Η επίσκεψη του εκλεγμένου πρόεδρου των ΗΠΑ στο Παρίσι για την επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων κανονίστηκε πριν από τρεις μέρες στη διάρκεια συνομιλίας του με τον γάλλο πρόεδρο.

Χθες ο Ντόναλντ Τραμπ επιβεβαίωσε ότι το Σάββατο θα βρίσκεται μεταξύ των περίπου 50 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχουν προσκληθεί στην πολυαναμενόμενη τελετή στη γαλλική πρωτεύουσα, μια ένδειξη ότι ξένοι ηγέτες ανοίγουν ένα νέο κεφάλαιο, γυρίζοντας σελίδα από την προεδρία Μπάιντεν.

«Θα είναι μια πολύ ξεχωριστή μέρα για όλους!» έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ στο δίκτυό του, Truth Social, αναφερόμενος στην ιδιαίτερη τιμή της πρόσκλησης που δέχθηκε.

«Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κάνει θαυμάσια δουλειά διασφαλίζοντας ότι η Παναγία των Παρισίων έχει αποκατασταθεί πλήρως σε όλο της το μεγαλείο, και ακόμη περισσότερο», πρόσθεσε.

Αυτό θα είναι το πρώτο ταξίδι του Τραμπ στο εξωτερικό, έναν μήνα μετά την εκλογή του και έξι εβδομάδες πριν από την ορκωμοσία του, ενώ οι ανακοινώσεις του σχετικά με τη σύνθεση της κυβέρνησής του έχουν τροφοδοτήσει ανησυχίες για τις προθέσεις του τόσο αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και τη Μέση Ανατολή.

Στη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας Τραμπ και Μακρόν έθιξαν εν συντομία διάφορα θέματα και συμφώνησαν να συνεχίσουν την ανταλλαγή απόψεων στο περιθώριο των τελετών για τα εγκαίνια του ιστορικού μνημείου.

Οταν ξέσπασε η φωτιά στις 15 Απριλίου 2019, ο Τραμπ, στην πρώτη του θητεία στον Λευκό Οίκο είχε προτείνει σε ένα πολυσχολιασμένο tweet ρίψεις μεγάλων ποσοτήτων νερού από αέρος, πρόταση που είχε απορριφθεί από τις γαλλικές Αρχές υπό τον φόβο της πλήρους κατάρρευσης της δομής του καθεδρικού ναού.

Οι Τραμπ και Μακρόν έχουν μια περίπλοκη σχέση.

Ο Μακρόν ήταν από τους πρώτους παγκόσμιους ηγέτες που συνεχάρη τον Τραμπ για την επανεκλογή του κι ίσως η ανακοίνωση του επικείμενου ταξιδιού του Ρεπουμπλικανού εκλεγμένου προέδρου να μην προκάλεσε έκπληξη, όπως αναφέρουν οι «New York Times» σηματοδοτώντας την επιστροφή του στην παγκόσμια σκηνή.

Ο γάλλος ηγέτης, ο οποίος αντιμετωπίζει τώρα σοβαρότατες εσωτερικές αναταράξεις, είχε ξεκινήσει θετικά διακείμενος απέναντι στον Τραμπ στις αρχές της πρώτης θητείας του ως προέδρου των ΗΠΑ. Τον είχε καλέσει στον εορτασμό της Ημέρας της Βαστίλης στο Παρίσι το 2017 και ο τότε αμερικανός πρόεδρος είχε ανταποκριθεί.

Ομως η σχέση επιδεινώθηκε το 2018, όταν ο Μακρόν ενέκρινε την ιδέα ανάπτυξης ευρωπαϊκής στρατιωτικής άμυνας, που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη Ρωσία και την Κίνα αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.