Τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας με στόχο τη διατήρηση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων και της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού στη Βρετανία ανακοίνωσαν η βρετανική Shell και η νορβηγική Equinor. Το ντιλ περιλαμβάνει τα βρετανικά υπεράκτια περιουσιακά στοιχεία πετρελαίου και φυσικού αερίου των δύο εταιρειών για τη δημιουργία μιας κοινής εταιρείας ενέργειας, που θα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία του κλάδου της Βρετανίας. Με έδρα το Αμπερντίν της Σκωτίας, οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν να ολοκληρώσουν τη συμφωνία μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, με την επιφύλαξη των προαπαιτούμενων εγκρίσεων. Σύμφωνα με τη Shell, όταν ολοκληρωθεί το σχέδιο, η νέα εταιρεία θα γίνει ο μεγαλύτερος ανεξάρτητος παραγωγός της Βόρειας Θάλασσας του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία αναμένεται ότι θα παράγει περισσότερα από 140.000 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα το 2025. Η κοινοπραξία πρόκειται να περιλαμβάνει μετοχές της Equinor στις Mariner, Rosebank και Buzzard και τις συμμετοχές της Shell στις Shearwater, Penguins, Gannet, Nelson, Pierce, Jackdaw, Victory, Clair και Schiehallion. Η Norway’s Equinor απασχολεί αυτή τη στιγμή περίπου 300 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Shell έχει προσωπικό περίπου 1.000 ατόμων σε θέσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.

Τέλος χρόνου για επίδομα θέρμανσης

Με ρεκόρ αιτήσεων στην πλατφόρμα «myΘέρμανση» της ΑΑΔΕ εκπνέει τα μεσάνυχτα η προθεσμία που έχει δοθεί στα νοικοκυριά για το φετινό επίδομα θέρμανσης το οποίο ξεκινάει από 100 ευρώ και φτάνει έως και 1.200 ευρώ για περιοχές με πολύ κρύο. Μέχρι χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί σχεδόν 1,3 εκατ. αιτήσεις, εκ των οποίων 374.682 αφορούν το επίδομα για την ηλεκτρική ενέργεια και 896.327 το πετρέλαιο ή άλλα καύσιμα. Με το κλείσιμο της πλατφόρμας αρχίζει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τις πληρωμές. Οι δικαιούχοι θα δουν την προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης έως τις 23 Δεκεμβρίου 2024, ενώ το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί έως το τέλος Μαΐου του 2025.

Αδήλωτες πισίνες

Το καλοκαίρι του 2023 ο ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης άρχισε να «σαρώνει» όλη τη χώρα για να εντοπίσει αδήλωτες πισίνες. Χρησιμοποιώντας αεροφωτογραφίες κι έναν ειδικό αλγόριθμο, «σημάδεψε» στον δορυφορικό χάρτη τα μπλε σημεία και στη συνέχεια ξεχώρισε τις πισίνες από τα γήπεδα του μπάσκετ. Τώρα, απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου δίνει τα στοιχεία του Κτηματολογίου στην ΑΑΔΕ, παρέχοντας απευθείας πρόσβαση σε κάθε διαθέσιμο στοιχείο για πισίνες εσωτερικές και εξωτερικές, ιδιοκτήτες και συντεταγμένες. Με τα στοιχεία από το Κτηματολόγιο, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» διασταυρώσεις στις φορολογικές δηλώσεις για να «ξετρυπώσει» τους φορολογούμενους που έχουν «ξεχάσει» να τις δηλώσουν. Οσοι έχουν αδήλωτες πισίνες θα πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν γιατί πολύ σύντομα θα βρεθούν «πρόσωπο με πρόσωπο» με φόρους και πρόστιμα…

Αξιολόγηση από Scope

Εν αναμονή της προγραμματισμένης για σήμερα αξιολόγησης για τη χώρα μας, η Scope περιέλαβε θετικά μηνύματα για την Ελλάδα στην έκθεση για τις προοπτικές της οικονομίας το 2025. Οπως υποστηρίζει, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πολιτική των τελευταίων ετών και εκτιμά ότι η μείωση του δημόσιου χρέους θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Τα θετικά αυτά σχόλια δεν προδικάζουν τίποτα για τη σημερινή αξιολόγηση, καθώς σε άλλο σημείο διατηρεί επιφυλάξεις και αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι θέλει να δει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στον τραπεζικό τομέα μετά την απόσυρση του ΤΧΣ, αλλά και πιθανές κινήσεις για τη βελτίωση της δομής του δημόσιου χρέους, καθώς το 2032 ξεκινά η αποπληρωμή των τόκων των μνημονιακών δανείων.

ΑΑΔΕ – τελωνεία

Στο Ριάντ βρέθηκε ο Γιώργος Πιτσιλής για να μιλήσει στο διεθνές συνέδριο που διοργάνωσε η φορολογική διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας και να παρουσιάσει τα οφέλη της ενοποίησης των φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών υπό έναν οργανισμό. Το μοντέλο, δηλαδή, της ΑΑΔΕ. Οπως είπε, «η ενσωμάτωση μειώνει τις περιττές διαδικασίες, ενισχύει την ταχύτερη ανταλλαγή δεδομένων και τον λειτουργικό συντονισμό μεταξύ φορολογικών και τελωνειακών υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, βελτιώνει τη συμμόρφωση και την είσπραξη εσόδων, διευκολύνει το εμπόριο και δημιουργεί ένα ολιστικό μοντέλο αξιολόγησης κινδύνου».

Τυρί ΠΟΠ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) το τυρί «Τσαλαφούτι». Το συγκεκριμένο ελληνικό τυρί που θα προστεθεί στον κατάλογο των 3.637 ήδη προστατευόμενων γεωργικών προϊόντων στην ΕΕ, παρασκευάζεται από πρόβειο ή μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος, προερχόμενο από ζώα ελευθέρας βοσκής που ζουν προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο εδαφοκλιματικό περιβάλλον της κεντρικής – νότιας απόληξης της οροσειράς της Πίνδου.

Τράπεζα της χρονιάς

«Τράπεζα της χρονιάς στην Ελλάδα» αναδείχθηκε η Alpha Bank στην ετήσια απονομή βραβείων της κλαδικής έκδοσης «The Banker» των «Financial Times». Η διάκριση για την Alpha Bank βασίστηκε στη στρατηγική συνεργασία της με τη UniCredit, κίνηση που ενίσχυσε τις αναπτυξιακές δυνατότητες της τράπεζας. Η συντακτική ομάδα του περιοδικού αξιολόγησε σειρά κριτηρίων όπως η κερδοφορία, η ικανότητα απόκτησης στρατηγικού πλεονεκτήματος έναντι του ανταγωνισμού και η εξυπηρέτηση αγορών πέραν της εγχώριας βάσης.