Το Ισραήλ έχει χρησιμοποιήσει εντατικά λευκό φώσφορο σε μια λωρίδα γης στο νότιο Λίβανο, σύμφωνα με το Al Jazeera.
Ο ισραηλινός στρατός έχει σημειώσει αυτή την περιοχή ως κόκκινη ζώνη στους χάρτες που διανέμει στους Λιβανέζους, λέγοντάς τους να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους εκεί.
Τον Μάρτιο, το Al Jazeera μετέδωσε τους ισχυρισμούς ειδικών ότι το Ισραήλ προσπαθεί να καταστήσει τη γη ακατοίκητη με διάφορες τακτικές, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης λευκού φωσφόρου.
Περισσότερα από 2.268 στρέμματα έχουν πληγεί σε 191 επιθέσεις με τη χρήση του αμφιλεγόμενου πυρομαχικού από τις 8 Οκτωβρίου 2023, σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο Λιβανέζος ερευνητής Αχμάντ Μπαϊντούν και η ομάδα περιβαλλοντικών ακτιβιστών Green Southerners.
Πώς λειτουργεί ο λευκός φώσφορος
Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου αναφλέγονται όταν εκτεθούν σε οξυγόνο σε θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου και ρίχνουν βροχή πυκνού λευκού καπνού αναμεμειγμένου με οξείδια του φωσφόρου.
On 09 October, the Israeli Defence Forces positioned M109 155mm Howitzers next to the city of Sderot, which had been previously attacked by Hamas and sits about one kilometre away from the Israel/Gaza border fence. pic.twitter.com/6DteBlkN4H
— Agnes Callamard (@AgnesCallamard) October 13, 2023
Τα πύρινα θραύσματα συνεχίζουν να καίγονται – στη βλάστηση, στα κτίρια ή κατευθείαν μέσα από την ανθρώπινη σάρκα – μέχρι να στερηθούν το οξυγόνο.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου για να δημιουργήσει ένα πέπλο καπνού στο πεδίο της μάχης, ωστόσο ομάδες δικαιωμάτων λένε ότι τα έχει χρησιμοποιήσει πάνω από κατοικημένες περιοχές και όχι σε πεδία μάχης, τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο – γεγονός που παραβιάζει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Έντονοι βομβαρδισμοί στο νότιο Λίβανο
«Οι πιο έντονοι βομβαρδισμοί έγιναν πράγματι σε αυτή τη συνοριακή περιοχή», δήλωσε ο Ράμι Ζουράικ, πρόεδρος του Τμήματος Σχεδιασμού Τοπίου και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού.
Η έρευνα του Μπαϊντούν επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ επικέντρωσε τη χρήση λευκού φωσφόρου σε ολόκληρο τον νότιο Λίβανο, με μεγαλύτερη ένταση τους πρώτους μήνες της σύγκρουσης.
Την περασμένη Τετάρτη τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός που διαπραγματεύτηκαν η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ενθουσιασμένοι, χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι επέστρεφαν στα χωριά τους στο νότο μέσα σε λίγες ώρες.
Αλλά μια μέρα μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη του με την κόκκινη ζώνη «εκτός ορίων».
«Απαγορεύεται σε αυτό το στάδιο να επιστρέψετε στα σπίτια σας από αυτή τη γραμμή νότια μέχρι νεωτέρας», έγραψε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην αραβική γλώσσα Αβιχάι Αντράι στο Χ, πρώην Twitter.
Σύμφωνα με τους όρους της κατάπαυσης του πυρός, το Ισραήλ πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από τον νότιο Λίβανο σε 60 ημέρες για να δώσει χώρο στον λιβανέζικο στρατό που θα αναπτυχθεί στα νότια.
Ο ισραηλινός στρατός εξακολουθεί να βρίσκεται στην περιοχή αυτή.
Η περιοχή
Οριοθετείται από τον ποταμό Λιτάνι στα βόρεια, ο οποίος απέχει 6 χιλιόμετρα από τα σύνορα στο πλησιέστερο σημείο του και 28 χιλιόμετρα στο πιο απομακρυσμένο, και από την οριοθέτηση της Γαλάζιας Γραμμής με το Ισραήλ.
Το Public Works Studio, ένα στούντιο αστικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικής στο Λίβανο, δημοσίευσε επίσης στο διαδίκτυο μια σειρά χαρτών που τεκμηριώνουν την καταστροφή του νότιου Λιβάνου από το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των σημείων όπου χρησιμοποιήθηκε λευκός φώσφορος.
«Οι περισσότερες από τις περιοχές που επλήγησαν από τον φώσφορο περιλαμβάνονται στη λωρίδα που ανέφερε ο Αβιχάι ότι είναι απαγορευμένη για τους κατοίκους του νότου να επιστρέψουν», δήλωσε στο Al Jazeera έερευνητής του Public Works Studio.
NEW: Israel’s use of white phosphorus in south Lebanon is putting civilians at risk and contributing to displacement.
HRW verified the use of white phosphorus munitions by Israeli forces in at least 17 municipalities in south Lebanon since Oct. 2023. https://t.co/K9WpgX1Ppc pic.twitter.com/AtmbPJaeCQ
— Human Rights Watch (@hrw) June 5, 2024
«Αυτό είναι πέρα από μια πολιτική καμένης γης, επειδή οι συνέπειες είναι αόρατες και μακροπρόθεσμες και η φύση δεν μπορεί να αναγεννηθεί μόνη της», δήλωσε.
Η νότια περιοχή βρίσκεται πλέον υπό ισραηλινό έλεγχο, καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι όροι της κατάπαυσης του πυρός, η οποία προβλέπει ότι το Ισραήλ θα αποσύρει τις δυνάμεις του πίσω από τη Γαλάζια Γραμμή εντός 60 ημερών.
«Τίποτα στη γη δεν θα σταματήσει τους κατοίκους αυτών των λιβανέζικων συνοριακών χωριών από το να επιστρέψουν, οπότε νομίζω ότι οι Ισραηλινοί κερδίζουν χρόνο και κάνουν περισσότερη ζημιά και ψάχνουν για υποδομές της Χεζμπολάχ μ», δήλωσε ο Νίκολας Μπλάνφορντ, ειδικός στον Λίβανο στη ερευνητική ομάδα του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Οριοθέτηση του χώρου
«Πιθανώς δεν είναι τυχαίο ότι η περιοχή όπου οι Ισραηλινοί είναι σχεδόν πανομοιότυπη με την πρώην ζώνη κατοχής τους στις δεκαετίες του 1980 και του 1990», δήλωσε ο Μπλάνφορντ στο Al Jazeera.
Israel hit southern Lebanon 191 times with white phosphorus, is that tied to its dreams of a buffer zone? https://t.co/eKEcW3bNCe pic.twitter.com/LfBmJYgSax
— Al Jazeera English (@AJEnglish) December 5, 2024
Ωστόσο, είπε ο Μπλάνφορντ, δεν πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί θα παραμείνουν στη ζώνη αυτή πέραν των 60 ημερών, καθώς οποιαδήποτε μακροχρόνια κατοχή θα οδηγούσε σε νέα αντίσταση από τη Χεζμπολάχ.
Παρόλα αυτά, ο στόχος του Ισραήλ για τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης, μεταξύ άλλων και με τη χρήση λευκού φωσφόρου, μπορεί να επιτευχθεί.
Έχει ήδη καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις γης, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων ελαιόδεντρων, και τώρα φέρεται να έχει προχωρήσει και στην κατεδάφιση κτιρίων σε αυτές τις πόλεις.