Μασκ ενεργεί ως «συμπρόεδρος» ανέφερε η «Washington Post».

Η εντυπωσιακά γρήγορη επικράτηση των broligarchs τόσο στο μέτωπο της εξωτερικής όσο και στην εσωτερική πολιτική έχει αιφνιδιάσει πολλούς παρατηρητές, σημειώνει το περιοδικό «Atlantic». Αν και μερικοί από αυτούς είχαν αντιταχθεί στο παρελθόν στον Τραμπ λόγω της μεταναστευτικής ή δασμολογικής πολιτικής του, συμμερίζονται μαζί του την πολιτική ατιμωρησίας: την ιδέα ότι ορισμένοι άνδρες πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου. Αυτή η προκλητική απόρριψη κάθε περιορισμού και υποχρέωσης προς τις κοινωνίες που τους έκαναν πλούσιους είναι κοινή μεταξύ των υπερπλούσιων του κόσμου, παρατηρεί η Μπρουκ Χάρινγκτον, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο κολέγιο Ντάρτμουθ και συγγραφέας του βιβλίου «Κεφάλαιο χωρίς σύνορα».

Ο Τραμπ είναι αυτός που είπε, όταν κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση, «όταν είσαι διάσημος, σε αφήνουν να το κάνεις», δείχνοντας ότι πίστευε ξεκάθαρα πως βρίσκεται υπεράνω του νόμου. Οι broligarchs το πιστεύουν βαθιά – τέτοιες ιδέες που δημιουργούν την αίσθηση υπερ-ηρώων έχουν διαποτίσει την κουλτούρα της Silicon Valley. Πέρυσι, ο Αντρίσεν δημοσίευσε ένα μανιφέστο για τους «Τεχνολογικούς υπερανθρώπους», που είναι έτοιμοι να «νικήσουν τους δράκους». Αυτές τις απόψεις διακηρύσσει εδώ και καιρό και ο Ιλον Μασκ, όπως η πεποίθησή του ότι οι «ιδιοφυείς έχουν καθήκον να κάνουν παιδιά», απόψεις που μπορούν να εξηγήσουν γιατί τον Σεπτέμβριο αναδημοσίευσε έναν ισχυρισμό ότι «μια δημοκρατία ανδρών υψηλού status» θα ήταν ανώτερη από τη σημερινή δημοκρατία.

Το κρυπτονόμισμα είναι η οικονομική μηχανή του πολιτικού εγχειρήματος των broligarchs. Eπί αιώνες τα κράτη ορίζονται από δύο μονοπώλια: πρώτον, σχετικά με τη νόμιμη χρήση βίας (μέσω του στρατού και της αστυνομίας) και, δεύτερον, τον έλεγχο του χρήματος.

Οι σημερινοί broligarchs προσπαθούν εδώ και καιρό να αποδυναμώσουν τον κυβερνητικό έλεγχο των παγκόσμιων οικονομικών.

Ο Tίελ σημειώνει στο βιβλίο του 2014 «Zero to One» ότι όταν αυτός, ο Μασκ και άλλοι ξεκίνησαν το PayPal «είχαμε μια μεγάλη αποστολή. Θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα νέο νόμισμα στο Διαδίκτυο για να αντικαταστήσει το αμερικανικό δολάριο».

Εάν καταφέρουν να καταστήσουν το κρυπτονόμισμα σημαντικό ανταγωνιστή ή αντικαταστάτη του δολαρίου, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να είναι τεράστια, μια και το αμερικανικό νόμισμα αποτελεί και το αποθεματικό νόμισμα του κόσμου μας – ένα παγκόσμιο μέσο ανταλλαγής.

Η υπονόμευση του δολαρίου θα μπορούσε να κάνει ακόμα πιο πλούσιους τους oligarchs που κατέχουν τεράστια ποσά σε κρυπτονομίσματα, αλλά επίσης θα αποδυνάμωνε τις ΗΠΑ και πιθανότατα θα αποσταθεροποιήσει την παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο ο Τραμπ, παρά τη δέσμευσή του να «κάνει την Αμερική ξανά σπουδαία», φαίνεται πλέον να συμφωνεί πλήρως με την ατζέντα αυτών των μεγιστάνων και τώρα εξετάζει υποψηφίους για έναν ρόλο «τσάρου των κρυπτονομισμάτων».