Ο νέος επικεφαλής της Ανθρωπιστικής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί να ληφθούν δύσκολες επιλογές, καθώς απηύθυνε έκκληση για περισσότερα από 47 δισ. δολάρια για την παροχή βοήθειας το επόμενο έτος.
Ο επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), Τομ Φλέτσερ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της ετήσιας έκκλησης χρηματοδότησης την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου ότι βλέπει το 2025 με «τρόμο».
Παρατήρησε πως η κρίση «κόπωσης των δωρητών» άφησε ανεκπλήρωτο περισσότερο από το ήμισυ της φετινής έκκλησης για 50 δισ. δολάρια.
Παγκόσμια κρίση
«Ο κόσμος καίγεται και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο θα σβήσουμε τις φλόγες», δήλωσε ο Φλέτσερ στους δημοσιογράφους στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι η δράση είναι επειγόντως απαραίτητη.
Επέστησε την προσοχή στις κλιμακούμενες συγκρούσεις σε μέρη όπως η Γάζα, το Σουδάν και η Ουκρανία, και στην κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούν επίσης «ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο πόνου».
Ο επικεφαλής του OCHA δεσμεύτηκε να είναι « αμείλικτος » στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων για το πώς θα δαπανηθούν τα 47,4 δισ. δολάρια που αναζητούνται για το επόμενο έτος.
Καταρτίζονται σχέδια για τη παροχή βοήθειας σε «εκείνους που έχουν την πιο μεγάλη ανάγκη», είπε, στους οποίους περιλαμβάνονται περίπου 190 εκατομμύρια άνθρωποι που διαφεύγουν από συγκρούσεις και παλεύουν με την πείνα.
Συνολικά, τα Ηνωμένα Έθνη ελπίζουν να προσεγγίσουν ανθρώπους σε 32 χώρες το επόμενο έτος.
Μέχρι τον περασμένο μήνα, είχε καλυφθεί μόνο το 43% της έκκλησης των 50 δισ. δολαρίων για το 2024, με την υποχρηματοδότηση να προκαλεί μείωση κατά 80% της επισιτιστικής βοήθειας στη Συρία, περικοπές στις υπηρεσίες προστασίας στη Μιανμάρ και μειωμένη βοήθεια για την ύδρευση και την αποχέτευση στην επιρρεπή στη χολέρα Υεμένη.
Τι θα κάει η κυβέρνηση Τραμπ;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες συνεισέφεραν περισσότερα από 10 δισ. δολάρια πέρυσι, είναι ο μεγαλύτερος δωρητής.
Αναγνωρίζοντας τους φόβους ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να περικόψει τη χρηματοδότηση, ο Φλέτσερ δήλωσε ότι αναμένεται να περάσει «πολύ χρόνο» στην Ουάσινγκτον τους επόμενους μήνες.
Ο Γιαν Έγκελαντ, επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, ο οποίος ήταν επικεφαλής του OCHA από το 2003-2006, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση των ΗΠΑ αποτελεί «ένα τεράστιο ερωτηματικό».
«Εάν η αμερικανική κυβέρνηση περικόψει την ανθρωπιστική της χρηματοδότηση, θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολο να καλυφθεί το κενό των αυξανόμενων αναγκών», δήλωσε.
Υποχρηματοδότηση και ανθρώπινες απώλειες
Η έκκληση για το 2025 είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην ιστορία του OCHA, αλλά ο Φλέτσερ υπογράμμισε ότι εξακολουθεί να αφήνει έξω περίπου 115 εκατομμύρια ανθρώπους, των οποίων οι ανάγκες ο οργανισμός δεν μπορεί ρεαλιστικά να ελπίζει ότι θα χρηματοδοτήσει.
Το παγκόσμιο ανθρωπιστικό σύστημα «είναι υπερφορτωμένο, υποχρηματοδοτούμενο και κυριολεκτικά δέχεται επίθεση», δήλωσε ο Φλέτσερ.
«Χρειαζόμαστε ένα κύμα παγκόσμιας αλληλεγγύης», είπε.
Τουλάχιστον 281 εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί φέτοςσε μέρη όπως η Γάζα, το Σουδάν, η Ουκρανία και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ