Μπροστά σε μια πρωτοφανή εικόνα βρέθηκαν οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Εχοντας πάρει δείγμα από καύσιμο πρατηρίου στο Χαλάνδρι και αφού διαπιστώθηκε ότι αυτό ήταν νοθευμένο, επέστρεψαν στο σημείο για να σφραγίσουν το κατάστημα. Και τότε είδαν ότι έλειπαν οι αντλίες και μέρος του συστήματος εισροών – εκροών! Ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου, γνωρίζοντας την ποιότητα του καυσίμου που πουλάει και φοβούμενος ότι οι τελωνειακοί θα προχωρούσαν σε κατάσχεση των αντλιών, αποφάσισε να τις αφαιρέσει μαζί με μέρος του εξοπλισμού του εισροών – εκροών, πριν προλάβει το Χημείο να ενημερώσει τους ελεγκτές και να κατασχεθούν τα μηχανήματα. Το μόνο που κατάφερε ήταν να αυξήσει τα εις βάρος του πρόστιμα και να επιβαρύνει τη θέση του στην ποινική διαδικασία που ακολουθεί. Η ανάλυση των δειγμάτων έδειξε ότι η αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων ήταν νοθευμένη σε ποσοστό 86%, με μείγμα ελαφρών λαδιών πετρελαίου, που περιέχουν μεθανόλη και ισοβουτανόλη. Οι ελεγκτές μαζί με ένοπλους αστυνομικούς σφράγισαν το πρατήριο για δύο χρόνια και προχώρησαν στην επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Ραβασάκια για «αμαρτίες»

του παρελθόντος

Ραβασάκια από την ΑΑΔΕ λαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες φορολογούμενοι, μεταξύ των οποίων και όσοι δεν πλήρωσαν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, οι οποίοι καλούνται τώρα να τα πληρώσουν διπλά. Τα ειδοποιητήρια αφορούν παλαιές φορολογικές υποθέσεις που πρόκειται να παραγραφούν στο τέλος του έτους. Η κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου πριν από την εκπνοή του έτους αποτελεί προϋπόθεση για να μην κλείσουν οι υποθέσεις. Οσοι λάβουν τη λυπητερή έχουν περιθώριο να εξοφλήσουν τον λογαριασμό εντός 30 ημερών, ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης, καθώς απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια δεν επιτρέπεται.

Για την τιμή

της καρμπονάρας

Τα εστιατόρια σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ιταλίας συχνά έχουν κατηγορηθεί ότι έχουν ακριβά μενού. Ομως τώρα η Ρώμη φαίνεται ότι εξετάζει να εισαγάγει προτεινόμενα όρια τιμών για δημοφιλή και παραδοσιακά ιταλικά πιάτα, όπως είναι το σπαγγέτι α λα καρμπονάρα, καθώς υπάρχουν φόβοι για μεγάλες αυξήσεις των τιμών από το 2025 – όταν και αναμένονται δεκάδες εκατομμύρια τουρίστες στην πόλη, αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς». Πέρυσι εγκρίθηκε προσπάθεια να ορίσουν οι Αρχές της Ρώμης εθελοντικά όρια τιμών σε ορισμένα από τα πιο γνωστά πιάτα που σερβίρονται ανά την πόλη, στα οποία περιλαμβάνεται εκτός από την καρμπονάρα και η αματριτσιάνα. Τα εστιατόρια που θα δέχονται τα όρια αυτά θα μπορούν να κολλούν στις βιτρίνες τους ειδικά αυτοκόλλητα. Η προσπάθεια της πόλης για να μείνουν πιο χαμηλά τα κόστη αφορά και ελέγχους στις τιμές αλλά και στους αναρτημένους τιμοκαταλόγους. Στην Ιταλία τα εστιατόρια είναι υποχρεωμένα να έχουν σε εμφανές σημείο τέτοιους καταλόγους για να γνωρίζουν εκ των προτέρων οι πελάτες τους τι θα πληρώσουν. Οι ανατιμήσεις δεν αφορούν μόνο ξένους, καθώς ενώσεις καταναλωτών της Ιταλίας έχουν προειδοποιήσει ότι το κόστος των τροφίμων για τα νοικοκυριά έχει αυξηθεί δυσανάλογα το τελευταίο έτος.

Οι Ελληνες δεν αρρωσταίνουν συχνά

Ολο και περισσότεροι Ευρωπαίοι ζητούν και παίρνουν αναρρωτικές άδειες σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, που βασίζεται και σε στοιχεία του ΟΟΣΑ. Η γήρανση του εργατικού δυναμικού και η μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για το άγχος και την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, όπως και οι επιπτώσεις από την πανδημία του COVID-19 είναι οι κύριες αιτίες. Καθώς αυξάνονται τα νούμερα τόσο αυξάνεται και το οικονομικό κόστος. Στην πρώτη θέση των αναρρωτικών, σύμφωνα με προσαρμοσμένα στοιχεία του ΟΟΣΑ από το Bloomberg, εμφανίζεται η Νορβηγία με μέσο όρο 27,5 ημερών αναρρωτικής τον χρόνο. Ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ διαμορφώνεται στις 14 ημέρες, ενώ η Ελλάδα εμφανίζεται στην τελευταία θέση με μόλις 1,4 ημέρες, με βάση πάντα τα προσαρμοσμένα στοιχεία του Bloomberg.