Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έχει αυξήσει ξανά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της χώρας, οι οποίες διαμορφώνονται πλέον και παραμένουν στα επίπεδα αυτών της Ελλάδας.
Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και φοβούνται ότι μια μεγάλη πολιτική σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές συνέπειες στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους όχι μόνο της Γαλλίας, αλλά και άλλων χωρών της ευρωζώνης.
Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Γαλλίας με δεκαετή διάρκεια διαμορφώνονταν χθες στο 2,90%, έχοντας φτάσει ακόμη και το 3% τις προηγούμενες ημέρες. Σε αντίστοιχα επίπεδα κυμαίνονταν και οι αποδόσεις για τα κρατικά ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας της Ελλάδας, που έφτασαν στο 2,91%, ενώ οι αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα αναφοράς (Bund) της Γερμανίας διαμορφώνονταν στα επίπεδα του 2,06%.
Οι επενδυτές στις αγορές ομολόγων ανησυχούν ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης στη Γαλλία μετά τις νέες πολιτικές εξελίξεις θα σήμαινε ότι κάθε προσπάθεια μείωσης των αναγκών δανεισμού και του χρέους θα μπορούσε να κινδυνεύσει.
Οι συγκρίσεις
Σχολιαστές των αγορών στην Ευρώπη έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο ότι οι αποδόσεις των ομολόγων της Γαλλίας έφτασαν αυτές της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για ορόσημο. Επεσήμαναν μεν ότι οι δύο οικονομίες έχουν πολύ μεγάλη διαφορά σε μέγεθος και σε χαρακτηριστικά, αλλά έκαναν επίσης λόγο για ισχυρό συμβολισμό των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα το Παρίσι.
Σε κάθε περίπτωση, τα αυξανόμενα επίπεδα χρέους της Γαλλίας είχαν αρχίσει να αντικατοπτρίζονται στην αγορά ομολόγων εδώ και χρόνια.
Η τάση αυτή επιταχύνθηκε σημαντικά τον Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές οι οποίες οδήγησαν σε κοινοβούλιο με πολύ εύθραυστες ισορροπίες. Με την προκήρυξη των εκλογών τα ασφάλιστρα κινδύνου για την αγορά γαλλικού χρέους εκτοξεύτηκαν σε σχέση με αυτά άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Την ίδια ώρα, οι χώρες που κάποτε βρίσκονταν στο επίκεντρο της κρίσης του 2012 και ονομάζονταν πιο υποτιμητικά PIGS – η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία – κατάφεραν όλα αυτά τα χρόνια να μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους και να γίνουν πιο ελκυστικές για τους επενδυτές ομολόγων, σχολίαζαν αναλυτές στο Reuters.
Το χρέος της Γαλλίας είναι ιστορικά αυξημένο και διαμορφώνεται σε περίπου 110% του ΑΕΠ, με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Το Παρίσι έχει αναγκαστεί να ξοδέψει πολλά για την αντιμετώπιση των κραδασμών στην οικονομία από την πανδημία του COVID-19 και από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ οι εισπράξεις από φόρους ήταν χαμηλότερες από τις αναμενόμενες.