Τη «βεντάλια» των προκλήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη άνοιξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος βάζοντας στην εξίσωση τη νέα κατάσταση στις ΗΠΑ μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε πολλές φορές υπουργός καθώς και αντιπρόεδρος τριών κυβερνήσεων, με συσσωρευμένη πείρα από τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους, έκρουσε τα «καμπανάκια» του κινδύνου για τη Γηραιά ήπειρο.

Έχοντας μεγάλη πείρα υπηρετώντας από θέσεις ευθύνης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη

«Η Ευρώπη όχι απλά υπνοβατεί αλλά τώρα οι υπνοβάτες της Ευρώπης δεν προχωράνε και αυτό γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο» σημείωσε από το βήμα του 4ου OT FORUM με νόημα και έφερε ως παράδειγμα τον γαλλογερμανικό άξονα που μετατρέπεται σε «άξονα δύο προβληματατικών χωρών».

Δεύτερη ημέρα του OT FORUM με τον Ευάγγελο Βενιζέλο καλεσμένο.

Η κρίση στη Γαλλία

Με παράδειγμα την Ελλάδα, βίωσε μια δεκαετή κρίση που άφησε πολλά τραύματα στη χώρα, είπε μετά από αυτό «δεν διαλύθηκε θεσμικά και πολιτικά» και διέκρινε και μια πτυχή που αποτελεί παράδειγμα: «Γίναμε ένα εργαστήριο για την Ευρώπη για την αντιμετώπιση κρίσεων» ανέφερε στρέφοντας το βλέμμα του στο σήμερα και τη Γαλλία.

«Θα ήταν λογικό για τους Γάλλους υπουργούς Οικονομικών να μελετούν την Ελλάδα» είπε με την κυβέρνηση Μπαρνιέ να βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. «Ο Γάλλος πρωθυπουργός ουσιαστικά πρότεινε ένα εσωτερικό μνημόνιο» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με την κρίση χρέους να έχει επισκεφτεί την Γαλλία.

Κάνοντας τον παραλληλισμό Γαλλίας – Ελλάδας υποστήριξε πως «η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε πιο ώριμη και δεκτική» αναφερόμενος στην περίοδο των μνημονίων εν αντιθέση με τη γαλλική κοινωνία «που αντιδρά πολλές φορές βίαια και έχει μια μεγάλη παράδοση κοινωνικών αντιδράσεων».

Η Άνγκελα Μέρκελ

Ερωτηθείς για τα απομνημονεύματα της Μέρκελ, τόνισε ότι είναι λιγότερο σημαντικά από την ίδια τη Μέρκελ. «Η ίδια είναι καλύτερη από τα απομνημονεύματα της με γενικές αναφορές και αξιολογικές» επεσήμανε και δανείσθηκε τα λόγια της για αυτά που έχασε η Ευρώπη στο πέρασμα των χρόνων: Τη φθηνή ασφάλεια, τη φθηνή ενέργεια και τα φθηνά προϊόντα που παρέσυραν την οικονομία.

Σε άλλο σημείο τόνισε πως μέσα από τα απομνημονεύματα της, η «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας, εξηγεί την απόφαση της να δεχθεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και να περικόψει την δραστηριότητα της πυρηνικής βιομηχανίας.

Σημαντικές παρεμβάσεις από τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

«Να είμαστε ιστορικά αισιόδοξοι»

Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα έδωσε μεγάλη προσοχή στις διαψεύσεις που έχει βιώσει η χώρα μας. «Όσες φορές είπαμε ότι είμαστε θωρακισμένοι απέναντι σε μια διεθνή κρίση, διαψευστήκαμε», τόνισε καλώντας «να είμαστε σοβαροί και σε ετοιμότητα για κρίσεις».

Για το αναπτυξιακό μοντέλο υποστήριξε ότι προκύπτει μέσα από τη λειτουργία της αγοράς. «Δεν μπορούμε να διατάξουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο. Υπάρχουν εργαλεία (μειώσεις στη φορολογία) αλλά τελικά η αγορά το ορίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρότεινε με βάση τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης  «να ενισχυθούν πρωτοβουλίες που ξεπερνούν τα κλασικά και τα εσκαμμένα».

Έκλεισε με μια προτροπή. «Μπορεί η σκέψη μας να είναι μελαγχολικοί αλλά πρέπει να έχουμε μια βούληση που χρειάζεται αισιοδοξία. Να είμαστε ιστορικά αισιόδοξοι για να επιβιώσουμε», είπε και κατέληξε: «Να χτίσουμε ένα συναινετικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις».

4ο OT FORUM

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος ανοίγει τη συζήτηση στο 4ο OT FORUM με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”». Το FORUM διεξάγεται στο Μικρό Χρηματιστήριο Αθηνών και παρευρίσκονται 36 επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων, τραπεζίτες και 18 κορυφαίες προσωπικότητες από την πολιτική σκηνή.

O χώρος του Μικρού Χρηματιστηρίου Αθηνών έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο τεχνολογικά εξοπλισμένο στούντιο όπου οι ομιλητές θα καταθέσουν τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους.