Η ανακοίνωση υποστήριξης προς τον Σαρακιώτη και τον Αποστολάκη υπογράφηκε από τους 6 βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας αρκετούς να υποθέσουν πως ο Πέτρος Παππάς, ο οποίος κρατάει αποστάσεις από το Κίνημα Δημοκρατίας, μπορεί τελικά να ακολουθήσει τους υπόλοιπους. Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, καθώς ο Παππάς επιλέγει την «αυστηρή» ουδετερότητα. Πράγμα που τον βγάζει, τουλάχιστον σ’ αυτήν τη φάση, από την εξίσωση του σχηματισμού κοινοβουλευτικής ομάδας με αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη – η οποία θα χρειαστεί τουλάχιστον 2 με 3 ανεξάρτητους για να σχηματιστεί, αν δεν υπάρχουν άλλες αποχωρήσεις.

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ

Ακόμα όμως και να μην υπάρξει ΚΟ, πρόβλημα ιδιαίτερο δεν υπάρχει για τον Κασσελάκη. Ο οποίος συνεχίζει να διαμορφώνει το Κίνημα Δημοκρατίας αδιαμεσολάβητα, παίρνοντας τη γνώμη των μελών του και για το σύμβολο του κόμματος: όσοι θέλουν, μπορούν να μπουν στη σχετική ιστοσελίδα και, ως μέλη, να κάνουν προτάσεις που να αφορούν το σήμα. Τα επικρατέστερα, με τη σειρά τους, θα μπουν σε ψηφοφορία στη βάση. Η τελική δομή του κόμματος θα επικυρωθεί στις αρχές του νέου χρόνου, στο Ιδρυτικό Συνέδριο – αν και μπορεί κανείς να φανταστεί πως ούτε Κεντρική Επιτροπή θα υπάρχει ούτε Πολιτική Γραμματεία.

ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΒΕΤΟ

Πολλοί ξαφνιάστηκαν με τη σκληρή στάση του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία, με τη Ρένα Δούρου να ζητάει από την κυβέρνηση να βάλει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, εφόσον δεν σέβεται τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η στάση είναι σκληρή από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ – εκείνοι, που έφεραν τη Συμφωνία, θέλουν να τηρείται κατά γράμμα. Ετσι ώστε να έρθουν όλοι προ των ευθυνών τους, τόσο η κυβέρνηση στα Σκόπια που δεν σέβεται τους όρους, όσο και η κυβέρνηση στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με τη Δούρου, «όλα αυτά τα χρόνια φερόταν σαν να μην υπήρχε η Συμφωνία και δεν φρόντισε να θωρακίσει τα συμφέροντά μας κυρίως σε διμερές επίπεδο».

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να είναι παρόντες παντού – και αυτό αφορά και τις πλημμύρες της κακοκαιρίας. Το ΠΑΣΟΚ έστειλε τον Παναγιώτη Δουδωνή στη Λήμνο για αυτοψία, ενώ ο Ανδρουλάκης τηλεφώνησε στη δήμαρχο του νησιού Ελεονώρα Γεώργα και στον δήμαρχο Ρόδου Αλέξανδρο Κολιάδη. Σχετικά τηλεφωνήματα έκανε και ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε σύσκεψη για το θέμα, όπου εκτός του προέδρου συμμετείχαν ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Διονύσης Καλαματιανός, ο Γιώργος Καραμέρος και ο Μίλτος Ζαμπάρας. Ενδεικτικό και του ποιοι βουλευτές βαίνουν προς αξιοποίηση, αν και η μόνη θέση που έχει κλείσει είναι αυτή του γραμματέα.