Ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα στη Γαλλία, «το Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (Αριστερά-Κεντροαριστερά) και ο «Εθνικός Συναγερμός» (λεπενική ακροδεξιά) θα ανατρέψουν την κυβέρνηση Μπαρνιέ που τη στηρίζει συμμαχία Κέντρου-Κεντροδεξιάς, δηλαδή Μακρονικών και εναπομεινάντων Γκωλικών.
Πρακτικά, αυτό θα σήμαινε για τα καθ’ ημάς συμμαχία όλων των κομμάτων – από το ΠαΣοΚ ως το ΚΚΕ στα Αριστερά και από την Ελληνική Λύση ως τους Σπαρτιάτες στα Δεξιά – εναντίον της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία στηρίζει η ΝΔ, δηλαδή πολιτική συμμαχία αντίστοιχη με τη γαλλική που όμως παριστάνει το ενιαίο κόμμα.
Η ατυχής έμπνευση του Γάλλου προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εθνικές εκλογές μετά την αποτυχία του κόμματός του στις ευρωεκλογές είχε σαν αποτέλεσμα να απισχνανθεί η κοινοβουλευτική του στήριξη· έδειξε όμως και κάτι πολύ χειρότερο για τον ίδιο: ότι το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν πιάνει ταβάνι» σε ποσοστό κάτω από το 35%: μετά την θριαμβευτική ανάδειξη του σε πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές με 30%, στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν, παρά τον αέρα του νικητή, ο «Εθνικός Συναγερμός» έμεινε καθηλωμένος στο 33%.
Χειρότερο για τον Εμανουέλ Μακρόν γιατί αν γίνουν τώρα κοντά προεδρικές εκλογές όποιος είναι αντίπαλος της Μαρίν Λε Πεν στον δεύτερο γύρο –εκτός απροόπτου– κερδίζει. Ολοι λοιπόν οι κεντροαριστεροί-αριστεροί-κεντρώοι-κεντροδεξιοί «προεδροποιήσιμοι» της Γαλλίας ετοιμάζονται να ρίξουν τον Μακρόν και μετά ας κερδίσει ο καλύτερος. Εμείς τα ζήσαμε αυτά ως «στρατηγική Τσίπρα-Σαμαρά» εναντίον Γιώργου Παπανδρέου την περίοδο 2010-12· προσφέρουμε τα μοντέρνα φώτα μας στη χώρα του Διαφωτισμού – και τα επιτόκια δανεισμού: μόλις έγινε γνωστή η είδηση, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των ευρωπαϊκών χωρών αναπήδησαν.
Είναι αρκετοί οι θεωρούντες εαυτούς προεδροποιήσιμους, μεταξύ αυτών ο μωροφιλόδοξος «Γάλλος Τσίπρας» Ζαν-Λυκ Μελανσόν και ο προ δεκαετίας πρόεδρος σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, 70+ αμφότεροι, και καμιά δεκαριά άλλοι νεώτεροι. Γιατί να θέλει όμως και η Μαρί Λεπέν εκλογές; Υποθέτω ότι αφενός ελπίζει πως ο αλληλοσπαραγμός των πολλών υποψηφίων θα την ευνοήσει, αφετέρου δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ως το 2027, που θα γίνουν κανονικά προεδρικές εκλογές, δεν θα την έχει παραμερίσει ο διορισμένος από την ίδια πρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού, 28χρονος Ζορντάν Μπαντελά.
Θεωρητικά, θα μπορούσε ο Εμμανουέλ Μακρόν να καταφέρει να διευρύνει την «προεδρική πλειοψηφία» προς τους Σοσιαλιστές και τους Οικολόγους, αν βρεθεί συμβιβασμός που να ικανοποιεί τα πολλά φουσκωμένα «εγώ» που εμπλέκονται, μεταξύ αυτών και το δικό του, φυσικά. Μακάρι να γίνει γιατί με τόσους πολέμους στην περιοχή μας πάρα πολλά και σπουδαία εξαρτώνται από αν θα καταφέρουν αυτά τα «εγώ» να συναντηθούν στο «εμείς». Το έχουμε μεγάλη ανάγκη.