Τα δημοσιεύματα στη Γερμανία και η ανταπόκριση ξένων ΜΜΕ από το Βερολίνο ανεβάζουν τον πυρετό στην Ευρώπη. «Συναγερμός από τις γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών: Ετοιμάζεται παραπληροφόρηση και δολιοφθορά από τη Μόσχα για να επηρεάσουν τις εκλογές του Φεβρουαρίου» αναφέρει μεταξύ άλλων η ιταλική «Repubblica», που έχει ρεπορτάζ για τα στοιχεία της αντικατασκοπίας της Γερμανίας για τη σχετική αναφορά.

Η συγκεκριμένη έκθεση αναφέρει: «Η Μόσχα στοχεύει τους αναποφάσιστους και θέλει να σπείρει αμφιβολίες για την ίδια την εκλογική διαδικασία». Το Βερολίνο προετοιμάζει μια ομάδα εργασίας για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

«Ερχεται αυτό που όλοι φοβόντουσαν. Η Γερμανία κινδυνεύει με εισβολή από τη φονική ρωσική μηχανή προπαγάνδας από τώρα έως τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου. Το Verfassungsschutz, η γερμανική ΚΥΠ, έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό. Η εκστρατεία για τις πολιτικές εκλογές του 2025, τις πιο σημαντικές στην Ευρώπη, κινδυνεύει να μολυνθεί από προσπάθειες επηρεασμού ξένων δυνάμεων. Μετά την πρόσφατη παρέμβαση στις εκλογές στη Μολδαβία και τη Ρουμανία, είναι σαφές ότι η Ρωσία στοχεύει στον μεγάλο στόχο» συνεχίζουν οι ανταποκρίσεις.

«Η σοβαρότητα των απειλών οδήγησε ακόμα και το Βερολίνο να δημιουργήσει μια ομάδα που θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει την παρέμβαση της Μόσχας και να συντονιστεί με ομοσπονδιακές και περιφερειακές υπηρεσίες για να εξουδετερώσει τις επιθέσεις και τους χειρισμούς του Κρεμλίνου. Πρέπει να προετοιμαστούμε», αναφέρεται στο Gefährdungsanalyse», «με στόχο την αναχαίτιση φαινομένων όπως η παραπληροφόρηση, η δολιοφθορά, η κατασκοπεία και οι κυβερνοεπιθέσεις».

Το έγγραφο ανάλυσης κινδύνου, που ονομάζεται Gefährdungsanalyse, υπογραμμίζει την ανάγκη προετοιμασίας για μια σειρά στοχευμένων ενεργειών. Αυτές περιλαμβάνουν εκστρατείες απαξίωσης, χειραγώγηση της κοινής γνώμης και προσπάθειες διχασμού της γερμανικής κοινωνίας, ειδικά για να αποδυναμωθεί η υποστήριξη προς το Κίεβο στη σύγκρουση με τη Μόσχα.

Μαζί με τον πόλεμο, η Ρωσία έχει επεκτείνει επιθετικά τη διάδοση (φιλο)ρωσικών και αντιδυτικών αφηγήσεων από το 2022 και η ίδια λέει ότι βρίσκεται σε έναν «πόλεμο πληροφοριών», επισημαίνει η «Handelsblatt».

«Ο στόχος των παραγόντων πίσω από αυτό είναι να δημιουργήσουν ή να εμβαθύνουν ανασφάλειες και γραμμές διχασμού στη γερμανική κοινωνία, να μειώσουν την προθυμία να υποστηρίξουν την Ουκρανία και, υπό αυτή την έννοια, να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις. Τα θέματα που καλύπτονται επανειλημμένα περιλαμβάνουν την κλιμάκωση της κυριαρχίας της Ρωσίας, την υποτιθέμενη “ρωσοφοβία”, ζητήματα ενέργειας και οικονομικής κατάστασης, ψευδείς ισχυρισμούς για την Ουκρανία και επιθέσεις σε πολιτικούς και ανθρώπους στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το κοινοβούλιο» τονίζει το γερμανικό site Verfassungsschutz.